Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Isinbajevovej slzy dohliadal Putin. Ochráňte nás pred bezprávím, prosila

Slávna ruská žrdkárka sa pri emotívnom prejave neubránila slzám. V príhovore ďakovala ruskému prezidentovi za podporu.

28.07.2016 10:51
Jelena Isinbajevová, Vladimir Putin Foto: ,
Jelena Isinbajevová a Vladimir Putin počas stretnutia s ruskou výpravou do Ria de Janeiro.
debata (512)

Najemotívnejšou chvíľou stredajšieho stretnutia ruského prezidenta Vladimira Putina s ruskými olympionikmi bolo vystúpenie Jeleny Isinbajevovej.

„Drahý Vladimir Vladimirovič, vážení športovci, v prvojm rade sa vám chcem poďakovať za silnú podporu. Je to veľmi dôležité, lebo…,“ uviedla v úvode svojho príhovoru Isinbajevová.

Vzápätí jej zovrelo hrdlo, tvár si skryla v dlaniach a oči sa jej leskli od sĺz. Sálou v okamihu znel silný potlesk, ktorý jej pomohol. Potom už hovorila, čo mala na srdci.

Emotívny prejav Jeleny Isinbajevovej.

„Je to pre nás veľmi dôležité. Naša atletika sa v súčasnosti nachádza vo veľmi zložitej situácii. Boli sme vylúčení bez dôkazov, hrubo. Nedostali sme šancu na to, aby sme sa obhájili a bojovali za právo štartovať na olympijských hrách. Ale dobre, aj táto situácia nás môže posilniť,“ pokračovala dvojnásobná olympijská šampiónka (z Atén 2004 a Pekingu 2008).

„Pre mnohých z nás to mala byť prvá alebo posledná olympiáda v kariére. Pripravovali sme sa na túto výzvu celé štyri roky, snívali sme, tvrdo pracovali. Všetko je však preč,“ dodala 34-ročná ruská atlétka.

Ruským športovcom zaželala, aby ruská hymna znela každý deň na športoviskách v Riu. Ubezpečila ich, aby súťažili so zdvihnutou hlavou.

V závere sa obrátila na prezidenta Putina so slovami: „Vladimir Vladimirovič, ochráňte nás pred týmto bezprávím. Veríme vám a máme vás radi. Ďakujeme vám za podporu.“

Poslanec navrhol, aby niesla ruskú vlajku

Isinbajevová by na slávnostnom otváracom ceremoniáli olympiády v Riu mohla niesť vlajku ruskej výpravy, hoci na nich nesmie štartovať. Podľa jej trénera Jevgenija Trofimova prišiel s týmto návrhom poslanec ruského parlamentu a bývalý profesionálny majster sveta v boxe Nikolaj Valujev.

„Skôr by som chcel Lenu vidieť v žrdkárskom sektore a so zlatou medailou,“ povedal Trofimov. „Chápem, že by pre ňu bolo (po účasti na otváracom ceremoniáli OH) veľmi ťažké sledovať len z tribúny súťaž, na ktorú nás IAAF nepustila,“ dodal kouč tridsaťštyriročnej svetovej rekordérky a dvojnásobnej olympijskej víťazky.

Isinbajevová kandiduje do komisie športovcov MOV, ale ešte sa nerozhodla, či do Ria odcestuje. Národný olympijský výbor jej podľa Trofimova nedal oficiálnu ponuku niesť na otvorení hier 5. augusta ruskú vlajku, hlavným kandidátom na post vlajkonosiča je podľa médií volejbalista Sergej Teťuchin.

© Autorské práva vyhradené

512 debata chyba
Viac na túto tému: #Jelena Isinbajevová