Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bude z medailového sna nočná mora? Neymar brazílskemu tímu verí

Olympijské hry, tie v Riu de Janeiro nevynímajúc, sú najväčším športovým sviatkom planéty, prebiehajúci futbalový turnaj pod piatimi kruhmi je však pre Brazílčanov nepochybne číslo jeden.

10.08.2016 14:38
debata
zväčšiť Brazílska hviezda Neymar počas súboja s Irakom... Foto: Reuters, UESLEI MARCELINO
Neymar, Irak, Brazília Brazílska hviezda Neymar počas súboja s Irakom (0:0).

Od neúspechu v podobe 4. miesta a zahanbujúcej semifinálovej prehry 1:7 s Nemeckom na domácich MS 2014 Brazília sníva o olympijskom futbalovom zlate v Riu, premiérovom pre „kanárikov“.

Doterajšie účinkovanie mužstva okolo hviezdneho útočníka FC Barcelona Neymara ako ašpiranta na celkový triumf však vôbec nevyznieva presvedčivo. Úvodná bezgólová remíza s JAR vyvolala v Brazílii rozpaky, následný identický rezultát v dueli proti Iraku už aj obavy, že národný sen o domácom zlate sa premení na nočnú moru v podobe eliminácie v základnej A-skupine.

Pod paľbu kritiky sa dostal predovšetkým barcelonský kanonier Neymar, na čo pred stredajším kľúčovým súbojom proti Dánsku (3.00 h SELČ už vo štvrtok) reagoval tréner národného tímu Rogério Micale. „Neymar sa stane najlepším hráčom na svete, musíme mu prejaviť rešpekt. Je mladý. Viem, že teraz sa možno občas správa tak, že sa nám to nemusí páčiť, ale povedzme si otvorene – nekonali sme v jeho veku podobne?“ zamyslel sa 47-ročný rodák zo Salvadoru a doplnil: „Ak nebudeme rešpektovať našich najlepších hráčov, možno potom nebudú chcieť zostať pri nás.“

Neymar po nedeľňajšom zápase proti Iraku odmietol predstúpiť pred médiá, spovedať sa museli jeho mladší spoluhráči. Počas tohto stretnutia rozhorčení domáci priaznivci vyvolávali meno Marty, najväčšej hviezdy brazílskej ženskej reprezentácie, ktorá víťazstvom v základnej E-skupine priviedla svoj tím do štvrťfinále olympijského turnaja.

„Sú to dvaja skvelí brazílski futbalisti,“ vyhlásil Micale. „Neymar je 24-ročný mladík, ktorý ešte stále celkom nevyzrel. Vo všeobecnosti platí, že hráči sú na vrchole ako 28-roční, a to fyzicky aj psychicky. Neymar musel absorbovať tlak na lídra od 17 rokov,“ skonštatoval tréner „kanárikov“ a dodal: „Keď nám to začne padať do bránky, situácia sa zmení.“

Podľa brazílskeho stredopoliara Renata Augusta Neymar doterajšie neúspešné výsledky vôbec neberie na ľahkú váhu. „Naďalej verí, ale nie je spokojný s tým, čo sa deje. Vie, aký je dôležitý pre mužstvo. Každý ho podporuje,“ povedal 28-ročný záložník a dodal: „Potrebujeme jedno víťazstvo, aby sme dosiahli postup a naďalej živili nádej na zisk medaily. Musíme zostať pokojní. Máme to vo svojich rukách.“

Lídrami A-skupiny sú Dáni, ktorí ako jediní skórovali – aj to iba jedenkrát – vo svojich dvoch zápasoch. Majú na konte štyri body, Brazílčania a Iračania po dva a hráči JAR jeden bod. Do štvrťfinále preniknú po dva tímy z každej zo štyroch základných skupín. Brazílii môže stačiť aj remíza proti Dánsku, v takom prípade by sa však musela spoliehať na priaznivý výsledok druhého duelu. O postupujúcom by za istých okolností mohol rozhodnúť aj dodatočný žreb, bilancia Brazílčanov a Iračanov je nateraz identická. Los, ktorý by rozhodoval o osude „kanárikov“, je posledným na zozname želaných scenárov brazílskych fanúšikov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #Rio 2016