Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Martikán v Riu povzbudzoval Beňuša. Ťažko Maťovi niečo vyčítať, vraví

Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Michal Martikán sa síce neprebojoval na Hry XXXI. olympiády v brazílskom Riu de Janeiro, no pri súťaži singlkanoistov v areáli Štadióna Whitewater nemohol chýbať.

10.08.2016 11:35
Michal Martikán Foto: ,
Michal Martikán v Riu.
debata

Dianie vo vode sledoval iba z brehu a svedomito si plnil jednu dôležitú úlohu. "Mal som čo najhlučnejšie povzbudzovať z brehu a plne som sa na to sústredil. Táto úloha bola iná ako jazdenie na vode. Som však rád, že som bol členom orchestra, ktorý na brehu trúbil a povzbudzoval,“ povedal Michal Martikán niekoľko hodín po úspechu Mateja Beňuša, ktorým zisk striebornej olympijskej medaily nepochybne je.

Dvadsaťosemročný Bratislavčan Beňuš nadviazal na úspešné olympijské ťaženie o deväť rokov staršieho Liptáka Martikána, ktorý z predchádzajúcich piatich OH nikdy neodchádzal v disciplíne C1 bez medaily. V Atlante 1996 aj Pekingu 2008 získal zlato, medzitým v Sydney 2000 a Aténach 2004 striebro a v Londýne 2012 to bol bronz.

„To, že sa medailová šnúra Slovenska v C1 nepretrhla, je fantastické. Vždy som svoje preteky hodnotil tak a aj teraz ma to nabáda, že je veľká škoda, že to ešte nebolo o trochu lepšie, aj Maťo by si to želal. Bol pripravený tak, že bez problémov mohol zvíťaziť. Napriek tomu je super, že sa nám podarilo získať medailu a navyše aj druhú v tej istej disciplíne, pretože Takuja Haneda z Japonska je náš, keďže športovo vyrástol na vode v Liptovskom Mikuláši a teraz jazdí v Bratislave, má slovenského trénera. Medailu teda získali dvaja Slováci,“ pokračoval Michal Martikán a opísal aj finálovú jazdu Beňuša zo svojho pohľadu: „V prvej polovici bola opatrná. Tam stratil to, čo by mu stačilo k bezproblémovému triumfu. Avšak, možno aj vďaka tomu, že to tak bolo, mohol ísť fantasticky spodnú časť a najrýchlejšie prešiel náročné kombinácie. Myslím si, že to mal celé pod kontrolou a dotiahol to úspešne na medailu, po ktorej túžil.“

Síce bol Martikán iba na brehu, no dlhé roky skúseností mu dodali schopnosť charakterizovať vodnoslalomárske trate okom odborníka. „Trať nebola technicky príliš náročná, napriek tomu mnohí favoriti urobili veľa chýb vzhľadom na tlak veľkých pretekov. Náročná síce nebola, ale keďže ide o olympijské hry, chyby sa rodia pomerne často,“ pokračoval.

Podľa názoru stále športovo aktívnej vodnoslalomárskej legendy mal Beňuš v utorok 9. augusta na to, aby si vyjazdil najcennejšiu medailu. "Francúz Gargaut Chanut bol zdolateľný. Niektoré úseky šiel veľmi dobre a odvážne, ale nebola to až taká dynamická jazda, že by ju ešte nemohol zrýchliť. Mal to tiež dosť pod kontrolou a niektoré pasáže, najmä v hornej časti, mu vyšli o čosi lepšie ako Maťovi. Len veľmi ťažko možno Maťovi niečo vyčítať. Vo vodnom slalome totiž platí, že voda môže často pomôcť, ale aj nemusí. V semifinále to bolo vidieť na niektorých bránkach aj u Maťa. Vo finále si to postrážil a zvládol to veľmi dobre,“ poznamenal Martikán.

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Beňuš #Michal Martikán