Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Doping, úplatky, alkohol či moč. Najväčšie škandály Hier v Londýne

Hoci na začiatku každej olympiády skladajú športovci aj rozhodcovia sľub o svojej čistote a férovosti, nie vždy sa tak aj stane. Výnimkou neboli, bohužiaľ, ani Hry v Londýne.

13.08.2012 11:00
Šin A Lam Foto:
Kórejčanke Šin A Lam nepomohol ani dlhý plač.
debata (5)

Najväčšie škandály olympiády v Londýne:

1. Dlhé čakanie a plač v šerme

Prebiehalo semifinále súťaže kordistiek. V hlavnej úlohe Nemka Britta Hedimennová a Šin A Lam z Kórejskej republiky. Na konci predĺženia za stavu 5:5 chýbala do konca jedna sekunda. Na základe žrebu musela útočiť Nemka, Kórejčanke stačilo na finále ubrániť sa. Nemka bleskový výpad zakončila zásahom, ale aj sama inkasovala. Rovnako skončil aj ďalší okamžitý výpad. Rakúska rozhodkyňa Barbara Csarová potom vrátila časomer nečakane späť na jednu sekundu a Heidemannová ďalšou akciou rozhodla o víťazstve!

Kontroverzia v šerme

Po 28-minútovom čakaní rozhodcovia obhajkyni prvenstva uznali zásah a posunuli ju do finále. Kým Heidemannová odišla z planša, Kórejčania ďalej protestovali. Ešte pred zavedením protestu jeden z členov výpravy musel z bankomatu vybrať a následne zložiť poplatok za protest vo výške 500 švajčiarskych frankov. Šin na planši plakala a čakala na verdikt odvolacej komisie vyše hodinu. Márne. Komisia rozhodla v prospech Nemky. Tá napokon vo finále prehrala, rovnako ako Kórejka v súboji o bronz.

2. Deväť miliónov za dve zlaté v boxe?

Kto videl zápas boxu v kategórii do 56 kilogramov medzi Magomedom Abdulhamidovom z Azerbajdžanu a Japoncom Satošim Šimizom musel jasne priznať, že postúpiť si zaslúžil zástupca krajiny vychádzajúceho slnka. Jediný opačný názor mal turkmenský rozhodca Ishanguly Meretnyyazov. Ten nielen že neukončil predčasne zápas pre jasnú prevahu Japonca, ale svojho „takmer krajana“ ani nepočítal, hoci Abdulhamidov sa ocitol na kolenách až päťkrát!

Škandál v boxe na videu

Azerbajdžanec na základe tejto protekcie zo strany arbitra duel dokončil a následne aj vyhral. Našťastie Japonci podali protest a uspeli! Podľa BBC mala za všetkým byť honba zo strany azerbajdžanskej vlády po cenných kovoch z olympiády. Už vlani Angličania predložili dôkazy, na základe ktorých bolo na bankové konto medzinárodnej boxerskej federácie (WBS) prevedených 9 miliónov dolárov. ‚Odmenou‘ za finančné prostriedky mali byť dve zlaté medaily z olympiády pre zakaukazkú republiku.

3. Pes v cyklistickom pelotóne

Cyklistika mala štart hneď v prvý deň olympiády a podľa viacerých zúčastnených to boli preteky o život. V jednej chvíli dokonca niekomu z prizerajúcich utiekol veľký čierny pes a naprieč pelotónom prebehol tam a späť. Ako zázrakom z toho nebol v prvých fázach pretekov hromadný pád.

Pes v pelotóne

„Päťkrát som skoro prišiel o život,“ povedal Američan Chris Horner s tým, že veľkým problémom boli aj sprievodné vozidlá, ktoré podľa britských zvyklostí jazdia vľavo a podľa toho majú volant na pravej strane. „V jednej chvíli, keď som menil bicykel a musel dohnať stratu, aby som sa dotiahol k pelotónu, tak som išiel osemdesiat kilometrov za hodinu na konci okruhu a bolo tam auto vľavo a auto vpravo. Tak som sa chystal prejsť medzi, ale auto zastavilo napravo a ja som mal dostatok priestoru. Lenže mechanik otvoril dvere do cesty, nie na strane, kde bola tráva, ale na tej druhej. Tie otvorené dvere som minul len o pár centimetrov,“ opísal Horner.

