Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Riu bez ruských atlétov. To je pohreb, tvrdí Isinbajevová

Ruskí atléti sa definitívne nepredstavia na Hrách XXXI. olympiády v Riu de Janeiro.

21.07.2016 11:33 , aktualizované: 13:36
Rio 2016, olympijské kruhy, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (1036)

Športový arbitrážny súd v Lausanne (CAS) zamietol odvolanie 68 ruských atlétov proti kolektívnemu trestu od Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) v dôsledku rozsiahlej dopingovej aféry z nedávneho obdobia. Očakáva sa, že tento verdikt CAS môže mať výrazný vplyv aj na rozhodovanie Medzinárodného olympijského výboru, ktorý sa chystá zakázať štart všetkým ruským športovcom v Brazílii vzhľadom na nedávno zverejnenú správu nezávislej komisie Svetovej antidopingovej agentúry o systematickom dopingu podporovanom štátnymi orgánmi v tejto krajine.

Podľa tejto správy ruské ministerstvo športu sfalšovalo desiatky vzoriek športovcov po antidopingových kontrolách počas zimných olympijských hier v Soči 2014 s účelom vyhnúť sa trestom. Očakáva sa, že o tomto ďalšom, rozsiahlejšom, potrestaní Rusov sa rozhodne najneskôr do utorka budúceho týždňa. MOV v tejto súvislosti zvolal na nedeľu 24. júla mimoriadnu telekonferenciu.

Podľa ruského ministra športu Vitalija Mutka je toto rozhodnutie subjektívne a treba za ním hľadať politický motív. „Z môjho pohľadu ide o politiku. Konečný verdikt je neférový a nemá právny základ,“ uviedol Mutko v prvej reakcii pre ruskú agentúru TASS. Podľa hovorcu ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrija Peskova „kolektívna zodpovednosť prenesená na všetkých atlétov je len ťažko akceptovateľná ako správne rozhodnutie.“

S rozčarovaním prijala správu aj o svojej neúčasti na OH 2016 žrdkárka Jelena Isinbajevová. Jedna z ikon súčasného ruského športu, dvojnásobná olympijská šampiónka a trojnásobná majsterka sveta, označila rozhodnutie CAS za pohreb atletiky. „Ďakujem vám, že ste pochovali atletiku,“ ironicky zakontrovala Isinbajevová a pokračovala: „Je to čisto politické rozhodnutie. Neexistuje žiadny konkrétny dôvod na to, aby sa zachoval trest.“ Isinbajevová v tejto súvislosti požiadala o pomoc priamo šéfa MOV Thomasa Bacha, ale zrušenia zákazu sa nedočkala.

Prezident IAAF Sebastian Coe konečný zákaz štartu na OH 2016 pre ruských atlétov skomentoval nasledovne: „Som rád, že CAS prejavil podporu našej snahe o dodržiavanie predpisov antidopingového kódexu. Ak si však niekto myslí, že sa teším z tohto triumfu, nie je to tak. Neprišiel som do úradu preto, aby som stopol športovcov z účasti na medzinárodných podujatiach. Môžem všetkých ubezpečiť, že túžbou IAAF je spájať, nie rozdeľovať a vylučovať športovcov.“

V súvislosti s možným odporúčaním CAS smerom k MOV, aby vylúčil všetkých ruských športovcov z účasti v Riu de Janeiro, generálny sekretár CAS Mathieu Reeb rezolútne uviedol: „Naše rozhodnutie nie je záväzné pre MOV.“

Dve ruské atlétky predsa len majú šancu pozrieť sa do Ria. Daria Klišinová a Julia Stepanovová dostali výnimku vzhľadom na to, že sa dlhodobo nepodrobovali antidopingovým skúškam na území Ruska a teda preukázateľne neboli súčasťou štátom chráneného obludného systému. Diaľkarka Klišinová už dlhší čas žije a trénuje na Floride. Účasť dvojnásobnej halovej majsterky Európy z rokov 2011 a 2013 odobrila revízna rada IAAF pre doping. Povolenie dostala aj osemstovkárka Julia Stepanovová, ktorá sa priamo podieľala na odhalení systematického dopingu v ruskej atletike. MOV si však neželá, aby obe atlétky súťažili v Riu pod olympijskou vlajkou ako nezávislé športovkyne. Ich status na OH bude ešte predmetom riešenia.

IAAF suspendovala ruských atlétov už vlani v novembri, odvtedy sú pre nich štarty na medzinárodných súťažiach tabu. Atléti Ruska však nie sú jediní exemplárne potrestaní športovci v súvislosti s dopingom. Pre tento všeobecný športový neduh budú v Riu chýbať aj vzpierači, Ruska, Bieloruska a Kazachstanu a tiež rýchlostní kanoisti Rumunska a Bieloruska.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #atletika #Rio 2016