Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gymnastický viacboj ovládol favorizovaný Japonec Učimura

Japonský gymnasta Kohej Učimura vyhral olympijský viacboj. Trojnásobný majster sveta v súčte šiestich známok zdolal o 1,659 bodu Nemca Marcela Nguyena, tretí skončil Američan Danell Leyva.

01.08.2012 20:36
ucimura, gymnastika, OH Foto:
Záver zostavy Koheia Učimuru na koni na šírku, ktorý zaváňal pádom.
debata

Dvadsaťtriročný Učimura nechal vo finále zabudnúť na nie príliš vydarenú kvalifikáciu a potvrdil pozíciu najväčšieho favorita. Gymnasta, ktorý na svetových šampionátoch od roku 2009 vo viacboji neprehral, cvičil na piatich náradiach prakticky bezchybne.

Pri záverečných prostných sa síce zaváhaniu nevyhol, ale jeho náskok bol taký veľký, že ho to mrzieť nemuselo. Po striebornej medaile z Pekingu tak aj na olympijskej scéne získal najcennejší kov. Po štyroch rotáciách to vyzeralo, že by Japonci mohli získať double, pretože sa na druhej priečke pohyboval Kazuhito Tanaka.

Ten však spadol pri prostných z koňa a klesol až na šiestu priečku. Z prvej veľkej individuálnej medaily vo viacboji sa naopak radoval Nemec Nguyen. Dvojnásobný majster Európy na bradlách doteraz zbieral viacbojárske cenné kovy len v tímovej súťaži, ale v londýnskej kvalifikácii predčil indisponovaného krajana Philippa Boya a dostal sa do finále.

Tam predviedol zostavy na hranici svojich schopností a prinieslo mu to druhú priečku. Skvelým záverom sa dostal na bronzovú pozíciu Leyva. Americký gymnasta bol až trinásty na koni a štrnásty na kruhoch, ale získal najvyššie známky na bradlách a predovšetkým na záverečnej hrazde. Tá ho vyniesla zo šiestej priečky pred záverečnou rotáciou až na stupne víťazov.

Slovenský reprezentant Martin Konečný po neúspešnej kvalifikácii vo finále chýbal.

debata chyba