Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vodní slalomári: Kvalifikácia bola iba skúška, či nám to ide

Slovenskí vodní slalomári na Hrách XXXI. olympiády v Riu de Janeiro podľa očakávania zvládli prvý krok a bez problémov všetci piati v štyroch kategóriách postúpili do semifinále. Po nedeľňajšom kvalifikačnom úspechu kanoistu Mateja Beňuša a kajakára Jakuba Grigara v pondelok zvládli obe eliminačné kolá aj bratranci Ladislav a Peter Škantárovci v C2 a Jana Dukátová v K1.

08.08.2016 22:12
Rio 2016, vodný slalom Foto: ,
Návštevníci prechádzajú areálom vodného slalomu na letných OH 2016 v Riu de Janeiro.
debata

Iba debutanti na olympijskom vrchole Škantárovci však boli takí suverénni, že kvalifikáciu vo svojej kategórii C2 vyhrali. V systéme eliminácie, v ktorom sa rátala lepšia z dvoch jázd, členovia ŠCP Bratislava Škantárovci zdolali Francúzov Gauthiera Klaussa a Mathieua Péchého o 1,54 s.

„To, že sme zvíťazili, ešte nič neznamená, ale pre dobrý pocit je to pozitívne. Kvalifikácia bola akousi skúškou, či nám to ide. Táto voda nám sedí, no na druhej strane je zradná. V druhej jazde sme skúšali skracovať stopu, čo sa nám veľmi nevyplatilo,“ uviedol 34-ročný Peter Škantár.

Okrem solídnej najmä prvej jazdy vyzdvihol aj atmosféru na kanáli Whitewater v parku športov Deodoro. „Z tohto pohľadu bola naša premiéra fantastická. Prišlo veľa divákov a atmosféru bolo dobre cítiť. Už teraz sa teším na semifinále a finále,“ dodal Peter Škantár.

Jeho o rok mladší bratranec Ladislav rovnako mal dôvod vyjadriť spokojnosť. „Splnili sme cieľ, ktorým bol postup. Predviedli sme dve celkom dobré jazdy. Prvá bola s malými chybami, v druhej sme mali lepší čas, ale prišli trestné sekundy. Dôležité je, že sme si to skúsili a vieme, čo si môžeme dovoliť. V ďalších jazdách urobíme všetko pre to, aby sme sa vyvarovali chýb a dosiahli dobrý výsledok,“ doplnil Ladislav Škantár.

Dukátová: Trať nám pred semifinále skomplikujú

Kajakárka Jana Dukátová je jediná zo slovenského kvinteta na divokej vode v kanáli Whitewater, ktorá si môže povedať, že jednu olympijskú skúsenosť už má za sebou. Pred štyrmi rokmi v Londýne skončila vo finále K1 šiesta, v Riu ukončila svoje kvalifikačné vystúpenie na rovnakej priečke.

V prvom kvalifikačnom kole obsadila aj s 2 trestnými sekundami štvrté miesto, bola primerane rýchla. V druhom kole Dukátová „neťukla“, ale jej výsledný čas bol o vyše 3 sekundy slabší ako ten z prvej jazdy. Znamenalo to pokles zo štvrtého na šieste miesto.

„V prvom kole som zajazdila dobre. V druhej bol vrch celkom fajn, no potom som podišla dve bránky a stálo ma to pár síl a záberov navyše. Trať bola jednoduchšia, keďže v kvalifikácii štartujú aj slabší pretekári. Myslím si, že na semifinále to stavitelia trochu skomplikujú,“ skonštatovala skúsená 33-ročná kajakárka.

K potrebe zajazdiť obe kolá kvalifikácie ešte dodala: „Okrem toho, že je potrebné postúpiť, je dôležité absolvovať bezproblémové jazdy, aby človek s pozitívnou energiou išiel do ďalších dní.“

Jana Dukátová v olympijskom kanáli v Riu de... Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Jana Dukátová Jana Dukátová v olympijskom kanáli v Riu de Janeiro.

O medailách medzi deblkanoistami na Štadióne Whitewater sa rozhodne vo štvrtok 11. augusta. Od 17.30 h SELČ sa uskutoční semifinále s 11 loďami a po 19.15 h finále s desiatkou najlepších. Semifinále K1 žien príde na rad vo štvrtok 11. augusta od 18.15 h, finále potom od 20.00 h.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Dukátová #Rio 2016 #Ladislav a Peter Škantárovci