Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympijský ring sa dočkal sukní

Žiadny iný šport nevzdoroval ženskému šarmu pod piatimi kruhmi tak dlho. Napokon však neodolal ani box.Olympijský ring zažíva v Londýne veľký prevrat. Po prvý raz v histórii bojuje o cenné kovy z najväčšieho športového sviatku planéty popri tvrdých pästiaroch aj nežné pohlavie.

09.08.2012 19:51
Karolina Michalczuková Foto: ,
Poľská pästiarka Karolina Michalczuková nastupuje na svoje zápasy v sukni.
debata

A olympijskú premiéru si 36 tvrdých žien s rukavicami na rukách poriadne užíva. „Je to neuveriteľné. Dočkali sme sa niečoho, na čo sme roky čakali,“ vravela po úspešnom semifinálovom zápase v kategórii do 60 kliogramov Írka Katie Taylorová. „Takú atmosféru som ešte nezažila. V hale ma podporovalo 10-tisíc fanúšikov. Cítim sa ako v sne,“ dodala nadšene pre nationalpost.com.

Ženy sa síce predstavili už na parížskej olympiáde pred 112 rokmi, avšak len v ukážkovom zápase. Počas nasledujúcich 96 rokov mali absolútny zákaz venovať sa súťažne športu, v ktorom nie je núdza o krvavé scény. Potom však zasiahla Anglická asociácia amatérskeho boxu, ktorá embargo pre ženy zrušila.

Definitívneho súhlasu predstaviť sa v ringu na olympijských hrách dostali ženy od MOV 14. augusta 2009.
Na rozdiel od mužov sa ženy pri svojej premiére predstavujú športovému svetu len v troch kategóriách – do 51, 60 a 75 kilogramov. Od mužských kolegov sa však okrem tvrdosti úderov či rýchlosti nôh odlišujú aj niečím iným. Niektoré z pästiarok túžili po zachovaní si aspoň štipky ženskosti tak veľmi, že do ringu nastupujú v sukni.

„Boxovanie v sukni podľa mňa budí dobrý dojem. Krátke nohavice nie sú pre ženy vhodné,“ tvrdí podľa BBC poľský reprezentačný tréner Leszek Piotrowski.

Kúsok oblečenia, ktorý je najmä pre mužskú časť publika atraktívny, však má aj svojich odporcov. „Ja by som si sukňu neobliekla ani na večierok. Preto neviem, prečo by som mala také niečo nosiť v ringu. V sukniach nás chcú aj tak vidieť len muži,“ vyjadrila svoj názor britská boxerka Natasha Jonesová.

O povinné zavedenie sukní pre ženy sa pokúšala v minulom roku Medzinárodná asociácia amatérskeho boxu. Argumentovala tým, že sukne lepšie odlíšia boxerky od mužských kolegov. „Sú pohodlné a dobre sa hodia k ostatným častiam oblečenia,“ vyhlásil prezident asociácie Wu Ching-kua.

debata chyba