Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brazília vytiahla najväčší tromf. Má Neymara

Futbalisti Brazílie budú mať prvý raz v olympijskom turnaji výhodu domáceho prostredia. Na rozdiel od svetových šampionátov, na ktorých vybojovali už päť titulov, pod piatimi kruhmi nemajú ani jeden, hoci sa na ňom predstavili už dvanásťkrát.

03.08.2016 11:00
Neymar Foto: ,
Neymar má za úlohu priviesť Brazíliu k zlatým medailám.
debata

Tri razy podľahli vo finále a dvakrát vybojovali bronz. Túto bilanciu sa chystajú Brazílčania zmeniť a radi by sa konečne tešili z premiérového titulu. Vytiahli najväčší tromf – v ich drese sa predstaví aj jedna z najjagavejších hviezd svetového futbalu – Neymar.

V olympijskom turnaji, ktorý sa začína v stredu úvodnými zápasmi, štartujú výbery do 23 rokov, ktoré však môžu mať vo svojom strede aj maximálne troch futbalistov bez ohľadu na vek. Zápasy futbalového turnaja – bude ich dovedna 32 – sa ako jední uskutočnia aj mimo Ria de Janeiro. Uskutočnia sa v šiestich mestách v celej Brazílii. Okrem Ria ešte v Belo Horizonte, Salvadore, Brasilii, Sao Paule a v Manause.

V mužskom turnaji nastúpi 16 tímov, ktoré žreb rozdelil do štyroch skupín. Najlepší dvaja z každej postúpia do štvrťfinále a vyraďovacej fázy. Prvenstvo z predchádzajúcich olympijských hier obhajujú Mexičania.

Aj brazílsky ženský tím má vo svojom strede hviezdu – Martu. Skúsená, 30-ročná útočníčka sa stala päťkrát najlepšou hráčkou roka na svete a štyri razy skončila v ankete FIFA na druhom mieste. V brazílskom národnom drese strelila doteraz 92 gólov.

V turnaji žien, ktorý takisto otvoria dnes prvé stretnutia, neexistujú nijaké vekové obmedzenia hráčok. V troch skupinách predstavia po štyroch výberoch a do štvrťfinále postúpia nielen prvé dva kolektívy, ale aj dva najlepšie tímy z tretích priečok. V súťaži žien si pred štyrmi rokmi v Londýne vybojovali zlaté medaily Američanky. Z piatich doterajších turnajov, ktoré ženy na OH odohrali, vyhrali štyri razy reprezentantky USA. Len v Sydney 2000 ich vo finále zdolali Nórky.

Finálový zápas mužov sa uskutoční v sobotu 20. augusta, žien o deň skôr. Oba zápasy odohrajú na štadióne Maracana v Riu.

Zloženie základných skupín futbalového turnaja

Muži. A: Brazília, JAR, Irak, Dánsko, B: Švédsko, Kolumbia, Nigéria, Japonsko, C: Fidži, Kórejská republika, Mexiko, Nemecko, D: Honduras, Alžírsko, Portugalsko, Argentína.

Ženy. E: Brazília, Čína, Švédsko, JAR, F: Kanada, Austrália, Zimbabwe, Nemecko, G: USA, Nový Zéland, Francúzsko, Kolumbia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Neymar #Rio 2016