Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Brazílčania nechcú ani počuť o zrušení OH

Zrušenie olympijských hier 2016 nie je v Brazílii témou.

05.02.2016 13:30
Rio 2016, olympijské kruhy, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Napriek stavu pohotovosti a ohrozenia verejného zdravia, ktorý vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v súvislosti so šírením vírusu zika, sa podľa ministra športu Georgea Hiltona vo vládnych kruhoch vôbec nediskutuje o takejto extrémnej možnosti. Označil ju za poľutovaniahodnú špekuláciu médií. „Brazílska vláda je stopercentne odhodlaná splniť si záväzky, olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro zorganizuje v atmosfére bezpečia a pokoja,“ povedal Hilton.

Pol roka pred slávnostným otvorením OH (5. augusta 2016), keď by sa malo písať o predajnosti vstupeniek alebo dokončovacích prácach na športoviskách, sa Brazília spája s úplne iným pojmom – zika. Vírus a najmä jeho zákerný vplyv na novorodencov prekonal aj iné negatíva: znečistenie vodných plôch určených pre športoviská či úpornú snahu organizátorov ušetriť v čase prehlbujúcej sa ekonomickej krízy každý real.

Výskyt vírusu má epicentrum práve v Brazílii. Prenáša ho zatiaľ iba jeden druh komárov. Príznaky ochorenia trvajú asi sedem dní a sú veľmi podobné osýpkam. Dostaví sa horúčka, vyrážky, bolesti kĺbov či zápal očných spojoviek. Štyria z piatich nakazených prekonajú ochorenie bez prejavov. Zatiaľ naň nenašli účinnú vakcínu ani liek. Vírus predstavuje veľké riziko pre tehotné ženy a ich potomkov. V Brazílii každým dňom pribúda počet detí s vážnou vrodenou poruchou centrálneho nervového systému mikrocefáliou, ktorá sa prejavuje zastavením vývoja mozgu. Lekári stále skúmajú, ako súvisí vírus s týmito degeneratívny­mi javmi.

„Športovci by napriek tomu mali na olympijské hry prísť. Nebudú vystavení riziku,“ odkázal šéflekár organizačného výboru Joao Grangeiro. Ten sa rovnako ako celá krajina spolieha na faktor počasia. „Usporiadame síce letné hry, ale u nás bude v tom čase kalendárna zima. Nepredpokladáme, že nastane epidemický či pandemický stav. Nehovorím, že sa nevyskytnú nejaké prípady, ale riziko bude minimálne,“ uviedol Grangeiro. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odporúča riadiť sa pokynmi Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Cestu do Ria by mali starostlivo zvážiť predovšetkým tehotné ženy.

Podľa miestnych úradov sa v oblasti Olympijského parku, kde bude sústredená väčšina súťaží, vyskytujú skôr iné druhy komárov ako tie z rodu Aedes, ktoré vírus prenášajú. „Každý deň robíme opatrenia na zníženie počtu komárov,“ prízvukoval šéf odboru zdravotníctva na radnici v Riu de Janeiro Daniel Soranz. Výkonný riaditeľ MOV pre olympijské hry Christophe Dubi pripomenul, že OH 2008 v Pekingu sa konali v tieni obáv z vírusu SARS, počas olympijských hier mládeže 2014 v čínskom Nankingu zase zúrila v Afrike ebola. „Nie je to nič nezvyčajné, pravda, ani príjemné. Brazílske úrady však reagujú veľmi dobre. Mobilizovali aj ozbrojené sily,“ ocenil Dubi.

„Počas Hier XXXI. olympiády v Riu de Janeiro bude naša pozornosť sústredená na zdravie účastníkov,“ sľúbil minister športu. Isté je, že zika nemá priaznivý vplyv ani predajnosť vstupeniek. Z balíka vyčleneného pre obyvateľov hostiteľskej krajiny sa ich rozchytala približne polovica.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio de Janeiro