Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peter Sagan: Skončiť v Riu v desiatke by bola senzácia

V Riu de Janeiro sa naplno rozbiehajú súťaže Hier XXXI. olympiády. Slovenský športovec uplynulého roka, aktuálny majster sveta a jeden z hrdinov nedávnej Tour de France Peter Sagan (26) mal ako prvý Slovák zasiahnuť do boja o olympijské medaily.

05.08.2016 06:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (1)

Cyklistické preteky jednotlivcov na ceste sú na programe už zajtra. Žilinský rodák sa však na štarte objaví až o dva týždne a dva dni, predstaví sa v pretekoch horských bicyklov. Momentálne sa na olympijskú súťaž pripravuje vo vyskúšanom vysokohorskom stredisku Park City v americkom Utahu, odkiaľ poskytol Pravde rozhovor.

Ako ste spokojný s doterajšou prípravou na olympiádu v Riu?
Som v plnom zaťažení už od jari a všetko smerujem k vrcholom mojej sezóny, takže nezačínam od nuly. Špeciálna príprava na horskom bicykli vlastne tento týždeň len začala, veľmi ešte nie je čo hodnotiť.

Trávite tieto dni na sústredení v Utahu. Ako vyzerajú?
Dôležité teraz je, aby som strávil veľa tréningového času na horskom bicykli a vyskúšal si každý terén. Môj režim je taký, na aký som zvyknutý. Tri dni trénujem a deň oddychujem, postupne budem stupňovať intenzitu. Tu v Utahu sú výborné okruhy a chodníky, trate podobné tej, ktorá bude v Riu. Každý deň môžem trénovať na inom okruhu. Veľmi mi to tu vyhovuje.

Odborníci tvrdia, že po takom výkone, aký ste podali na Tour, potrebuje organizmus oddychovať aj dva – tri týždne. Cítite ešte kilometre z francúzskych ciest alebo už ste zregenerovali sily?
Samozrejme, preteky ako Tour sú veľmi náročné, ale ja som sa snažil ísť ich rozvážne a neplytvať zbytočne silami. Je to rozdiel v porovnaní s tým, keď bojujete o celkové poradie a každý deň musíte ísť naplno. Niekto sa v poslednom týždni len trápi a potom sa únava stupňuje. Nevravím, že ja som na Tour a po nej nebol unavený, pár dní som si musel oddýchnuť, ale už sa to zlepšuje. Nemôžem, pravda, hneď naskočiť do veľmi intenzívneho tréningu, ale postupne pridávať, tak aby som bol maximálne pripravený na jeden konkrétny deň.

V Riu nebudete ubytovaný v Olympijskej dedine. Rozhodli ste sa tak preto, aby ste sa mohli maximálne koncentrovať na záverečnú prípravu a na preteky? Nemali by ste v dedine dostatok pokoja?
Pred pretekmi mám svoj zaužívaný režim, nechcel som na ňom nič meniť a nechcem nič ponechať na náhodu.

Zažili ste už OH v Londýne. Tieto sa konajú v inom prostredí, na inom kontinente, je niečo na čo sa tešíte, čo by ste chceli vidieť?
V Riu som bol už cez zimu, najmä kvôli cestnému okruhu, ktorý som si bol obzrieť. Ale stihol som si v rýchlosti pozrieť aj mesto a porozprávať sa s miestnymi ľuďmi. Keď sa tam teraz vrátim, tak sa budem sústreďovať už len na samotné preteky.

Poznáte okruh v Riu, na ktorom budú súťažiť horskí cyklisti?
Poznám okruh len z videa a sledujem, čo o ňom hovoria ostatní jazdci. Samozrejme, budem sa usilovať prispôsobiť tréningy okruhu a myslím, že ešte budem mať možnosť ísť si ho vyskúšať skôr ako odštartujem.

Aké šance vidíte v konkurencii špecialistov na horských bicykloch? Dávate si nejaký cieľ, s ktorým budete spokojný?
Keďže cestný okruh je veľmi náročný, tak som zhodnotil, že v disciplíne cross country mám väčšie šance. Vždy idem do takýchto pretekov s veľkými ambíciami a chcem bojovať o čo najvyššie priečky. Nechcem zbytočne hovoriť o nejakých číslach, ale umiestenie v top 10 by bol zaujímavý výsledok a veľká senzácia.

Oficiálne sa už potvrdil váš odchod do Bory. Mali ste aj iné ponuky. Prečo ste si vybrali práve tento tím?
Samozrejme, boli aj iné ponuky, ale keď sme s mojím manažérom zhodnotili ambície tímu Bora, jeho filozofiu, celkové parametre tímu a podmienky, aké mi boli ochotní poskytnúť, tak práve Bora vyšla ako najlepšie riešenie.

Bude váš nový tím dostatočne silný, aby ste v ňom nadviazali na výborne výsledky z predchádzajúceho obdobia?
Nemecká cyklistika a nemecké tímy boli vždy silné a po malom úpadku sa opäť dostávajú vysoko. Verím, že aj v novom drese budem pokračovať v dobrých výsledkoch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Rio 2016