Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najväčšia šelma, legenda, génius. Bolt. Muž, ktorý nebehá, ale lieta

Usain Bolt pri pretekoch na 200 metrov nebežal. Lietal. Počas finále sa dokonca vznášal. Potvrdila to aj analýza jeho zlatého šprintu na sto metrov z nedele (9,63). Od štartového výstrelu po finiš bol Jamajčan spätý so zemeguľou ani nie dve sekundy. Zvyšok času poletoval.

10.08.2012 06:00
Usain Bolt Foto:
Šampión Usain Bolt.
debata (11)

Má krok ako z divočiny, svet sa pri pohľade na jeho pohyb javí tak trochu inak. Keď sa rozbehne pripomína jaguára vypusteného z klietky, ktorý chce všetkým naokolo ukázať svoju silu, rýchlosť, krásu pohybu, dokonalosť.

Pokiaľ by bolo možné sa po Olympijskom štadióne kĺzať, tak Bolt by bol rýchlokorčuliar. Od štartu, cez prvé metre a vybehnutie zo zákruty až po cieľový finiš je natoľko suverénny, že aj jeho súperi sa už akoby dopredu snažili zabojovať len o striebro či bronz. Bolt je fenomén, ktorý prepisuje všetky kroniky, maže skvelé mená histórie a nahrádza ich tým svojím.

Od prvého víťaza behu na dvesto metrov Waltera Tewkesburyho v Aténach 1896 po šampióna z toho istého mesta Shawna Crawforda z roku 2004, sa ani jeden šprintér nedostal k zlatu s takou ľahkosťou.

Jamajčan si robí z Londýna miesto dokonalej párty rovnako, ako tomu bolo pred štyrmi rokmi v Pekingu. Domáca krajina pritom takmer každý deň oslavuje nového hrdinu, ale aj tak sa najväčšej sláve a popularite teší práve vždy usmiaty Bolt. Vo štvrtok v noci zakončil svoje majstrovské dielo. „Legendou sa stanem až keď vyhrám na dvojstovke,“ hovoril po skvelom triumfe na polovičnej trati.

O niekoľko hodín neskôr už Londýn a celý svet oslavoval LEGENDU.

Beh je najmasovejším športom sveta. Nie každá krajina sa môže pochváliť velodrómom, pom­péznymi golfovými ihriskami či moderným technickým vy­bavením. Každý slobodný človek však má možnosť behať. Ale Usain Bolt je len jeden.

Nikomu v histórii sa zatiaľ nepodarilo obhájiť triumf v oboch šprintoch, až Boltovi. A hoci rodák z Trelawny nevylepšil vlastné svetové maximá, všetci ho velebia a obdivujú. Dvadsaťpäťročný milovník kuracích nugetiek je ukážkou atletickej evolúcie. Zlatého zo šprintu na 100 metrov z Atén spred 116 rokov Thomas Burka by pokoril o osemnásť metrov!

Usain Bolt. Foto: Reuters
Usain Bolt Usain Bolt.

Na Boltove bežecké predstavenie sa teší celý svet, ale najemotívnejšie prežívajú výkony takmer dvojmetrového šprintéra na jeho rodnej Jamajke. V základnej škole Waldensia v Trelawny si deti s rodičmi a učiteľmi posadali k te­levízii, aby mohli sledovať svojho miláčika, keď zrazu vypadol prúd.

Situáciu zachránilo jedno z malých dievčatok, ktoré malo so sebou prenosné rádio. Na Jamajke opäť zavládla radosť. Hoci nie s obrazom, ale len vďaka zvuku, vypukne o pár sekúnd na to na karibskom ostrove spontánna a nefalšovaná radosť.

Usain Bolt. Foto: Reuters
Usain Bolt Usain Bolt.

Bolt prináša ľudom radosť, o tom niet pochýb. Jeho krajan a veľký rival Yohan Blake sa takisto prezentuje pred pretekmi opičkami a naznačuje, že je ‚zviera‘, ale na Bolta ani v šoumenstve nemá. Usain sa narodil pre behanie a televízne kamery. Vždy sa usmieva, robí grimasy, frajerské gestá. Chce ľudí zabávať a robí to perfektne!

Na vlaňajšom svetovom šampionáte sa postaral o senzáciu, keď ‚ulial‘ štart a bol diskvalifikovaný. Zo svojej chyby sa dokázal poučiť a na oboch tratiach predviedol výkon hodný majstra.

To všetko je pritom vizitka športovca, ktorý po zlate zo stovky umiestnil o tretej ráno na Twitter fotku s tromi švédskymi hádzanárkami, či muža, ktorý vyzýva trénera Alexa Fergusona, aby ho povolal do jeho futbalového tímu Manchestru United. Atléta, ktorý získava medaily s ľahkosťou, eleganciou a gracióznosťou.

Usain Bolt so zlatou medailou z behu na 100... Foto: Reuters
Usain Bolt Usain Bolt so zlatou medailou z behu na 100 metrov.

Bolt je najrýchlejším človekom planéty, najväčšou šelmou a na dlhé roky aj najväčšou legendou kráľovny športov. Jeho predstavenie zo stovky i dvojstovky potvrdilo, že človek môže lietať. A to Bolt robí. Nebehá, ale lieta!

Usain Bolt v cieli semifinále na 200 metrov.
Usain Bolt prosí divákov, aby boli počas štartu...
+48Usain Bolt.
11 debata chyba