Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pištoliari odídu z olympiády spokojní

Slovenskí pištoliari už majú za sebou svoje účinkovanie na Hrách XXXI. olympiády v brazílskom Riu de Janeiro. A bolo úspešné. Obaja Slováci premenili jeden zo svojich dvoch štartov na strelnici v Deodore na finálovú účasť.

10.08.2016 21:58
Pavol Kopp Foto: ,
Slovenský strelec Pavol Kopp počas kvalifikácie v streľbe z ľubovoľnej pišštole na OH 2016 v Riu de Janeiro.
debata

Najskôr Juraj Tužinský postúpil medzi najlepšiu osmičku vo vzduchovej pištoli 60, v ktorej obsadil konečnú 4. priečku, pričom pri vyradení zaostával len dve desatiny za bronzovou pozíciou. V ľubovoľnej pištoli 60 sa mu už darilo podstatne menej, keď v stredajších pretekoch skončil spomedzi 41 súťažiacich na 33. mieste. S výkonom 541 bodov zaostal za finálovou účasťou o 15 bodov. Oproti olympijskej premiére v Londýne 2012, kde strelil 554 bodov, si pohoršil v tejto disciplíne o 10 stupienkov.

„Dnes to bolo veľmi ťažké. Vedel som, do čoho idem. Ľubovoľná pištoľ je moja slabšia disciplína. Ak by som zastrieľal svoj štandard, bol by som možno na hranici finále. Zle som vstúpil do súťaže, nevedel sa poriadne koncentrovať. Keď sa mi aj začalo dariť, tak prišli zlé výstrely a nevedel som chytiť správny rytmus,“ povedal k svojmu druhému vystúpeniu člen VŠC Dukla Banská Bystrica Tužinský, ktorý však mal pri celkovom hodnotení dôvod na spokojnosť: „Z Ria odídem spokojný, štvrté miesto na olympiáde zo vzduchovej pištole je pre mňa obrovský úspech. Isto sa z toho ešte budem dlho tešiť.“

Aj Pavol Kopp naplnil predpoklady vo svojej disciplíne. Po nezdare vo vzduchovke v podobe 38. miesta zabral v ľubovoľnej pištoli, keď sa vďaka kvalifikačnému výkonu 556 bodov druhýkrát v kariére prebojoval do olympijského finále. V ňom sa napokon musel uspokojiť so 7. pozíciou (91,4), hoci dva výstrely pred vyradením zo súťaže figuroval na sľubnom štvrtom stupienku.

„Postup do finále bol môj cieľ, to je vždy dobrý výsledok. V ňom je to už lotéria, čo som vlastne predviedol aj ja sám. Necítil som sa najhoršie a veril som si, že udržím aspoň šieste miesto, no posledné dva výstrely neboli ideálne,“ priznal Kopp, ktorý bol na OH pred ôsmimi rokmi v tejto disciplíne dokonca piaty.

„V Riu som sa na postup do finále nadrel viac ako v Pekingu, bolo to tu dosť náročné. Mal som aj šťastie, že posledné dva výstrely v kvalifikácii som mal desiatky, inak by som ani nebol vo finále. Pre seba som si dal v ňom cieľ, aby som to veľmi nepokazil,“ pokračoval člen ŠCP Bratislava, ktorý pred odchodom na OH 2016 skladal sľub slovenskej výpravy. O zlepšenie svojho maxima pod piatimi kruhmi sa bude pokúšať aj naďalej. „Ak mi to pôjde, rád by som zabojoval aj o Tokio 2020,“ uviedol 37-ročný zverenec trénera Ivana Némethyho, ktorý mu adresoval pochvalu:

„Dnešné vystúpenie hodnotím ako výborné až vynikajúce. Úloha bola postup do finále, čo sa aj podarilo. Paľo odviedol v kvalifikácii dobrú prácu, nebol zablokovaný a takticky pracoval aj rozmýšľal. Som spokojný s jeho výkonom. Pri dobre odvedenej práci býva väčšinou aj výsledok priaznivý. Som rád, že splnil tento malý sen. Už skôr som však vyhlásil, že má na to, aby bol vo finále. Teším sa, že to takto vyšlo. Výsledky dosť ovplyvnil vietor, čísla teda boli trochu nižšie. Pred finále sme nerozmýšľali o možnom umiestnení, tam sa môže stať hocičo.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Juraj Tužinský #Pavol Kopp