Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dukátová urobila maximum. To jej dáva pohodu

Slovenský vodný slalom bude mať vo štvrtok v Deodore dve veľké nádeje. Popri bratrancoch Petrovi a Ladislavovi Škantárovcoch, ktorí boli v kvalifikácii najúspešnejší, sa postaví na štart jediná žena v slovenskej vodnoslalomárskej skupine.

10.08.2016 23:34
Jana Dukátová Foto: ,
Jana Dukátová v olympijskom kanáli v Riu de Janeiro.
debata

Jana Dukátová sa pokúsi v K1 zlepšiť svoje olympijské maximum. Pred štyrmi rokmi v Londýne vybojovala 33-ročná Bratislavčanka šieste mieto.

„Bola som spokojná s úvodnou jazdou v kvalifikácii, ňou som aj postúpila do semifinále. Trať nebola príliš náročná, skôr klasická, akiste aj preto, že na olympiáde štartujú aj slabší pretekári. Kvalifikácia má význam najmä v tom, aby som sa mohla aspoň trochu porovnať so súperkami, s ktorými som tu doteraz len trénovala. Vidíte, kto je ako na tom na konkrétnej trati, ale z kvalifikácie sa nedajú robiť hlbšie závery,“ komentovala Dukátová. Postúpila šiestym najlepším časom.

Po nej mala dva dni voľna. „Určite by som bývala radšej, keby pauza nebola taká dlhá,“ tvrdí. Využila ju na prípravu na vedľajšom kanáli, trénovala nielen na vode, ale aj v posilňovni. A popri tom sa usilovala čo najviac relaxovať, šetriť sily na štvrtok. Priznala, že charakter kanála v Deodore jej príliš nesedí.

„Už vlani v novembri, keď som sem prvý raz prišla, som vyhlásila, že toto nie je trať príliš pre mňa a bude to veľká výzva – čo najviac pracovať v tréningu, prispôsobiť sa. Posledné týždne, čo sme tu strávili, to už bolo v poriadku. Myslím si, že som sa adaptovala na tieto podmienky, urobila som maximum, aby som bola konkurencieschopná. Z toho vyplýva aj moja pohoda.“

Priznáva, že teraz olympiádu vníma inak ako pred štyrmi rokmi v Londýne. „Nielen tým, že sme v inej krajine, v inom prostredí. Možno teraz nie sú emócie také silné, aj keď všetko, čo som v Riu zažila, bolo pozitívne, vrátane otváracieho ceremoniálu a aj olympijskej dediny,“ približuje Dukátová.

V dedine stretla známych športovcov. „Akoby ich tu bolo viac ako pred štyrmi rokmi v Londýne. Videla som najmä tenistov, ktorých súťaže teraz naplno bežia. Stretla som aj čerstvého víťaza Tour de France Chrisa Frooma, ktorý sa chystal na svoje preteky,“ dodala.

Pred semifinále má trochu rešpekt, aj ona ho považuje za najkomplikovanejšiu časť súťaže. „Je to o jednej jazde, každá chyba môže byť nepríjemná. Sú to ťažké preteky. Dôležitý je postup, ja som zo semifinále postúpila už z prvej i poslednej priečky, hlavné je dostať sa do finále,“ pripomína pred dnešnou súťažou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Dukátová #Rio 2016