Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko má prvú medailu! Beňuš si na divokej vode vypádloval striebro

Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Matej Beňuš vo svojej olympijskej premiére vybojoval striebornú medailu.

09.08.2016 18:14 , aktualizované: 20:58
debata (11)
Matej Beňuš so zlatou medailou z Ria de Janeiro. Foto: SITA, Martin Medňanský
Matej Beňuš Matej Beňuš so zlatou medailou z Ria de Janeiro.

V utorkovom finále desiatky najlepších singlkanoistov na Štadióne Whitewater vo štvrti Deodoro v Riu de Janeiro bol lepší ako on iba olympijský víťaz Denis Gargaud Chanut. V prospech Francúza rozhodlo 85 stotín sekundy. Bronz putuje do Japonska zásluhou Takuju Hanedu.

Zverenec Juraja Minčíka Beňuš sa v porovnaní so semifinále výrazne zlepšil, až o šesť priečok. Vtedy šiel vyložene na istotu a viacero nájazdov do bránok mu nevyšlo podľa predstáv. Vo finále to však na trati s 24 bránkami rozbalil naplno. S potrebnou mierou rizika, ale plynulo, zvládol náročné úseky s protivodnými bránkami a rýchlo sa ponáhľal do cieľa.

Vzhľadom na ôsmu priečku v kvalifikácii 28-ročný Bratislavčan štartoval v desaťčlennom finále ako tretí a po skvelej jazde nasledovali v jeho prípade ešte dlhé minúty čakania na rozuzlenie. Napokon sa mu oplatilo počkať na najväčší úspech kariéry.

Matej Beňuš príjma gratuláciu od slovenského... Foto: SITA, Martin Medňanský
Matej Beňuš Matej Beňuš príjma gratuláciu od slovenského prezidenta Andreja Kisku.

„Maťo sa vyvaroval chýb, čas 95 sekúnd je podľa mňa medailový,“ predznamenal krátko po Beňušovej jazde úradujúci majster Európy Alexander Slafkovský v štúdiu RTVS. Neskôr po vyvrcholení pretekov Slafkovský uznanlivo dodal:

„Bolo to neuveriteľné, Maťo sa do toho oprel od začiatku. Tým, že štartoval zozadu a predviedol vydarenú jazdu, nastavil vysoko latku a nie všetci súperi to potom zvládli. Maťovi sa podarilo predviesť to, na čo mali. Boli tam ešte drobné zaváhania, ktoré ak by sa dali do porovnávačky s víťazným Francúzom, tak by sme videli, aké malé detaily rozhodovali o zlatej medaile, resp. striebre. Maťo mohol ísť ešte o čosi rýchlejšie, strieborná medaila je však fantastická pre vodný slalom aj celé Slovensko.“

Zľava: Matej Beňuš zo Slovenska, Denis Chanut... Foto: SITA, Martin Medňanský
Matej Beňuš Zľava: Matej Beňuš zo Slovenska, Denis Chanut Gargaud z Francúzska a Takuya Haneda z Japonska.

„Neopísateľná radosť, šťastie. Maťovi rodičia došli na finále, sledovali sme ho spolu s mojimi dvoma deťmi. Maťo vždy tvrdil, je tam asi 7–8 najlepších, čo sa tam stretnú. Je to najmä psychická záťaž, keďže ide o olympiádu. Maťo povedal, že bude spokojný s akoukoľvek medailou,“ uviedla v prvej reakcii pre RTVS manželka Mateja Beňuša.

Beňuš vybojoval 25. medailu v histórii účastí športovcov samostatného Slovenska letnej verzii OH, v súčte s medailami so zimných olympiád to je celkovo tridsiaty cenný kov. Člen ŠCP Bratislava nadviazal na svojich úspešných predchodcov z divokej vody pod piatimi kruhmi Michala Martikána, Elenu Kaliskú, Pavla a Petra Hochschornerovcov a Juraja Minčíka a stal sa šiestym Slovákom, ktorý vybojoval cenný kov – prvým teraz v Riu.

C1 muži – finále:
1. Denis Gargaud Chanut (Fr.) 94,17 (0), 2. Matej Beňuš (SR) 95,02 (0), 3. Takuja Haneda (Jap.) 97,44 (0), 4. Vítězslav Gebas (ČR) 97,57 (0), 5. Sideris Tasiadis (Nem.) 97,90 (2), 6. Benjamin Savšek 99,36 (4), 7. Casey Eichfeld 99,69 (4), 8. Ander Elosegi (Šp.) 101,27 (4)

Matej Beňuš sa teší z olympijského striebra. Foto: SITA, Martin Medňanský
Matej Beňuš Matej Beňuš sa teší z olympijského striebra.

