Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dukátová: Medailu som si nezaslúžila. Sme veľmi sklamaní, tvrdí tréner

Najskôr bola piata, po dodatočnej dvojsekundovej penalizácii obsadila šieste miesto. Vodná slalomárka Jana Dukátová si olympijské preteky užívala, na cenný kov však nedosiahla.

02.08.2012 18:47
Jana Dukátová Foto:
Jana Dukátová.
debata

„Finálová jazda bola asi moja najlepšia tu v Londýne. Už zo mňa opadla nervozita, a tak som si ju mohla vychutnať. Napriek tomu som spravila zopár chybičiek, stratila som v hornej a strednej časti, navyše nie všetky prejazdy bránok boli čisté, čo rozhodlo. Dostať sa do prvej trojky bolo náročné, časy boli naozaj veľmi dobré. Medailu som si za túto jazdu nezaslúžila získať,“ priznala.

Dvadsaťdeväťročná rodáčka z Bratislavy v kútiku duše dúfala v cenný kov, šieste miesto však prijala reálne. „Veľmi som po medaile túžila a bolo by mi jedno akú. Keby sa to podarilo, tak sa tu vznášam nad zemou. Čo už, nezostáva mi nič iné ako zabojovať o štyri roky,“ načrtla plány pre Hry v roku 2016 v Rio de Janeiro.

Dukátová zažila náročný rok nielen po fyzickej stránke, ale aj psychickej. V domácej kvalifikácii uspela v súboji s Elenou Kaliskou, v Londýne bolo nad jej sily päť súperok. „Tá ‚bitka‘ s Elenou bola pre mňa najlepšou školou na tieto preteky. Už sa naozaj teším na oddych, hlavne psychický. Tento rok mi nevyšiel, necítila som sa dobre na vode, takže môžem byť rada, že sme to s trénerom vytiahli až takto vysoko,“ konštatovala.

   

V Pekingu si užívala olympiádu iba v pozícii diváka, teraz si mohla veľkolepé podujatie vychutnať so všetkým, čo k tomu patrí. „Byť tu v Londýne bol pre mňa fantastický zážitok, dopriala by som ho každému športovcovi. Olympijská dedina, to je úplne iný svet. Denno-denne vidíte tisícky športovcov a trénerov a mnohokrát len hádate, v akom športe súťažia. Je to tam naozaj pekné, rada by som si to ešte raz zopakovala,“ dodala.

Dukátovej tréner Robert Orokocký nebol so šiestym miestom spokojný. Z jeho tváre sa dal vyčítať smútok: „Po dvoch fantastických sezónach jej táto nesadla. Finále ustála, ale mohlo to byť oveľa lepšie. Od začiatku naberala stratu, a tak to aj dopadlo. Sme veľmi sklamaní, ambície boli oveľa vyššie,“ priznal.

Zlatú medailu si z kanálu Lee Valley vylovila Francúzka Émilie Ferová, čím napodobnila triumf krajana Tonyho Estangueta z C1. „Musela som riskovať a do jazdy som preto dala úplne všetko. Pocity na pódiu a oslavy s fanúšikmi mi zostanú v pamäti do konca života,“ povedala natešene.

Vpravo zlatá Émilie Ferová z Francúzska, vedľa... Foto: SITA
Émilie Ferová, Jesicca Foxová Vpravo zlatá Émilie Ferová z Francúzska, vedľa nej osemnásťrčná Austrálčanka Jesicca Foxová.

Pri svojej rozlúčkovej olympiáde bola blízko k medaile aj 44-ročná Češka Štěpánka Hilgertová. Veteránka, ktorá by mohla byť pre väčšinu finalistiek mamou, bola nadmieru spokojná. „Mala som sen štartovať vo finále, a to sa mi podarilo. Teraz ma však trošičku mrzí, že z toho nebolo aj viac,“ priznala pre české médiá legenda ženskej K1 Hilgertová.

debata chyba