Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Japonec z Liptova: Martikán je moja superstar

"Vy ste Slovák. Nemusíme sa rozprávať po anglicky, len hovorte prosím, pomaličky, voľačo hádam budem tárať," povedal po pretekoch C1 vo vodnom slalome liptovským prízvukom. Nebol to však Michal Martikán, ale Japonec Takuja Haneda! Vo finále v areáli Lee Valley obsadil 7. miesto.

02.08.2012 12:00
Takuja Haneda Foto:
Takuja Haneda.
debata (7)

Príbeh rodáka z Tojoty sa spája s menom bývalého slovenského pretekára v C2 Milana Kubáňa, ktorý mladého Japonca trénuje už štyri roky. „Na Slovensku som našiel výborné podmienky. V Liptovskom Mikuláši pracujú milí ľudia a mám aj dobrého trénera. Nemôžem si na nič sťažovať,“ priznal Haneda a pokračoval: „Vo vodnom slalome ste svetovou špičkou, takže sa mám od koho učiť. Slováci jazdia rozumne a výborne technicky, čo mi vyhovuje.“

Milovník natáčania videí si nielen pod Tatrami, ale aj v Londýne užíval prítomnosť Michala Martikána.

„On je moja superstar. Aj kvôli nemu som prišiel do Liptovského Mikuláša. Určite chcel získať zlato, ako vždy. Bronz je však takisto pekný,“ vyjadril sa na adresu päťnásobného olympijského medailistu.

Haneda skončil v pretekoch siedmy, výsledok prijal s pokorou.

„Postup do finále je pre mňa úspech. Záverečná jazda sa mi až tak nepodarila, ale čo už, taký je šport. Musím na sebe tvrdo pracovať a sústrediť sa na ďalší cieľ, a to olympiádu v Riu. V Japonsku skoro nikto nepozná vodný slalom, čo som chcel zmeniť. Medailu som nezískal, tak neviem, či sa to podarí,“ povzdychol si.

Ako priznal, lásku k vodnému slalomu zdedil po otcovi. „Prvý raz som sa na divokú vodu dostal asi desaťročný. Okrem otca jazdil aj môj brat, a tak som si povedal, že to skúsim.“ O pár rokov neskôr už pravidelne chodieval na preteky do Európy a v osemnástich sa rozhodol presťahovať na Slovensko. „Naučiť sa reč bolo ťažké, ale žiadneho učiteľa som na to nepotreboval. Veľa som komunikoval s trénerom a kamarátmi, a to bola pre mňa tá najlepšia škola,“ prezradil.

Na Slovensku sa Hanedovi páči, momentálne žije v Bratislave, kde študuje na FTVŠ telesnú výchovu. ,,Možno keby som našiel nejakú peknú Slovenku, tak by som sa pod Tatrami aj usadil. Je ich tu veľa, tak uvidíme," dodal s úsmevom Takuja Haneda.

7 debata chyba