Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Phelpsove slabšie výkony ma neprekvapili, tvrdí Klobučník

Na hranici svojich možností. Tak sa dá označiť vystúpenie Denisy Smolenovej a Tomáša Klobučníka v rozplavbách na 200 m prsia a 200 m motýlik v olympijskom bazéne. Časy oboch slovenských plavcov síce na postup do semifinále nestačili, no i tak mohli byť so sebou spokojní.

31.07.2012 13:36
Smolenová, OH 2012, plávanie Foto:
Slovenská plavkyňa Denisa Smolenová počas rozplavieb v disciplíne 200 metrov motýlik na LOH 2012 v Londýne.
debata

„Chcela som zaplávať svoj nový osobný rekord. Ten sa síce nepodaril, ale aj tak to bol môj druhý najrýchlejší čas v živote, takže som veľmi spokojná. Štyri roky sa mi nedarilo plávať dobré časy, tento rok som si ale zlepšila vlastné maximum už aj päťkrát,“ povedala s úsmevom na perách Smolenová.

Rodáčka z Bratislavy nebude v dobrom spomínať na svoje prvé vystúpenie v Aquatic Centre, keď pri sobotňajšom vystúpení na 100 m motýlik musela desať minút pred pretekmi meniť okuliare, keďže jej osobné jej rozhodcovia nepovolili použiť. „Už to bolo našťastie v pohode, nikto ma nestresoval,“ priznala a k afére s výstrojou ešte pripojila: „Teraz už organizátori vypísali zoznam okuliarov, aké sú povolené, v prvý deň to tam však nebolo. Už teda našťastie vieme, čo môžeme mať a čo nie.“

Dvadsaťtriročná Smolenová ešte nevie, či bude v plaveckej kariére pokračovať naplno a zabojuje aj o Hry v Rio de Janeiro o štyri roky. „Minulý rok v novembri som už uvažovala aj nad koncom kariéry, ale po tom, čo som začiatkom tohto roka zaplávala svoj osobný rekord som dostala novú motiváciu, a napokon som mohla prísť až sem do Londýna. Či budem štartovať aj v Riu je teraz vo hviezdach,“ dodala.

O pár desiatok sekúnd po Smolenovej skočil do bazénu aj Klobučník. Na prvom medzičase bol druhý, v polovici pretekov sa začal prepadať, no posledná päťdesiatka mu vyšla a napokon obsadil vo svojej rozplavbe tretie miesto. „Stredná časť trate mi vôbec nesadla, akoby som nevedel chytiť ten správny záber. Vydal som zo seba maximum, navyše, ráno sa pláva horšie ako poobede. V závere pretekov som ešte dokázal siahnuť na dno síl, hoci tam to bolelo už najviac. Som však mladý, je to moja prvý olympiáda,“ uznal dvadsaťdvarocný plavec.

Slovenský plavec Tomáš Klobučník v rozplavbe na... Foto: TASR
klobúčnik, OH 2012, plávanie, plavec Slovenský plavec Tomáš Klobučník v rozplavbe na 200 m prsia počas letných olympijských hier 2012 v Londýne.

Debutant na olympiáde si každý deň pod piatmi kruhmi užíva na maximum. „Všetko čo sa tu odohráva je úžasné. V jedálni, olympijskej dedine či fanzóne by som dokázal stráviť aj celý deň,“ povedal nadšený Klobučník, ktorý sa stihol stretnúť aj s viacerými známymi športovcami: „Z tých zvučnejších mien to bol Novak Djokovič či Juan Mata z Chelsea, s tým som sa aj odfotil. No a potom všetci plavci. Často sa rozprávame, dávajú mi cenné rady na nezaplatenie, veď ja stále len učím.“

V plaveckom bazéne sa už stihlo odohrať viacero prekvapení či zlyhaní favoritov. Slováci majú na výkony hviezd odlišné názory. „To, že Phelps nedominuje, ma až tak neprekvapilo. Skôr som čakal viac od Lochteho,“ uznal Klobučník. Smolenová s ním až tak nesúhlasila: „Michael je stále pre mňa najlepším plavcom histórie, navyše jeho najsilnejšia discplína, 200 metrov motýlik, ho ešte len čaká. Senzáciou bol triumf 15-ročnej Litovčanky Ruta Meilutyte na 100 metrov prsia. Vedela som, že je dobrá, ale že až takto, to nečakal asi nikto,“ zakončila Denisa Smolenová.

Slovenský plavec Tomáš Klobučník v rozplavbe na...
debata chyba