Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tužinský: Chvíľu mi trvalo, kým som sa začal tešiť

Tesne po pretekoch sa zdalo, že nevie, či sa má viac tešiť alebo smútiť. Štvrté miesto v olympijskej súťaži v Riu de Janeiro je skvelé, ale od bronzu ho delil minimálny rozdiel - dve desatiny bodu.

07.08.2016 20:00
Juraj Tužinský Foto: ,
Juraj Tužinský po poslednom finálovom výstrele.
debata

Športový strelec, tridsaťjedenročný rodák z Lučenca Juraj Tužinský až s miernym odstupom času, v sobotu večer, hovoril o jednoznačnej spokojnosti so svojím výsledkom v disciplíne vzduchová pištol 60.

Potrebovali ste niekoľko hodín na to, aby ste si uvedomili, čo ste dosiahli v najúspešnejších pretekoch svojej kariéry?
Streľba je najmä na psychiku strašne náročný šport. Po výkone v pretekoch bývam viac ako fyzicky ubitý psychicky. Naozaj som najskôr nevedel, či mám oslavovať, alebo byť sklamaný. Chvíľu mi trvalo, kým mi došlo, čo sa stalo. Už som si trochu oddýchol a teším sa aj zo štvrtého miesta.

Ako sa po pretekoch najlepšie odreagujete, načerpáte nové sily?
Väčšinou potrebujem svoj pokoj, ticho, vypnem mozog a nemyslím na nič, už vôbec nie na streľbu. Teraz sa teším, že sa konečne poriadne vyspím.

Ako vnímate dve desatiny, ktoré vás delili od medaily? Čo v streľbe znamenajú?
Je to, samozrejme, takmer najmenší rozdiel, menej je už iba jedna desatina. Z môjho pohľadu to bolo ďaleko i blízko od medaily. Na čínskeho strelca som mal spočiatku slušný náskok, ale dopustil som sa nejakých chýb, stratil som ho a prišiel aj o medailu, na ktorú som v priebehu súťaže siahal.

Zemiaková medaila nie je medzi športovcami príliš populárna…
Vnímal som to podobne, ale potom som si uvedomil, že som na strelnici odovzdal všetky sily, až s odstupom času si asi uvedomím cenu tohto výsledku.

Čo bolo v sobotu najdôležitejšie? Rozhodla najviac hlava, koncentrácia?
Podstatné bolo neurobiť veľa chýb a podať výkon, ktorý som mal natrénovaný. Už som spomenul, že psychická príprava je dôležitá, ale strelec musí mať zároveň aj dobrú fyzičku, bez nej by to takisto nešlo.

Ako sa pripravujete tesne pred súťažou?
Usilujem sa, aby som hneď od rána, ako otvorím oči, nemyslel len na súťaž. Ešte ani na raňajkách som sa na ňu nekoncentroval. Spočiatku som to takto robil, mal som pretekov plnú hlavu a keď som prišiel na strelnicu, bol som z toho unavený a v priebehu súťaže mi došli sily.

Cítite v deň súťaže, ako aj iní športovci, že dnes máte formu a môžete dosiahnuť dobrý výsledok?
Samozrejme, že strelec musí mať formu, dobre ju načasovať na najvýznamnejšiu súťaž. Ja som s ňou v tejto sezóne trochu bojoval. Ale keď som prišiel do Ria, po prvom tréningu prudko vyskočila a vedel som, že mám na dobrý výsledok.

Ako hodnotíte svoj bodový výkon v olympijskej súťaži?
Už som nastrieľal aj viac, napríklad aj pred dvoma rokmi, keď som skončil na majstrovstvách sveta siedmy. V Riu som odviedol svoj štandard, výkon, na aký mám.

Máte spočítané, koľko výstrelov urobíte v roku, koľko ste minuli nábojov v príprave na olympiádu?
Nie som typ, ktorý si to presne počíta a eviduje, ale v roku je to asi 20 tisíc nábojov. Nie som ani typ strelca, akým bol napríklad Jožko Gönci, ktorý býval zavretý na strelnici od rána do večera a vydržal to. Až tak veľa netrénujem, nestrieľam toľko ako niektorí iní, niekedy mám dokonca streľby plné zuby. Obľubujem aj iné športové aktivity. Rád chodím do prírody, behám, bicyklujem.

Ešte vás čaká jedna disciplína. Mohli by ste z nej vybojovať medailu?
V nej som urobil kus práce od olympiády v Londýne pred štyrmi rokmi. Posunul som sa výkonnostne niekam inam. Uvidíme, aké bude počasie. Zachytil som, že sa ochladí a potom tu aj fúka vietor, to je veľmi významný moment. Bude sa mi strielať po tomto výsledku ľahšie, nebudem mať – ako sa vraví – nôž na krku. Určite budem opäť bojovať o čo najlepší výsledok.

Tešíte sa aj na iné súťaže, pôjdete sa na nejaké pozrieť?
Musím si naštudovať, čo stihnem, ako mi vyjde čas. Určite sa pôjdem pozrieť na ďalšie strelecké súťaže, povzbudiť Erika, Danku a pchcem podporiť najmä nejakých našich reprezentantov aj v iných športoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Rio 2016 #Juraj Tužinský