Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Český šampión: Sagana berieme vážne, ale na víťazstvo má málo času

Lákala ho cestná cyklistika. Šampión Jaroslav Kulhavý (31) uvažoval, že vymení horský bicykel za cestný. Nakoniec sa rozhodol zostať v teréne a hlavnou motiváciou bol mimoriadny cieľ, ktorý má pred sebou: túži v Riu de Janeiro obhájiť zlato z Londýna.

02.08.2016 06:00
Jaroslav Kulhavý Foto: ,
Jaroslav Kulhavý so zlatom z Londýna.
debata (28)

„Tešíme sa na Peťa Sagana, jeho návrat je veľká reklama pre horskú cyklistiku,“ vraví v rozhovore pre Pravdu muž, ktorý v kariére už vyhral všetko, čo sa dalo. Český cyklista, jeden z favoritov olympijských pretekov cross country, je držiteľom zlata z olympijských hier, majstrovstiev sveta i Európy a aj víťazom Svetového pohára.

V Kanade sa pred olympiádou uskutočnia ešte jedny preteky Svetového pohára horských cyklistov, ale vy sa na nich už nezúčastníte…
Dal som prednosť záverečnej príprave doma, od štvrtka sa na Vysočine zúčastním ešte na menších cestných etapových pretekoch a potom 10. augusta letím do Ria.

Máte odskúšaný takýto model prípravy? Prečo ste jej dali prednosť?
Takáto príprava mi vyhovuje, mám ju odskúšanú. Podobnú som absolvoval aj pred olympiádou v Londýne, kde som vybojoval zlato. Bola aj iná možnosť – absolvovať vysokohorskú prípravu, ale ja na nadmorskú výšku reagujem zle. Už som si to vyskúšal aj v minulosti a neprinieslo mi to efekt. Česko, prípadne nejaké nižšie časti Álp sú pre mňa ideálne.

V úvode sezóny ste mali zdravotné problémy. Už ste v poriadku?
Mal som v marci zlomené zápästie, vypadol som z tréningu. Následky tohto zranenia v niektorých momentoch ešte pociťujem, ruka stále nie je stopercentná. Problémy mám v zjazdoch, v technických úsekoch. Skomplikovali mi sezónu, ale v Riu by môj výkon už nemali ovplyvniť.

Na majstrovstvách sveta v Novom Meste na Morave pred mesiacom ste sa však opäť predstavili vo výbornej forme a získali ste striebornú medailu…
Výsledok bol super. Chcel som síce doma vyhrať, ale práve deň, keď sa preteky išli, mi úplne ideálne nesadol, necítil som sa v optimálnej pohode. Nino Schurter bol v týchto pretekoch lepší, zaslúžene vyhral.

Vnímate výkon na šampionáte ako dobrý signál pred olympiádou?
Myslím si, že môžem byť spokojný. Po majstrovstvách sveta som štartoval už len na jedných pretekoch Svetového pohára vo Švajčiarsku, tam som mal defekt, napriek tomu som skončil štvrtý. Teraz sa pokúšam výkonnosť posunúť opäť vyššie, aby som bol na olympiáde pripravený ešte lepšie.

O vás je známe, že dokážete dobre načasovať formu, viete sa na veľké podujatia pripraviť. Vnímate to rovnako?
Výsledky to naznačujú, zväčša sa mi to darí. Keď som nebol zranený, nemal som nejaké problémy, šampionáty dopadli dobre. Dúfam, že to potvrdím aj v Riu, hoci vždy platí, že rozhoduje nakoniec ten deň, keď sa preteky konajú. Vždy sa môže niečo pokaziť, v cyklistike ovplyvňuje výsledok veľa faktorov, plány môže zmariť pád či nejaká porucha bicykla. Uvidíme, verím, že prípravu a výkonnosť dokážem zúročiť.

