Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Športoviská už stoja, Brazílčania však riešia mesiac pred OH veľa problémov

Športoviská sú pripravená vrátane problémového velodromu, inak ale prípravy na olympijské hry v Riu de Janeiro ďalej sprevádzajú ťažkosti a obavy.

04.07.2016 10:21
Rio de Janeiro, velodrom Foto: ,
Velodrom v Riu už oficiálne otestovali.
debata

Brazíliu trápia ekonomické problémy, vyšetrovanie korupcie, nestabilná politická situácia s protestami a pouličnou kriminalitou, ktorú na vlastnej koži pocítili už aj niektorí športovci. Do toho sa riešia obavy z vírusu zika, ale aj doping. Do slávnostného zahájenia hier bude v utorok zostávať už len mesiac.

Keď Rio v roku 2009 uspelo v boji o usporiadanie hier, vtedajšie politické špičky sľubovali hospodársky rast, zlepšenie infraštruktúry a životného prostredia a príliv turistov. Zatiaľ nič také neprišlo. Štát už napumpoval do príprav miliardy dolárov navyše, z korupcie pri zadávaní zákaziek sú vyšetrované aj politické špičky a záliv Guanabara (súťaže jachtárov) je stále znečistený.

Problémy sa dajú očakávať v doprave. Kľúčová šestnásť kilometrov dlhá trasa metra z Barra da Tijuca na západe mesta do častí Ipanema a Copacabana stála o viac ako miliardu dolárov viac, nebude skolaudovaná a budú ho môcť využívať podľa posledných informácií iba akreditovaní účastníci hier. A pretože v priebehu olympijských hier fungujú na cestách vyhradené pruhy pre dopravu účastníkov, dá sa očakávať kolaps v miestnej doprave.

Pouličné násilie a kriminalita sú v niektorých častiach Ria bežné. Stretli sa s nimi ruskí vodní slalomár pri sústredeniach, prepadnutá bola paralympijská jachtárka a basketbalistka Liesl Teschová. Na priebeh OH bude preto v uliciach dohliadať 85 000 vojakov a policajtov, čo je dvojnásobok oproti Londýnu 2012.

Kým dištancovaní ruskí atléti riešia, ako získať výnimku od IAAF, aby mohli v Riu pretekať, organizátori riešia iný dopingový problém. Svetová antidopingová agentúra WADA odobrala laboratóriu v Riu akreditáciu kvôli chybným výsledkom testov. Ak sa nepodarí situáciu napraviť, budú musieť usporiadatelia hier posielať odobraté vzorky inam, napríklad do laboratórií v Los Angeles, Salt Lake City, Bogote, Havane alebo Mexiku.

Laboratórium v ​​Riu o akreditácii prišla na deväť mesiacov už v roku 2012 a ďalší trest prišiel kvôli opakovaným nedostatkom v roku 2013 a trval až do vlaňajška. Komplikácie tak museli riešiť usporiadatelia futbalových majstrovstiev sveta, odobraté vzorky sa posielali na analýzu do Lausanne, čo stálo státisíce dolárov. Laboratórium medzitým investovalo do modernizácie 56 miliónov dolárov, problémy ale nevyriešilo.

Zatiaľ jedinú ruskú atlétkou v Riu môže byť dvadsaťdeväťročná osemstovkárka Julia Stepanovová, ktorá je korunnou svedkyňou v prípadu ruského štátom organizovaného dopingu. IAAF jej udelila výnimku a umožnila pretekať ako neutrálnej športovkyni. O rovnakú výnimku žiada viac ako 80 ruských atlétov, ale podľa všetkého sa s výnimkami bude veľa šetriť.

V neposlednom prípade je problémom vírus zika. S príchodom zimy v Južnej Amerike sa síce zmiernil výskyt komárov, ktorí nákazu prenášajú, navyše sa vyskytujú predovšetkým vo vnútrozemí a na severovýchode, ale zahraniční športovci majú naďalej obavy a niektorí dokonca účasť na OH aj kvôli tomu zrušili.

Organizátori vsádzajú na to, že hry v Riu budú priateľské, srdečné, farebné a v rytme brazílskeho karnevalu. „Ale sme blízko sociálneho kolapsu, čo môže ovplyvniť olympiádu a zničiť imidž našej krajiny,“ varoval vrcholný predstaviteľ štátu Rio de Janeiro Leonardo Espindola.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio de Janeiro #Rio 2016 #Zika