Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Coubertin by mal radosť

Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa. Na známe heslo, ktoré rád zdôrazňoval zakladateľ novovekých olympijských hier Francúz Pierre de Coubertin, sa niekedy už aj zabúda.

06.08.2012 09:00
maratón, Londýn, OH Foto:
Maratón žien v Londýne.
debata

Dopingové škandály, úplatky, neférové rozhodovanie či iné podlosti ničia predstavu osláv tela a ducha na športovom sviatku. Neraz z neho robia len frašku.

Olympijské hry by pri tom mali plniť športové a ľudské sny, rozdávať ľudom radosť, ponúkať inšpiráciu.

Aj Slovensko má vo svojej výprave športovkyňu, ktorá neprišla bojovať o zlato, striebro, či bronz, ale o naplnenie svojho sna. Katarína Berešová sa postavila na trať maratónu s jasným úmyslom – prísť do cieľa a vychutnať si atmosféru najúžasnejšieho behu jej života.

Londýnska trať pritom pripravila drobnučkej Trebišovčanke viaceré úskalia, nezastavil ju však ani dážď, ani páľava. Povzbudzovanie nadšených Britov a veľká podpora pár drukujúcich rodákov jej vlievali energiu. Svoj olympijský beh nezabalila a hoci sa na trati trápila, dobehla do cieľa.

Vôbec pritom nevadí, že za víťaznou Etiópčankou Gelanovou zaostala o vyše 25 minút. Vydala zo seba všetko, ba možno ešte viac! A práve o tom je olympijský duch. Netreba sa hnať len za slávou a úspechom. Berešová si vysnívala sen, a vďaka tvrdej drine v neľahkých podmienkach si ho aj splnila.

Barón Coubertin by sa istotne spokojne usmial popod fúz.

debata chyba