Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Soul 1988. Kúzlo okamihu či najšpinavšie preteky histórie!

Pre niektorých je to dodnes najlepšie finále šprintu na 100 metrov, pre niektorých najhoršie. Ale určite je najslávnejšie a najškandalóznejšie. Dňa 24. septembra 1988 svet upieral oči do Soulu, kde sa mal odohrať veľkolepý súboj medzi Benom Johnsonom a Carlom Lewisom. Rovnako ako túto nedeľu v Londýne, kedy pobežia o olympijské zlato jamajské blesky Usain Bolt a Yohan Blake, sa oči celého sveta upierali k finále už niekoľko mesiacov vopred.

05.08.2012 12:15
Ben Johnson Foto:
V tomto momente sa Ben Johnson radoval z olympijského triumfu a nového svetového rekordu. Doping ho však o slávu obral.
debata (3)

Štyroch šprintérov rozdeľujú dva veľké rozdiely. Na rozdiel od Blake a Bolta, Johnson s Lewisom neboli tréningovými partnermi. Naopak, panovalo medzi nimi napätie a nevraživosť, navyše obaja mali problémy s dopingom, zatiaľ čo Bolt a Blake sú čistí.

„V starých westernoch býval vždy jeden chlapík v bielom klobúk a druhý v čiernom. Ja som sa cítil ako čistý a chcel som vyhrať. Môj klobúk bol biely, chcel som poraziť pekelníka v čiernom,“ vyjadril sa pred rokmi Lewis.

Finále sa bežalo poobede kórejského času. Finálová osmička nastúpila na dráhu a začala sa rozcvičovať. Johnson mal skalopevný výraz tváre, dal si dole žlté tričko, aby celému svetu ukázal svoje svalnaté telo. Následne sa pozdravil s krajanom Desaiom Williamsom. Keď sa vrátil do blokov, prišiel k nemu zozadu chlapík a chcel mu podať ruku. Bol to Carl Lewis.

Carl Lewis sa lúčil s kariérou v Atlante 1996... Foto: SITA
Carl Lewis Carl Lewis sa lúčil s kariérou v Atlante 1996 ako najúspešnejší atlét histórie.

„Ak mi chce podať ruku, dobre, ale ja za ním chodiť nebudem. Nie sme kamaráti, ja som prišiel vyhrať a nenechám sa nikým rozhodiť,“ povedal na margo tohto gesta Johnson.

Keď boli pripravení na štart, Lewis a Johnson na seba ‚hodili‘ pohľadom a obaja sa poškrabali za uchom. Medzi nimi kľačal na štarte Angličan Linford Christie, ktorý si pretieral ústa rukou, Calvin Smith sa zasa stále rozcvičoval a skákal na špičky.

Johnson sa zhlboka nadýchol a zakľakol. O pár sekúnd na to bolo všetko pripravené na štart. Štadión zrazu stíchol. Vyše 70 000 divákov čakal šprint storočia.

Johnson mal štartovaciu reakciu – vyrazil 0.132 sekundy po výstrele. „Zvuk zbrane ukončí všetky nádeje a ja vyhrám,“ tvrdil Johnson. Rodák z Falmouthu na Jamajke bol od začiatku lídrom, našľapoval jemne ako mačka, bežal vzpriamene rýchlosťou geparada. Lewis robil čo mohol, ale na svojho najväčšieho súpera od začiatku strácal.

Po desiatich metroch to bolo šesť stotín sekundy, za ďalších 10 metrov už deväť. Medzi 30 a 40 metrom nedelil Johnson Američanovi ďalšie tri stotiny, čo vyvolalo na Lewisovej tvári prvotné znaky paniky. Johnson pokračoval v skvelej akcelerácii a medzi 40 a 60 metrom už mal náskok vyše dvoch metrov pred ostatnými šprintérmi. Johnson traťou doslova letel.

Skupina prenasledovateľov sa len márne pozerala, ako sa im bežec v šiestej dráhe vzďaľuje. Johnson mal pohodlný náskok, a tak si mohol dovoliť v závere zdvihnúť ruku na znak víťazstva.

Výsledný čas? 9,79! Nový svetový rekord! Verdikt bol jasný: boli to najúžasnejšie preteky všetkých čias. V Kanade bol ihneď označený za ‚Muža roka‘.

O 52 hodín však zažíva športový svet ďalšiu bombu – Ben Johnson bol pozitívne testovaný na anabolické steroidy. Olympijský výbor hovorí o ‚vražde športu pod piatimi kruhmi‘.

Beh Bena Johnsona

Johnson a Lewis boli symbolmi novej, profesionálnej éry športu. Keď Američan vyrovnal výkon Jesseho Owensa ziskom štyroch zlatých medailí na OH 1984 v Los Angeles, jeho manažér mu predpovedal budúcnosť a slávu speváka Michaela Jacksona. Takisto Johnson si vychutnával priazeň sponzorov plnými dúškami – jazdil na Porsche a Ferrari, jeho bankové konto presahovalo 10 miliónov dolárov.

