Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Učimurovi bolo ľúto sklamaných Ukrajincov a Britov

Japonský gymnastický fenomén Kohei Učimura sa v pondelkovej súťaži družstiev na olympijských hrách v Londýne postaral o poriadne zmätky a veľké sklamanie pre britský, ale najmä ukrajinský tím.

31.07.2012 11:21
ucimura, gymnastika, OH Foto:
Záver zostavy Koheia Učimuru na koni na šírku, ktorý zaváňal pádom.
debata

Jeho cvičenie na koni na šírku malo uzavrieť celý finálový blok a potvrdiť očakávanie druhé miesto Japonska a šokujúci bronz pre domáci kolektív. Záver zostavy však štvornásobnému majstrovi sveta nevyšiel, jeho koncovka zaváňala pádom a dokonale tým pomýlila rozhodcov, ktorí mu udelili takú nízku známku (13,466), že sa favorizovaní Japonci ocitli vo výslednom poradí až na štvrtom mieste, Briti boli zrazu strieborní a Ukrajinci bronzoví. Nasledoval japonský protest, ktorí rozhodcovia uznali, známku po dôkladnom preskúmaní opravili na 14,166 a určili konečné poradie: 1. Čína, 2. Japonsko, 3. Veľká Británia. Ukrajincom zostalo iba štvrté miesto a pochopiteľne sa cítili byť oklamaní.

Učimura po pretekoch prejavil súcit s britskými a ukrajinskými súpermi. „Je mi to ľúto. Ťažko sa mi o tom hovorí, ale takto funguje súčasný bodovací systém, preto by som nemal mať s nimi zľutovanie,“ povedal veľký favorit súťaže jednotlivcov vo viacboji. Pre Japoncov bolo druhé miesto slabou útechou, mierili na najvyšší stupienok. „Číňania nespravili žiadnu chybu, my áno. Toho sa musíme vyvarovať. O tom sú olympijské hry so svojou špecifickou atmosférou. Nič nejde tak, ako ste si naplánovali,“ konštatoval Učimura, ktorý by mohol zaútočiť na vytúžené zlato aj v cvičení na prostných. Po pondelku má na konte tri olympijské striebra, dve tímové.

Situáciu zo záveru súťaže družstiev komentovala aj Medzinárodná gymnastická federácia (FIG). Podľa nej nastala ľudská chyba. „Všetci sme len ľudia a robíme chyby. Rozhodca s tým musí žiť, poznáme to napríklad z futbalu. Som rád, že bodovací systém v konečnom dôsledku chráni športovcov pred nespravodlivosťou. Samozrejme, že Ukrajinci a Briti sú smutní, ale Japonci si medaily zaslúžili,“ povedal generálny sekretár FIG André Gueisbuhler a prezradil, že rozhodcovia si záznam Učimurovho cvičenia na koni pozreli desaťkrát. Britské sklamanie je predsa len o niečo menšie ako ukrajinské. Domáci gymnasti získali medailu v mužskej tímovej súťaži na olympijských hrách po neuveriteľných 100 rokoch.

debata chyba