Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Gymnasta Učimura po veľkej dráme obhájil zlato vo viacboji

Kohei Učimura dokázal, že je najlepším športovým gymnastom súčasnosti. Dvadsaťsedemročný Japonec získal zlatú medailu v stredajšom finále viacboja mužov na Hrách XXXI. olympiády v brazílskom Riu de Janeiro, v súčte šiestich disciplín (prostné, kôň s držadlami, kruhy, preskok, bradlá, hrazda) dostal od rozhodcov 92,365 bodu, pričom najvyššiu známku dostal v prostných, preskoku a na hrazde.

11.08.2016 05:10 , aktualizované: 09:57
Kohei Učimura Foto:
Kohei Učimura.
debata

Učimura zopakoval svoj triumf z OH 2012 v Londýne a je prvým gymnastom od roku 1972, ktorý dokázal obhájiť zlato v súťaži všestrannosti. Vtedy sa to podarilo jeho krajanovi Sawaovi Katóovi, obaja sú držiteľmi troch medailí v tejto disciplíne.

Japonský gymnastický kráľ však priznal, že pred poslednou rotáciou, keď za Ukrajincom Olegom Verňajevom zaostával o takmer bod, mu nebolo všetko jedno. „Naozaj som sa dostal veľmi blízko k myšlienke, že to môže byť extrémne náročné. Vedel som, čo treba robiť. Hrazda však patrí k mojim obľúbeným disciplínam. Zacvičil som ju ako za bežných okolností. Zachoval som pokoj a to bol kľúč k úspechu,“ povedal Učimura.

Verňajevovi chýbalo k zlatu iba 0,099 bodu. Ukrajinec mal najlepšie hodnotenia na kruhoch a bradlách a po súťaži bol mierne sklamaný. „Bol som tak blízko k zlatu. Nikdy som netrénoval s takou intenzitou ako pred olympiádou a toto je výsledok. Úžasné je už len to, že som bol schopný Koheiovi konkurovať. Myslím si, že sme sa postarali o parádne predstavenie,“ zhodnotil Verňajev a svojho veľkého súpera prirovnal k športovým veličinám ako Michael Phelps či Usain Bolt: „Každý na svete pozná tieto mená. Ale Kohei Učimura? Kto je to? Nemyslím si, že by o mne vedeli,“ reagoval Japonec.

Na bronzovom stupienku v Rio Olympic Arene bol Max Whitlock z Veľkej Británie (90,641 b.), ktorý ukončil 108 rokov trvajúce čakanie Britov na medailu z olympijského viacboja. O výnimočnosti a pravdepodobne najkvalitnejšej súťaže v histórii svedčí skutočnosť, že elitný poltucet gymnastov si pripísal v konečnom účtovaní viac ako 90 bodov.

Učimura je v šesťboji nezdolaný už sedem rokov na najvýznamnejších podujatiach. Okrem spomenutých dvoch olympijských prvenstiev skončil od roku 2009 na najvyššom stupienku vo viacboji až šesťkrát v rade na majstrovstvách sveta. V Riu sa famózny Japonec tešil už z druhého najcennejšieho kovu, v pondelok bol členom víťazného družstva. Víťaz kvalifikácie Verňajev v stredajšom finále viacboja dlho viedol, talentovaný 22-ročný rodák z Donecka však po záverečnom vystúpení na hrazde nevystúpil na najvyšší stupienok, „utešiť“ ho mohol premiérový kov z olympijských hier – strieborného odlesku.

Vo štvrtok je na OH 2016 v športovej gymnastike na programe finále žien vo viacboji, bez slovenského zastúpenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #gymnastika #viacboj #Kohei Učimura