Dvaja šprintéri boli v atletických kruhoch považovaní za odlišné živly. Lewis si svojim vystupovaním, prístupom k športu získal priazeň fanúšikov po celom svete. Do dnešného dňa je označovaný ako najlepší atlét všetkých čias. To naopak Johnson sa prezentoval po väčšine vďaka svojej neuveriteľnej sile, vypracovanej muskulatúre a drzosti. Ak bol Lewis Michael Jackson, tak potom Kanaďan pripomínal Hulka.

Životné príbehy oboch bežcov boli najlepšou reklamou pre slávne finále v Soule. Po prvotnom víťazstve Johnsona Lewis uznal kvality súpera a ihneď po dobehu prišiel podať sokovi ruku. Ten mu bol najskôr otočený chrbtom, no žiadosť o férové gesto, v pozícii olympijského víťaza, prijal. „Zo zlata sa teším viac ako zo svetového rekordu, lebo ten bude istotne raz prekonaný, ale medailu mi už nikto nezoberie,“ povedal po pretekoch Johnson.

Mýlil sa.

o zlato kvôli dopingu prišiel, navyše dostal trojročný dištanc. Z hrdinu sa okamihom sekundy stalo ‚monštrum vytvorené drogami‘.

Momentka z roku 1988. Ben Johnson počas... Foto: SITA
Ben Johnson, Charlie Francis Momentka z roku 1988. Ben Johnson počas tréningu s dnes už nebohým trénerom Charliem Francisom.

Nebol však sám. Šesť z ôsmich finalistov soulského behu malo počas kariéry problémy s dopingom, dokonca aj Lewis. Američanovi našli v tele počas prípravy na olympiádu zakázané stimulanty, podozrenia z dopingu sa však oficiálne nikdy nepotvrdili. Rovnako ako veľa jeho ďalších krajanov bol obvinení zbavený Americkým olympijským výborom.

Dodnes zostáva záhadou, prečo všetko prepuklo v Soule. Johnson vo viacerých rozhovoroch priznal, že doping bral sedem rokov. Ako je teda možné, že mu na porušovanie pravidiel prišli až v Kórei? Podľa jeho slov šlo o sabotáž zo strany Američanov, ktorí chceli docieliť víťazstvo Lewisa za každú cenu.

Američan sa napokon stal dodatočným olympijským víťazom, pri spomienke na Soul 1988 sa však i tak každému vyjaví ako prvé meno Ben Johnson. Vždy túžil po sláve a nesmrteľnosti. Dosiahol ju, hoci iným spôsobom, ako si asi niekedy sám myslel.

Bežali šprint na 100 metrov na OH v Soule:

DRÁHA 1
Robson da Silva (Brazília)
Čas: 10,11
Pozícia: piaty
Doping: Nikdy mu nič nenašli.

DRÁHA 2
Ray Stewart (Kanada)
Čas: 12,26
Pozícia: siedmy
Doping: V roku 2008 sa ako tréner viacerých špičkových šprintérov zaplietol do dopingového škandálu. Stewart zobral všetko na seba, zakázané látky vraj bral pre vlastnú potrebu. Trest? Do konca života sa už nemôže pohybovať vo vrcholom športe.

DRÁHA 3
Carl Lewis (USA)
Čas: 9,92
Pozícia: prvý
Doping: V roku 1988 bol počas príprav na olympiádu pozitívne testovaný na stimulanty, Americký olympijský výbor ho však oslobodil.

Kompletný záznam z finále stovky mužov z roku 1988

DRÁHA 4
Linford Christie (Veľká Británia)
Čas: 9,97
Pozícia: druhý
Doping: V Soule 1988 bol pozitívne testovaný na stimulanty, ale trestu unikol. Toľko šťastia už nemal v roku 1999, kedy mu v tele našli anabolický steroid nandrolón. Dostal trest na dva roky, hoci dodnes akýkoľvek doping popiera.

DRÁHA 5
Calvin Smith (USA)
Čas: 9,99
Pozícia: tretí
Doping: Nikdy mu nič nenašli.

DRÁHA 6
Ben Johnson (Kanada)
Čas: 9,79
Pozícia: diskvalifikovaný
Doping: Na olympiáde 1988 bol pozitívne testovaný na stanozolol. V roku 1993 mal v tele zvýšenú hladinu testosterónu. Poslednýkrát bol pozitívne testovaný v roku 1999 – v tele mal zakázané diuretiká.

DRÁHA 7
Desai Williams (Kanada)
Čas: 10,11
Pozícia: šiesty
Doping: Po prevalení škandálu krajana Johnsona sa Williams, hovoriaci pod prísahou, takisto priznal, že bral zakázané steroidy.

DRÁHA 8
Dennis Mitchell
Čas: 10,04
Pozícia: štvrtý
Doping: V roku 1988 bol pozitívne testovaný na testosterón. Obhajoval sa slovami: „Vypil som päť fliaš piva a mal som štyrikrát sex so svojou ženou. Mala narodeniny, zaslúžila si odmenu.“ Americká atletická asociácia jeho vysvetlenie prijala, ale IAAF nie. Dostal dvojročný dištanc. Neskôr priznal, že mu doktor Trevor Graham pichal injekcie s rastovými hormónmi.

3 debata chyba