Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Preteky v Riu prajú vrchárom. Froome je favorit, Tybor sám vojak v poli

Cesta k olympijskému titulu v sobotňajších cestných pretekoch s hromadným štartom v Riu de Janeiro vedie cez tvrdé stúpania, ktoré poriadne preveria odolnosť najlepších klasikárov a zároveň vrchárov na svete.

04.08.2016 16:48
Chris Froome Foto: ,
Chris Froome.
debata

Pred 256,4 km dlhou trasou so štartom aj cieľom vo Fort Copacabane v južnej časti svetoznámej pláže Copacabana, počas ktorej treba nastúpať približne 4000 výškových metrov, mal rešpekt aj úradujúci majster sveta Peter Sagan. Preto sa rozhodol štartovať radšej v pretekoch cross-country horských bicyklov až v záverečný deň OH. Na olympijskej ceste ho nahradí Patrik Tybor.

„Je to najťažší profil olympijských cestných pretekov za ostatných 20 rokov, teda odvtedy, čo sa toto podujatie na olympijských hrách v Atlante sprístupnilo aj profesionálom. Preto aj okruh favoritov nie je široký, skôr sa zužuje na vrchárov so skvelou podporou tímových kolegov,“ uviedol vo svojej predikcii k pretekom špecializoaný portál Cyclingnews.

Preteky mužov sú rozdelené do dvoch náročných sekcií, či okruhov. Prvou je Grumari Circuit (24,8 km), zahŕňa na trase aj pláže Copacabana a Ipanema a obsahuje dve stúpania, ktoré cyklisti absolvujú po štyri razy. Prvé Grumari má dĺžku 1,2 km a priemerný sklon terénu 9% (maximum 13%). Druhé pod názvom Grota Funda je o čosi dlhšie (2,1 km), ale aj menej strmé (priemer 4,5%, maximum 6%).

Súčasťou trasy bude aj dvojkilometrová sekcia tzv. dlažobných kociek známa napríklad z monumentálnej klasiky Paríž – Roubaix. Podstatnú časť druhého okruhu Vista Chinesa Circuit v Národnom parku Serra da Tijuca bude tvoriť 8,9 km dlhé stúpanie Vista Chinesa s najstrmším sektorom 11,9%, po ktorom bude nasledovať 6-kilometrový technický zjazd a záverečných 20 km po rovine do cieľa. Druhý okruh absolvujú pretekári trikrát a tí, ktorí budú na čele pred záverečným úsekom na rovine, si to pravdepodobne rozdajú o olympijské zlato.

Froome, Nibali, či Valverde?

Z možného okruhu favoritov sa pri neúčasti Petra Sagana či Naira Quintanu vynímajú tri mená: úradujúci a celkovo už trojnásobný šampión Tour de France Brit Christopher Froome, víťaz tohtoročného Giro d'Italia Talian Vincenzo Nibali a španielsky majster univerzálnosti Alejandro Valverde.

Silné tímy so štyrmi či piatimi mužmi však budú mať k dispozícii aj Holanďania (možní lídri Wouter Poels, Bauke Mollema), Francúzi (Romain Bardet, Julian Alaphilippe), či Kolumbijčania (Rigoberto Urán, Jarlinson Pantano). Juhoamerickým „horolezcom na bicykloch“ z Kolumbie by mal náročný profil v kombinácii s podnebím zrejme najviac vyhovovať, takže víťaz pretekov z tejto krajiny by nebol prekvapením.

„Prípadná medaila by bola pre mňa po víťazstve na Tour de France úžasným zavŕšením skvelého leta. V hre sú rozličné scenáre a my v britskom tíme sa budeme musieť zariadiť podľa situácie na trati. Ak sa napríklad Steve Cummings dostane do úniku, bude našou povinnosťou podporiť ho tak, aby si došiel po zlato,“ uviedol Christopher Froome na webe Evening Standard.

Slovenský pretekár Patrik Tybor (Dukla Banská Bystrica) bude v olympijských pretekoch sám vojak v poli. Vzhľadom na to, že Slovensko si vďaka P. Saganovi vyjazdilo len jednu miestenku na toto podujatie, slovenský zástupca, ktorý sa tam ocitol výmenou za Petra Sagana, nemôže rátať s tímovou podporou. „Kopce mám rád, ale v Riu to bude dosť výživné. Môj základný cieľ bude zrejme dôjsť do cieľa. Ostatné sa ukáže v pretekoch podľa toho, aké budem mať nohy,“ uviedol Patrik Tybor pre agentúru SITA ešte pred odchodom do Brazílie.

Tybor absolvuje v 28 rokoch olympijskú premiéru, v tomto roku skončil celkovo pätnásty na Okolo Slovenska a pripísal si po jednej víťaznej etape na aprílových pretekoch nižšej kategórie Okolo Maroka a v marci Okolo Kamerunu. Na podujatí s náročnosťou UCI 2.2 v Maroku obsadil celkovo druhé miesto.

Tybor sa pokúsi o únik

„Olympiáda bude pre mňa vrchol kariéry, zatiaľ som bol len raz na majstrovstvách sveta – v roku 2013 vo Florencii, ale tam som mal smolu a po dvoch defektoch som musel skončiť. Do Ria sa teším, ak sa bude dať, pokúsim sa aj o únik. Záleží na dohode s trénerom,“ dodal Tybor.

Sobotňajšie mužské preteky s hromadným štartom sa začínajú o 9.30 h brazílskeho času, na Slovensku bude o 5 hodín viac. V cieli sa víťaz očakáva po 21.15 h SELČ. V rovnaký deň budú mať svoje olympijské predstavenie na ceste aj ženy. Pôjdu po trati s rovnakým profilom, ale s polovičnými dávkami. Prvý okruh absolvujú dvakrát, druhý iba raz a dovedna 136,9 km.

Kazach Alexander Vinokurov svoje zlato z Londýna 2012 obhajovať nebude, keďže medzitým ukončil kariéru a stal sa riaditeľom tímu Astana. V ženskom pelotóne sa pokúsi o obhajobu zlatej medaily Holanďanka Marianne Vosová. Jej veľkou súperkou by mala byť úradujúca majsterka sveta Britka Lizzie Armitsteadová, pred štyrmi rokmi v Londýne strieborná. Slovensko nemá zastúpenie.

„Bude to náročné, ale niektoré časti trate by mi mali profilom vyhovovať. Som o štyri roky staršia a skúsenejšia ako v Londýne, pobijem sa o víťazstvo. Za veľkú súperku považujem Američanku Maru Abbottovú,“ cituje Armitsteadovú portál The Telegraph. Ženské olympijské preteky na ceste majú štart o 17.15 h SELČ, v cieli by mala byť víťazka po 21.35 h SELČ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Radoslav Tybor