Koho považujete za najväčších súperov v boji o zlato?
Bude to podobné ako v posledných rokoch na predchádzajúcich veľkých podujatiach. Výborný je Švajčiar Nino Schurter a Francúzi Julien Absolon i Maxime Marotte. Robím všetko pre to, aby som k nim patril aj ja. Z nás by mohol byť niekto olympijským šampiónom. Môže však vyskočiť aj niekto ďalší zo silného štartového poľa a dostať sa na medailovú priečku, sotva však na zlatú pozíciu.

Čo Sagan? Beriete ho vážne?
Každý z nás ho berie vážne. Má, samozrejme, hendikep, lebo bude mať horšiu štartovnú pozíciu a nemá toľko času sa na preteky pripraviť. To sú veci, ktoré hovoria proti nemu, ale aj tak mu môžu preteky vyjsť a môže vybojovať dobrý výsledok.

Jaroslav Kulhavý na olympijskej trati v Londýne. Foto: SITA/AP, Sergey Ponomarev
Jaroslav Kulhavý Jaroslav Kulhavý na olympijskej trati v Londýne.

Menovali ste okruh topfavoritov. Čo je podľa vás dobrý výsledok?
Ak sa mu po štarte podarí prepliesť medzi štartujúcimi dopredu, mohol by skončiť niekde za najväčšími favoritmi. Nepredpokladám však, že by mohol ohroziť Schurtera či Absolona. Ak by sa vrátil na horské bicykle, za rok sa určite pripraví a môže vyhrávať. Ale čas hrá teraz proti nemu. Za tých niekoľko týždňov sa nedokáže pripraviť tak, aby mohol vyhrať.

Vy ste o niečo starší. Stretli ste sa niekedy v súťaži?
Možno dva – tri razy. Myslím, že sme sa stretli na jednom podujatí v Dohňanoch, potom aj na nejakých menších pretekoch, ale to už bol posledný rok, keď odchádzal na cestu.

Vy ste špičkový jazdec, máte svoj program. Sledovali ste aj Saganove výkony napríklad na Tour de France?
Samozrejme, sledujem ich v rámci svojich možností. Videl som väčšinu etáp na Tour, či už na živo alebo zo záznamu, bežia všetky v televízii, aj iné veľké podujatia. Zaujíma ma to a mám aj prehľad. Peťo predvádzal perfektné výkony a ukázal, že keď má trochu šťastia, dokáže aj druhé miesta premeniť na víťazstvá. Je určite jeden z najlepších jazdcov súčasného pelotónu. Prináša do súťaží svoj bonus a svieži vietor do pelotónu.

Ako prijala jeho olympijské rozhodnutie absolútna špička horských cyklistov? Nevnímate to trochu ako úlet?
Všetci sa tešíme, prijali sme to veľmi pozitívne. Je to obrovská reklama pre horské bicykle a lákadlo pre fanúšikov. Množstvo ľudí i médií bude práve kvôli Peťovi sledovať preteky horských cyklistov, inak by im možno takú pozornosť nevenovali.

Objavila sa informácia, že Sagan bude využívať aj služby vášho mechanika z tímu Specialized…
Je to tak, chlapci z nášho tímu mu pripravujú bicykel. Aj keď sa zúčastnil na jar na pretekoch v Tepliciach, starali sa mu o bicykel. V Riu bude mať rovnakú podporu ako ja.

Zúčastnili ste sa na predolympijských pretekoch v Riu, poznáte okruh. Ako ho hodnotíte?
Páči sa mi. V mnohom sa podobá londýnskemu pred štyrmi rokmi, hoci je o niečo ťažší. Na okruhu je jeden dlhší kopec i zjazd, veľa kamenia, cez ktoré sa skáče. Absolvoval som na okruhu nejaké tréningy i jedny preteky.

Tie ste však nedokončili…
Nemal som v pláne absolvovať celé preteky. Chcel som si len naostro vyskúšať zopár okruhov. Je to pomerne rýchla, technická, zaujímavá trať, divákom sa budú preteky páčiť. A mne by mohol okruh sedieť.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Rio 2016