Finálové kolo sme sledovali online

20.42: Svoju jazdu začal prvý semifinalista, Nemec Sideris Tasiadis. Išiel rýchlo, ale nie čisto. Ťukol v úvodnej časti kanála. V cieli mu namerali piaty najlepší čas. SLOVENSKO MÁ STRIEBRO.
20.39: Španiel Ander Elosegi na trati. Ťukol hneď na prvej bránke a odpísal sa z boja o medailu. Znamena to, že Slovensko má v tejto chvíli minimálne broznovú medailu.
20.36: Ide Francúz Denis Gargaud Chanut. Išiel fantasticky, Beňuša predbehol o 85 stotín sekundy.
20.33: O medailu bojuje Slovinec Savšek, piaty v semifinále. Na úvodnom medzičase mal síce na Beňuša náskok, ale v zapätí ťukol. Na 19. bránke mu pribudla ďalšia penalizácia. Nebude to medaila.
20.30: Čech Vítězslav Gebas je na trati. Od úvodu však strácal, v spodnej časti zrýchlil a zaradil sa tesne za Hanedu.
20.27: Ide Japonec Takuya Haneda. Zašiel naozaj famózne, na dvoch medzičasoch bol rýchlejší ako Beňuš, v cieli už však nie. Bol pomalší dve a pol sekundy.
20.24: Na trati je Brit Florence, ďalší medailový kandidát. Vo finále sa však trápil a v cieli výrazne stratil.
20.22: Držme teraz palce Matejovi Beňušovi! Zašiel výbornú čistú jazdu a skvelý čas 95,02!!! Bude to zlatá medaila?

Radosť Mateja Beňuša v cieli po finálovom kole. Foto: SITA, Martin Medňanský
Matej Beňuš Radosť Mateja Beňuša v cieli po finálovom kole.

20.19: Dolu kanálom sa spustil deviaty zo semifinále, Portugalčan Jose Carvalho. Rovnako aj on riskoval, pripísal si štyri trestné sekundy a zostane medzi porazenými.
20.16: Na trati je Američan Casey Eichfeld. Dostal dve trestné sekundy a do cieľa prišiel s časom 99,69. Išiel naozaj rýchlo, ak by jeho jazda bola čistá, razom by z neho bol kandidát na medailu.

Štartová listina finále:
1. Casey Eichfeld (USA)
2. Jose Carvalho (POR)
3. Matej Beňuš (SVK)
4. David Florence (GBR)
5. Takuya Haneda (JPN)
6. Vítězslav Gebas (CZE)
7. Benjamin Savšek (SLO)
8. Denis Gargaud Chanut (FRA)
9. Ander Elosegi (ESP)
10. Sideris Tasiadis (GER)

Semifinálové kolo sme sledovali ONLINE

19.12: Semifinále sa skončilo. Matej Beňuš skončil ôsmy a postúpil do finále. To sa začne o 20.16 a Slovák v ňom odštartuje ako tretí pretekár v poradí.
19.08: Semifinálovým poradím už môže zamiešať iba Nemec Sideris Tasiadis. Išiel suverénne, v cieli má pred Elosegim náskok viac ako dve sekundy. Je víťazom semifinále.
19.05: Nástupca Tonyho Estangueta, Denis Gargald Chanut, je na trati. O trinásť stotín sekundy skončil za Elosegim.
19.02: Brit David Florence je na trati. Veľký favorit na zlato sa dostal pod hranicu sto sekúnd a môže sa už sústrediť na finálovú jazdu.
19.00: Slovinský kandidát na medailu Benjamin Savšek má za sebou vydarenú jazdu. Nestačil jedine na Elosegiho, priebežne je druhý.
18.57: Japonec Takuja Haneda, ktorý žije a študuje na Slovensku, je na trati. A aj jeho uvidíme vo finále, bol dokonca rýchlejší ako Matej Beňuš.
18.53: Matej Beňuš na trati! Bol pomalší, ako Elosegi, síce stratil 2,75 sekundy, ale má istotu finále.

Matej Beňuš v semifinálovej jazde na OH v Riu... Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Matej Beňuš, OH 2016, Rio Matej Beňuš v semifinálovej jazde na OH v Riu de Janeiro.

18.50: Na životnú jazdu sa pustil Poliak Grzegorz Hedwig. Išiel rýchlo ako Španiel, ale dostal štyri trestné sekundy a jeho finálová účasť je otázna.
18.47: Dolu kanálom sa spustil Ander Elosegi, bronzoví medailista z ME v Liptovskom Mikuláši. Prekonal aj Čecha Gebasa, je priebežne prvý.
18.44: Na trati je Austrálčan Ian Borrows. Zašiel dobre, v cieli stráca iba 2,5 sekundy na Gebasa.
18.42: Rus Alexandr Lipatov bol tiež pomalší, ako Čech Gebas. S čistým štítom, ale so stratou viac ako pät sekúnd sa zaradil na štvrté miesto.
18.39: Na trati je Portugalčan Jose Carvalho. V cieli je na druhom mieste.
18.36: Dolu kanálom sa spustil Američan Casey Eichfeld. Jeden ťuk znamenajú dve trestné sekundy, v cieli stratil na Gebasa 2,46 sekundy.
18.33: Číňan Ťien-ming Šu bol výrazne pomalší. Síce si nepripísal žiadnu trestnú sekundu, ale na Čecha stráca takmer desať sekúnd.
18.30: Prvý na trati bol Čech Vítězslav Gebas. Zašiel čistú jazdu s časom 98.77.

Štartová listina:
1. Vítězslav Gebas (CZE)
2. Ťien-ming Šu (CHN)
3. Casey Eichfeld (USA)
4. Jose Carvalho (POR)
5. Alexandr Lipatov (RUS)
6. Ian Borrows (AUS)
7. Ander Elosegi (ESP)
8. Grzegorz Hedwig (POL)
9. Matej Beňuš (SVK)
10. Takuja Haneda (JPN)
11. Benjamin Savšek (SLO)
12. David Florence (GBR)
13. Denis Gargald Chanut (FRA)
14. Sideris Tasiadis (GER)

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Beňuš #Rio 2016