Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dedina už dýcha olympijskou atmosférou, teší sa Tužinský

Do Ria prišli s veľkým predstihom, aby sa stihli aklimatizovať a čo najlepšie pripraviť na svoju prvú disciplínu. Už v sobotu sa športoví strelci Pavol Kopp a Juraj Tužinský predstavia vo vzduchovej pištoli 60.

05.08.2016 20:54
Pavol Kopp, Juraj Tužinský Foto: ,
Pavol Kopp (vľavo) a Juraj Tužinský.
debata

Ani jeden z nich nepatrí medzi nováčikov pod piatimi kruhmi. Tužinský štartoval pred piatimi kruhmi pred štyrmi rokmi v Londýne, jeho skúsenejší parťák Kopp debutoval na najväčšom športovom sviatku už pred ôsmimi rokmi v Pekingu, kde v ľubovoľnej pištoli obsadil výborné piate miesto.

Vo vzduchovke dosahuje lepšie výsledky mladší z dvojice Tužinský. Získal v nej bronz na vlaňajších Európskych hrách v Baku, kov rovnakej hodnoty má z ME 2010 a tretí skončil aj na aprílovom podujatí Svetového pohára v Riu.

„Strelnica bola už vtedy vynikajúca. Vyhovuje mi. Nerobili na nej žiadne zmeny, podmienky sú pre strelcov ideálne. Ani doprava z olympijskej dediny nám nezaberá veľa času. Po novej diaľnici, ktorá ešte nie je otvorená pre verejnosť, jazdia len autobusy z dediny,“ približuje 31-ročný rodák z Lučenca.

V úvode pobytu v brazílskej metropole mal menšie zdravotné problémy a musel vybrať trojdňové antibiotiká. „Prekvapilo ma to, lebo nie som náchylný na choroby a klimatizácia či zmena prostredia mi zväčša nevadia. Lekári sa však o mňa výborne postarali. Vynechal som len dva tréningy a momentálne som úplne fit,“ dodáva.

Nesťažuje sa ani na ubytovanie v olympijskej dedine. „Jeho kvalita sa každým dňom zvyšovala. Niektoré veci dokončovali na poslednú chvíľu, ale v podstate všetko funguje ako má. V dedine je pripravená aj časť na spôsob fanzóny, kde je počas celého dňa pripravený nejaký program. Športovci sa tam môžu zahrať na play station, biliard či iné stolové hry,“ vraví.

Mrzí ho len to, že nemohol absolvovať otvárací ceremoniál – rovnako ako v Londýne.

„Len cesta tam a späť zaberie spolu štyri hodiny, k tomu treba prirátať nie krátky program. Na druhý deň strieľame. To by nebolo dobré. Škoda, lebo slávnostné otvorenie patrí k olympiáde a rád by som ho zažil na vlastnej koži. Na druhej strane, vedel som to dopredu, takže som bol na to prichystaný. Asi si program spolu s Paľom pozrieme dole v kancelárii, od ktorej nám nechajú kľúče, lebo v izbe televízor nemáme,“ vysvetlil. O
ambíciách už krátko pred pretekmi hovoriť nechcel. Práve vo vzduchovke sa však od neho čaká, že by mohol zaútočiť na finále, ba možno i medailu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Juraj Tužinský #Pavol Kopp