Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Aténach mu vzali striebro. Z Londýna má konečne bronz

Cyklista Vladislav Janovjak je bronzový! Všetky medaily v slovenskej paralympijskej výprave v Londýne mali ozvenu. Ale táto dvojnásobnú. Každý mu ju žičil.

10.09.2012 10:00
Vladislav Janovjak Foto:
Vladislav Janovjak.
debata (2)

O jednu totiž pred ôsmimi rokmi v Aténach prišiel. Striebro zo šprintu na dráhe mu odobrali pre doping pilota Petroviča.

Rok nato si našiel masér postihnutý degeneráciou sietnice nového pilota. A nemusel hľadať ďaleko. Tridsaťročný Róbert Mitošinka, bývalý cyklista Interu a slovenský reprezentant do 23 rokov, býval v rovnakej dedine ako 43-ročný Janovjak. Takmer susedia v Ostrove pri Piešťanoch osem rokov jazdia spolu. V Pekingu boli dva razy štvrtí. Vždy ich kúsok delil od medaily.

Aká bola ich kalkulácia pri zisku londýnskeho kovu?

,,Tu sa nedá kalkulovať, preteky s hromadným štartom sú vždy lotériou," hovorí Janovjak, ktorému sa ušla pocta niesť slovenskú vlajku na otvorení paralympiády. ,,Bojovali sme. Skúšali sme úniky, trhať pelotón, ale každý striehol. Napokon sa bojovalo do posledného kola. V ňom sa odtrhla trojčlenná skupina najlepších. Na poslednom kopci sme ich stíhali. Keď už boli len dvaja pred nami, začínal som veriť, že posledné tri kilometre z celkových 104 dôjdeme tretí…"

V slnečnú sobotu si diváci na okruhu Brands Hatch, kde sa kedysi jazdili preteky formuly 1, vychutnali napínavú cyklistiku. Aktivita Slovákov bola obdivuhodná. Z reproduktorov pri informáciách z trate neustále znelo Slovakia a tandem Janovjak – Mitošinka sa v každom z 13 okruhov v cieľovej rovinke divákom predviedol medzi najlepšími.

,,Celé preteky sme jazdili aktívne. Boli sme poučení z Pekingu. Vtedy sme podcenili únik jazdcov, ktorí nepatrili medzi favoritov. Nám padla navyše reťaz, museli sme stíhať pelotón a už sme boli len štvrtí. Teraz sme si povedali: aj keby sme skončili horšie, vydáme zo seba všetko," pripomenul Janovjak popisujúc rozhodujúci záver: ,,Na kopci každému dochádzali sily. Keď sa rozhoduje, vždy je to v kopcoch. Tam nie je možnosť sa za niekoho skryť. V cyklistike tomu hovoríme sito. Predstihli sme Francúzov a udržali tretie miesto."

Keďže rozdiely v cieli boli minimálne, kde kto sa ich pýtal, či nemohli pomýšľať na ešte lepší záver. ,,Strieborní Poliaci sú sedemnásobní majstri sveta. Víťazní Taliani boli vlani majstrami sveta v časovke. Všetko sú to špičkoví cyklisti. Športu sa venujú profesionálne, živia sa cyklistikou. Pre mňa je koníčkom, udržujem sa vďaka nej vo výbornej kondícii," vysvetľuje Janovjak. Jeho pilot Mitošinka, ktorý pracuje vo Viedni ako kuriér na bicykli a stále má dobrú výkonnosť, vraví, že podiel na úspechu je v takejto dvojici jedna k jednej. ,,Posledné dve kolá bola brutalita. Taliani to nakopli. Záverečné kolo som šiel v kŕčoch, no nechcel som to Vladovi hovoriť, aby sa neznepokojil," priznal pilot.

Zosadli z tandemu. Nechali sa dekorovať a ešte oblečení v športovom prišli na slovenské veľvyslanectvo v Londýne. Tam sa na záver paralympiády stretli všetci medailisti. Bronzom skompletizovali cyklisti slovenský medailový poltucet v Londýne.

2 debata chyba