Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Riu chystám útok na prvú desiatku, tvrdí Nagy

Zvíťazil podľa očakávania. Richard Nagy (22) je najlepším plavcom na Slovensku v roku 2015. Obhájil minuloročný titul v ankete Slovenskej plaveckej federácie a to aj napriek tomu, že s vlaňajškom nie je až taký spokojný.

17.02.2016 08:00
Richard Nagy Foto: ,
Slovenský plavec Richard Nagy.
debata

„Na vrcholných podujatiach som nepredviedol výkony, aké by som chcel. Na druhej strane som zaplával limity na olympijské hry, takže sa môžem na ne chystať s chladnou hlavou a v dostatočnom predstihu,“ hovorí zverenec trénera Gabriela Barana. V Riu sa predstaví aj v jednej netradičnej disciplíne.

Obhájili ste titul plavec roka. Ako sa cítite?
Priznám sa, že minulý rok ma to prekvapilo. Nečakal som víťazstvo. Táto sezóna sa Tomášovi Klobučníkovi príliš nepodarila, a tak som to mal o čosi jednoduchšie. Verím však, že budúci rok nám obom vyjde a poradie v ankete bude tesnejšie.

Ako hodnotíte minulú sezónu?
S rokom 2015 nie som veľmi spokojný. Na vrcholných podujatiach som nepredviedol výkony, aké by som chcel. Na druhej strane sa mi podarilo zaplávať limity na olympijské hry do Ria, takže sa môžem na ne chystať s chladnou hlavou a v dostatočnom predstihu.

Čo považujete za najväčší úspech?
Štvrté miesto na majstrovstvách Európy v izraelskej Netanyi v polohových pretekoch. Je to síce nevďačná pozícia, ale považujem ju za svoje najlepšie umiestnenie roka.

Aký máte plán prípravy v tejto olympijskej sezóne?
Najbližší mesiac budem doma, potom ma čakajú sústredenia na Malorke. Chodím tam už niekoľko rokov. Idem tam aj s Pavlom Jelenákom, s ktorým najčastejšie trénujem.

Na čo sa sústredíte do začiatku olympijských hier?
Koncom mája príde prvý vrchol sezóny, európsky šampionát v Londýne a potom ďalšia kvalifikácia do Ria. Po nej sa už plne sústredím na olympiádu.

S akými cieľmi pocestujete na olympiádu?
Mám vždy rovnaké ambície. Chcem sa zlepšovať a posúvať moje časy čo najnižšie. Budem rád, keď sa mi to podarí a zaplávam nejaké dobré umiestnenie a kvalitný čas.

Čo považujete za dobré umiestnenie?
Keby som sa pohyboval okolo desiateho miesta, bolo by to pre mňa niečo nepredstaviteľné. Na to mierim a dúfam, že budem úspešný.

V akých disciplínach hodláte štartovať?
Budem plávať 400 metrov polohové preteky a 1500 metrov kraula. Na nich si najviac verím. Posledné roky ukázali, že tieto dve disciplíny mi najviac idú. Mávam v nich najlepšie časy aj umiestnenia a získavam v nich body.

Chystáte aj nejakú novinku?
Áno, chcel by som to skúsiť aj na otvorenej vode medzi diaľkovými plavcami.

Nemáte obavy z pobytu v Riu?
Nie, teším sa. Som zvedavý, ako to tam bude vyzerať. Je pravda, že organizátori meškajú s prípravami, no verím, že všetko stihnú. Je to sviatok športu a ja som ešte nikdy nemal príležitosť tú atmosféru zažiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Richard Nagy #Rio 2016