4. Letiaca fľaša na Bolta a spol.

Opitý fanúšik na atletike takmer spôsobil škandál škandálov. Tesne pred štartom finále šprintu na 100 metrov dopadla za pripravených bežcov fľaša. Podľa hovorcu polície narušiteľ najskôr spustil spŕšku nadávok a potom ho videli, ako hádže fľašu, ktorá pristála na dráhe vo chvíli, keď dal štartér pokyn bežcom, aby sa pripravili.

Letiaca na fľaša na šprintérov

Ešte pred príchodom polície pocítil výtržník silu holandskej bronzovej medailistky v džude Edith Boschovej, ktorá sedela v hľadisku za ním. „Udrela som ho do hlavy,“ povedala hrdinka momentu.

5. V bedmintone nechcel nikto vyhrať

Nevídaný moment nastal v turnaji bedmintonistiek. V zápase ženskej štvorhry sa totiž snažili štyri dvojice prehrať, aby mali lepšiu východiskovú pozíciu pre vyraďovacie boje. Postup do štvrťfinále mali pritom zabezpečený a rozhodli sa taktizovať, aby sa vyhli kvalitnejším súperkám.

V bedmintone nechcel nikto vyhrať

A tak znechutili divákov dva páry z Kórey a po jednom z Číny a Indonézie. Hráčky úmyselne podávali do siete, košík z ich rakiet lietal do autu. Najdlhšia výmena mala štyri údery. „Postup sme mali vo vrecku, prečo by sme mali plytvať energiou. Nebolo nutné hrať s takým nasadením, keď zajtra je na programe štvrťfinále,“ cynicky konštatovala Číňanka Jü Jang. Na svoju „hru“ napokon, rovnako ako jej kolegyne, tvrdo doplatila. Všetkých osem bedmintonistiek z olympiády vylúčili.

6. Politika a šport

Kórejský futbalista Park Čong-vu, ktorý sa pri oslavách bronzu vyjadril nápisom k politickým sporom s Japonskom, medailu nedostal. Dôvod? Po súboji vo Wembley bol Park vyfotografovaný s nápisom „Tokdo je naše územie“, čím sa postaral o politický škandál. O neobývané súostrovie, ktoré je rybárskou baštou, sa krajiny sporia už od roku 1905 a v súčasnej dobe je spravované kórejskou stranou. Kórejčania ho nazývajú Tokdo a Japonci Takeshima.

Park Čong-vu a jeho protest. Foto: Reuters
Park Čong-vu Park Čong-vu a jeho protest.

Politickým škandálom sa olympiáda aj začala. Futbalistky KĽDR odmietli nastúpiť v Glasgowe na zápas proti Kolumbii po tom, čo namiesto vlajok ich komunistickej im organizátori pridelili zástavu susednej a nenávidenej Južnej Kórey. Vyše hodinu sa v Hampden Parku nehralo, po ospravedlnení od organizátorov celej výprave KĽDR sa predsa len hráčky upokojili a na zápas nastúpili. Vyhrali 2:0.

7. Doping sa nevyhol ani Londýnu

Jedenásť olympionikov vylúčili počas Hier kvôli pozitívnym dopingovým nálezom. Najväčšia „ryba“ nestihla na svoje preteky ani nastúpiť. Taliansky chodec a obhajca zlata z Pekingu (50 km) Alex Schwazer bol na poslednú chvíľu vyradený z výpravy do Londýna kvôli dopingovému nálezu, čo ho dohnalo k slzám. Krvný doping EPO si podľa svojich slov kúpil v Turecku v lekárni za 1500 eur. Injekcie si vraj pichal sám v kúpeľni, aby doping ukryl pred partnerkou, kra­sokorčuliarkou Karolinou Costnerovou, i ro­dičmi.

Plačúci Alex Schwazer. Foto: SITA
Alex Schwazer Plačúci Alex Schwazer.

„Bolo to prvýkrát a vôbec jediný raz v živote, čo som si kúpil podobnú látku. Vždy som bol čistý. Viem, že moja kariéra sa skončila. Chcel som byť silnejší pre túto olympiádu, a preto som podľahol dopingu. Ten tlak bol obrovský,“ priznal so slzami v očiach Schwazer.

Pár hodín po záverečnom ceremoniáli Hier sa prevalil aj prvý veľký dopingový škandál medzi ocenenými športovcami. Víťazka súťaže guliarok na Nadežda Ostapčuková z Bieloruska mala pozitívny dopingový test na anabolický steroid metenolon. Musí tak vrátiť zlato, ktoré dostane Novozélanďanka Valeria Adamsová a obháji triumf z Pekingu.

Bieloruská guliarka Nadežda Ostapčuková. Foto: Reuters
OH Londýn, atletika, Ostapčuková Bieloruská guliarka Nadežda Ostapčuková.

MOV uviedol, že bývalá majsterka sveta a Európy Ostapčuková bola prvýkrát testovaná deň pred súťažou a druhýkrát deň po nej. Prítomnosť zakázanej látky vykázali obe vzorky.

8. Majster alkohol

Nevedno, či niektorých športovcov inšpirovala kniha Jacka Londona alebo len Jack Daniels, ale aj na olympiáde sa „pilo“ ostošesť. Najviac to s alkoholom prehnal belgický cyklista Gijs Van Hoecke. Ten obsadil v dráhovej cyklistike 15. miesto, čo sa mu asi zdalo viac ako vhodné na bujaré oslávenie.

Totálne na mol. Belgický cyklista Gijs van...
Gijs van Hoecke Totálne na mol. Belgický cyklista Gijs van Hoecke sa počas OH opil do nemoty.

A tak sa vybral do ulíc, čo však asi radšej robiť nemal. Dvadsaťročný športovec sa opil na mol, návrat do olympijskej dediny si podľa fotografii pamätá asi len veľmi ťažko. Belgická výprava ho poslal okamžite z Londýna späť domov. „Urobil som chybu a som rád, že mi rodičia nevynadali. Vedeli, že som to potreboval,“ uviedol.

K bujarej oslave sa priznal aj olympijský víťaz v cyklistickej časovke, domáci Brit Bradley Wiggins. Ten z osláv zverejnil fotografiu aj na sociálnej sieti Twitter. Pod fotku, na ktorej drží v ruke nápoj a druhou ukazuje gesto v štýle V symbolizujúce víťazstvo, dopísal: „Do nemoty.“ Neskôr víťaz Tour de France dopísal, že v pití výrazne pokročil. „Opitý v priebehu minúty… Bolo to emotívne.“

Oslava a lá Bradley Wiggins. Foto: www.independent.co.uk
Bradley Wiggins Oslava a lá Bradley Wiggins.

9. Stratený pokus v kladive rozhodol o úspechu i slzách

Aj kráľovná športov atletika mala svoj veľký škandál. Číňanka Čang Wen-siou sa na pár okamžikov radovala z bronzu zo súťaže kladivárok, ale napokon jej zostali len oči pre plač. Rozhodcovská jury totiž po dodatočnom premeraní pokusu Nemky Betty Heidlerovej výsledky zmenila a bronz prisúdila práve jej. „Som veľmi smutná a navyše aj šokovaná. Nechápem, že aj po vyhlásení oficiálnych výsledkov sa poradie zmenilo. Tešila som sa zo zisku bronzovej medaily, no radosť trvala veľmi krátko,“ uviedla Čang, ktorá hodila 76,34 m.

   

Svetová rekordérka Heidlerová hodila piaty pokus za 77 m, ale pre chybu technického zariadenia ho nedokázali odmerať. Nasledovala diskusia Nemky s rozhodcami a napokon opakovaný pokus, ktorý sa skončil prešľapom. Heidlerová sa nevzdala a po súťaži dala ďalší protest. Po chvíli váhania rozhodcovia našli značku, kde dopadlo kladivo z piateho hodu a premerali ho ešte raz. Do výsledkov zaznamenali údaj 77,13 m a posunuli Heidlerovú na 3. priečku. Následný čínsky protest už neuspel.

10. Ryan Lochte: Močím do bazéna

Hviezdný americký plavec Ryan Lochte sa priznal, že sa v bazéne, a ten olympijský nie je výnimkou, dopúšťa toho, čo sa zakazuje už malým deťom. Päťnásobný medailista z Londýna do vody močí!

Fenoménom prebiehajúcich MS v plávaní sa nestal... Foto: SITA
Ryan Lochte Fenoménom prebiehajúcich MS v plávaní sa nestal Michael Phelps, ale jeho krajan Ryan Lochte.

„Myslím, že v tom chlóre je niečo, čo spôsobuje, že sa vám chce,“ povedal Lochte v rozhlasovom rozhovore. „Samozrejme, nerobím to počas pretekov, ale pri rozplávavaní určite,“ uviedol päťnásobný olympijský víťaz a dvanásťnásobný majster sveta.

5 debata chyba