Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zdolať Martikána bude ťažké, tvrdí Francúz Estanguet

Ich dlhoročná rivalita pripomína tenisové bitky Rogera Federera s Rafaelom Nadalom. Dvakrát sa tešil zo zlatej olympijskej medaily, pričom v oboch prípadoch odsunul na strieborný stupienok Michala Martikána. V Pekingu obsadil až 9. miesto, čím otvoril cestu k triumfu pre slovenského jazdca. Dlhoročná ikona vodného slalomu Tony Estanguet.

31.07.2012 09:00
Tony Estanguet Foto:
Tony Estanguet.
debata (4)

Tridsaťštyriročný rodák z francúzskeho mestečka Pau bude patriť aj v Londýne k hlavným kandidátom na cenný kov. Z kvalifikácie postúpil do semifinále zo siedmeho miesta, no nebyť štyroch trestných sekúnd, mal by najlepší čas. „Kvalifikácia mi nevyšla úplne podľa predstáv, hlavne druhé kolo, ale inak sa cítim výborne. Som maximalista, a tak so sebou nebudem asi nikdy spokojný,“ priznal s jemným úsmevom.

Trojnásobný majster sveta má za dvadsať rokov súťaženia a skúseností na rozdávanie, no v odhadoch o možnom útoku na zlato bol veľmi opatrný. „Uvidíme, ako to dopadne. Trať je veľmi zradná, nikdy neviete, čo sa môže na ktorej bránke odohrať – či už nejaký nešťastný ťuk alebo nebodaj päťdesiatka. Samozrejme, že by som chcel zasiahnuť do bojov o medaily, ale či sa tak stane, je teraz ťažké prorokovať,“ odpovedal diplomaticky.

**Súboj o medaily budeme sledovať online **

Prvé kolo nedeľnajšej kvalifikácie vôbec nevyšlo Michalovi Martikánovi, keď dostal 50-sekundovú penalizáciu za neprejdenie bránky. V tom druhom však zajazdil najlepší čas a vyhral. „Vôbec ma to neprekvapilo. Michal opäť ukázal, že je veľký šampiónom. Zajazdil najlepšiu jazdu, a preto bude aj hlavným favoritom na zisk zlata. Zdolať ho bude poriadne náročné,“ uvedomuje si.

Súboje Tonyho Estangueta s Martikánom sa už stali vodnoslalomárskou klasikou. Slováka si francúzsky sympaťák ako súpera veľmi váži. „Naša rivalita ja dlhoročná, ale to je pre vodný slalom len a len dobre. Voči Michalovi mám ako športovcovi nesmiernu úctu, je to pre mňa radosť súťažiť s takým úžasným športovcom, ako je on,“ dodal francúzsky vlajkonosič z OH 2008 v Pekingu.

Tony Estanguet
Zlato z OH 2000 v Sydney a 2004 v Aténach, 3× individuálny majster sveta
Michal Martikán
Zlato z OH 1996 v Atlante a 2008 v Pekingu, striebro z OH 2000 v Sydney a 2004 v Aténach, 4× individuálny majster sveta

4 debata chyba