Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tragédia v Riu, pád cyklochodníka zabil dvoch ľudí

Na smutnej tvári organizátorov nadchádzajúcich olympijských hier v Riu de Janeiro pribudla poriadna vráska.

22.04.2016 10:44
cyklochodník, Rio de Janeiro, tragédia Foto: ,
Zrútený cyklochodník, ktorý pochoval dvoch ľudí.
debata

Najmenej dvaja ľudia zahynuli po samovoľnom zrútení novovybudovaného nadzemného cyklistického chodníka v dejisku OH 2016, ktorý otvorili iba v januári tohto roku. Tragická nehoda na cyklistickej trase s názvom Tim Maia si možno vyžiada aj ďalšie životy. Podľa mestského tajomníka Pedra Paula Carvalha je ešte jedna osoba nezvestná po tom, čo sa približne 50 m dlhý úsek cyklotrasy zrútil na skaly a do blízkeho mora. Práve mohutná prílivová vlna stiahla dve obete do mora, odkiaľ ich neskôr vylovili vrtuľníkmi a vyniesli na pláž Sao Conrado. Keď sa okolo nazbierali zvedavci, obete prekryli tmavými plastovými vrecami. Jednu z obetí neskôr identifikovali ako Eduarda Marinha Albuquergueho, ktorý zrejme bol v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Päťdesiatštyriročný miestny obyvateľ sa bol v inkriminovanom čase prebehnúť v blízkosti pláže. Identifikoval ho jeho švagor Joao Ricardo Tinoco a neskôr aj jeho sestra Eliane, manželka obete.

Vo štvrtok bol v Brazílii štátny sviatok a na plážach, cyklistických chodníkoch a promenádach v Riu sa nachádzalo množstvo ľudí. Carvalho uviedol, že je ešte priskoro hovoriť o tom, čo bolo príčinou tragickej udalosti, ktorá sa práve vyšetruje. Priznal však, že chatrná konštrukcia stavieb je pretrvávajúcim problémom v Brazílii a že pochybní víťazi výberových konaní sú neodmysliteľnou súčasťou stavebných projektov v najväčšej juhoamerickej krajine. "Je nepochybné, že pre takýto druh nehody neexistuje ospravedlnenie,“ povedal Carvalho pre televíziu Globo.

Štyri kilometre dlhú cyklistickú trasu spájajúcu pláže Sao Conrado a Leblon po tragédii ihneď uzavreli. Starosta Ria Eduardo Paes reagoval na smutnú novinu urýchleným presunom domov z Grécka, kde bol v starobylej Olympii jedným z účastníkov slávnosti zapálenia olympijskej pochodne. Podľa Paesa nič nedokáže ospravedlniť takúto hroznú tragédiu, ktorá sa musí dôkladne prešetriť. Za zmienku stojí aj skutočnosť, že keď cyklistickú trasu „smrti“ v Riu uvádzali do života, práve Paes ju označil za najkrajšiu svojho druhu na svete.

Cyklotrasa Tim Maia bola postavená niekoľko metrov nad úrovňou mora na betónových a kovových pilieroch a zasadená so skalnatého útesu. Slávnostne ju otvorili 17. januára s tým, že má spájať miesta s olympijskými súťažami v tzv. Južnej zóne s hlavným Olympijským parkom v Barra de Tijuca. Celkovú sumu použitú na jej výstavbu odhadujú na 45 miliónov realov, resp. 12,5 mil. USD, či 11,8 mil. eur. Jej výstavbu označili za jeden z najúspešnejších olympijských projektov. Napriek tomu viacerí kritici už dávnejšie upozornili na to, že novopostavená konštrukcia nesie viditeľné známky rýchleho opotrebovávania či poškodzovania. Navyše úzke cestičky z rekreačných cyklistov urobili ľahkú korisť pre násilníkov a lupičov. Rešpektovaný denník O Estadio de Sao Paulo napísal, že spoločnosť, ktorá sa podieľala na stavbe cyklotrasy, vlastní rodina tajomníka samosprávy pre komunálne služby Antonia Paula Viegasa Figueira de Mella. Hovorca spoločnosti odmietol komentovať údajné rodinné prepojenie s tragédiou.

Rio trápi vyše 100 dní pred začiatkom OH 2016 množstvo problémov – vírus zika spôsobujúci vrodené poruchy u novorodencov, nestabilná politická situácia súvisiaca s ekonomickou aj korupčnou krízou a hroziaca odvolaním prezidentky Dilmy Rousseffovej a tiež nečakane nízke čísla z predaja vstupeniek a viaceré nedokončené športoviská.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklochodník