Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Obrazom: Toto sú najväčšie olympioničky v Londýne

Anglický spevák Mika nôti v jednom zo svojich hitov: "Veľké dievčatá, ste krásne." Aj na športovom vrchole roka sa nájde veľa súťažiacich, ktoré síce majú nejaké to kilo navyše, no patria medzi šampiónky a zlaté olympijské medailistky.

10.08.2012 16:00
Holley Mangoldová Foto:
Americká vzpieračka Holley Mangoldová.
debata

Americká vzpieračka Holley Mangoldová váži 160 kilogramov a je hrdá na to, že je najťažšou ženou na Hrách v Londýne. „S mojou postavou to mám niekedy ťažké, lebo som neprehliadnuteľná,“ konštatovala.

Veľká favoritka na zlato v Londýne šťastie nemala. Krátko pred pretekmi si poranila ruku a hoci na súťaž v superťažkej váhovej kategórii nastúpila, obsadila desiate miesto. „Aj tak šom šťastná. Nemohla som sa vzdať, veď je to olympiáda,“ priznala dvadsaťdvaročná vzpieračka, ktorú povzbudzoval v publiku aj jej brat a hviezda amerického futbalu Nick Mangold z tímu New York Jets.

Pozoruhodný príbeh má za sebou aj prvá saudskoarabská športovkyňa na OH Wojdan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkaniová. Mladá džudistka takisto nemá postavu modelky, no napriek tomu jej v Londýne tlieskala zaplnená hala ExCel, a to sa jej premiéra pod piatimi kruhmi skončila už po 80 sekundách.

„Som šťastná, že som tu mohla byť. Ďakujem všetkým, ktorí mi pomohli,“ priznala dojatá športovkyňa, na ktorú čakalo v mix zóne niekoľko desiatok novinárov, akoby práve získala jednu z medailí. 

Účasť Shaherkaniovej na olympiáde bola dlho „vo hviezdach“. V konzervatívnej Saudskej Arábii ju považovali za vyvrhela, no i tam si napokon získala obdiv a uznanie. Na svoj súboj nastúpila bez tradičnej islamskej šatky, na hlave mala nasadené niečo, čo pripomínalo plaveckú čiapku.

Prvá športovkyňa zo Saudskej Arábie na OH... Foto: Reuters
Wojdan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkaniová Prvá športovkyňa zo Saudskej Arábie na OH Wojdan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkaniová.

Otázku váhy medzi športovkyňami riešila aj domáca vzpieračka Zoe Smithová. Tú na internete viacero fanúšikov urážalo a ponižovalo hanlivými výrazmi, ona sa však rozhodiť nedala. „Chcela by som vidieť všetkých tých, čo to píšu, ako stoja na mojom mieste. Ja som olympionička, nemusím vyzerať ako modelka,“ odkázala neprajníkom.

Ďalšie veľké športovkyne v Londýne

Bieloruská guliarka Nadežda Ostapčuková získala... Foto: SITA, AP
Nadežda Ostapčuková Bieloruská guliarka Nadežda Ostapčuková získala na OH zlatú medailu.
Plavkyňa z Lesotha Masempe Theková na štarte... Foto: TASR
OH Londýn, plávanie, Theková Plavkyňa z Lesotha Masempe Theková na štarte pretekov na 50 m voľný spôsob.
Čínska vzpieračka Lu-Lu Čou hryzie zlatú... Foto: TASR
Lu-Lu Čou Čínska vzpieračka Lu-Lu Čou hryzie zlatú medailu po jej víťazstve v kategórii nad 75 kg.
Americká kladivárka Amber Campbellová. Foto: SITA
Amber Campbellová Americká kladivárka Amber Campbellová.
Talianska vodná pólistka Elisa Casanovová. Foto: Reuters
Elisa Casanovová Talianska vodná pólistka Elisa Casanovová.
Plavkyňa z Lesotha Masempe Theková na štarte...
Bieloruská guliarka Nadežda Ostapčuková.
+12Súboj Wojdan Shaherkaniovej na OH 2012 v Džude...
debata chyba