Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Forma je vratká. Stratíte ostražitosť a ste v žumpe

Nemal to jednoduché. Keď Jaroslav Levinský (35) prikývol na spoluprácu s Annou Karolínou Schmiedlovou (21), bola jeho úloha jednoznačná: zastaviť strmý pád veľkej tenisovej nádeje. Zdá sa, že po mesiacoch trápenia začína slovensko-česká spolupráca fungovať. Naznačili to výkony košickej rodáčky na olympijskom turnaji v Riu de Janeiro. Zdolala Talianku Robertu Vinciovú a trápila Rusku Jekaterinu Makarovovú.

09.08.2016 17:10
Jaroslav Levinský Foto:
Jaroslav Levinský.
debata

„Mám dojem, že zmena prostredia Kaji pomohla. Podstatné je, aby si nezačala myslieť, že už sa jej nič nemôže stať,“ hovorí rodák z Valašského Meziříčí.

Čo rozhodlo o tom, že sa vaša zverenka nepostarala v Riu o ďalšie prekvapenie?
Od polovice druhého setu prestala Makarovová chybovať. Kaja si musela každý bod vydrieť. Zápas sa zlomil v prospech Rusky na začiatku rozhodujúceho setu. Makarovová bola agresívnejšia, vyťažila z bohatých skúseností. Navyše, počas celého zápasu fúkal nepríjemný vietor. S ním sa Makarovová vyrovnala lepšie a zvíťazila zaslúžene. Dá sa to však akceptovať. Kaja jej nič nedala zadarmo a podala kvalitný výkon, ktorý jej môže v budúcnosti pomôcť.

Čo ste jej povedali po zápase s ruskou tenistkou?
Že si zaslúži veľkú pochvalu. Na to, aby sme sa chválili, sme sem však nepricestovali. Do Ria sme šli predovšetkým bojovať a pokúsiť sa zachrániť, čo sa dá zo zbabranej sezóny.

Vyšlo to?
Ťažko povedať. Pred sebou máme ešte tri turnaje vrátane grandslamového US Open. Takže chválu a bilancovanie si necháme až na koniec americkej šnúry.

Schmiedlová trápila v Riu 35. hráčku rebríčka. Predtým zaskočila svetovú osmičku. Prekvapili vás – vzhľadom na doterajší priebeh roka – jej výkony?
Na Kaji badám zlepšenie už asi mesiac. Vyššiu výkonnosť však predtým nebola schopná preniesť z tréningu do zápasu. Pred Riom sme odtrénovali dobrý týždeň v Prostějove. Mám dojem, že jej pomohla aj zmena prostredia. Od apríla, keď sme začali spolupracovať, totiž poctivo skladáme čriepky. Teraz, zdá sa, že konečne zapadli do seba. Verím, že aktuálnu výkonnosť si Kaja udrží. Podstatné je, aby si nezačala myslieť, že sa jej už nič nemôže stať.

Je z najhoršieho vonku?
V tenise nemáte takúto istotu nikdy. Môže začať hrať dobre, vyhrávať a hovoriť si, že už má to najnáročnejšie obdobie za sebou. Potom však môže prísť jeden zlý krok, zranenie a opäť spadneme kamsi do žumpy.

Čo musí urobiť, aby sa jej čosi podobné nestalo?
Nesmie stratiť ostražitosť. Ani na desať minút. Viete, formu získavate v tenise nesmierne ťažko – týždne, mesiace. Ak ju potom stratíte, ste opäť na začiatku a môžete ju znova hľadať veľmi dlho. Som poverčivý, a preto nikdy nepoviem, že práve teraz sme v super forme. Nejde o nič iné, len o to, aby sme si výkonnosť udržali a začali sa v rebríčku posúvať nahor.

Badáte na Schmiedlovej zmeny v porovnaní s obdobím, keď ste odštartovali spoluprácu?
Takto: môžem pozorovať čokoľvek, to však nie je podstatné. Ak ale zmeny, ktoré sa snažím Kaji vštepovať, neucíti ona sama, tak sme v podstate nič nedosiahli. To znamená, že toto je skôr otázka na Kaju. Ona je v tomto prípade dôležitá.

Opýtam sa teda takto: ako ďaleko má súčasná Schmiedlová od tej, ktorá v lanskej sezóne stúpala rebríčkom nahor a prežívala najlepšiu sezónu v kariére?
Ťažko sa mi porovnáva. Poznáme sa len od polovice apríla. Hodnotiť musia naozaj iní.

Stihli ste s Kajou počas olympiády povzbudiť aj iných slovenských športovcov?
Áno, boli sme sa pozrieť na kanoistov a kajakárov. Mám pocit, že Kaji olympijská atmosféra mimoriadne prospela. Verím, že si v hlave niektoré priority urovnala do správneho poradia a pomôže jej to. Kaja je typ športovca, ktorého nesmierne motivuje, keď cíti, že reprezentuje celú krajinu. Preto mala radosť z toho, že mohla ísť podporiť krajanov. Ju zas naštartovalo, keď oni prišli povzbudiť ju.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Karolína Schmiedlová #Jaroslav Levinský