Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Päťdesiatka mi nervy neurobila, priznal Martikán

Michal Martikán opäť potvrdil, že je majstrom divokej vody. V kvalifikácii C1 na olympijských hrách v Londýn bol síce po prvej jazde predposledný (neprešiel 12. bránku, za čo dostal päťdesiatsekundovú penalizáciu), no v druhom kole zajazdil najrýchlejší čas 90,56 s, a jasne postúpil do utorňajšieho semifinále.

29.07.2012 19:12
Michal Martikán Foto:
Michal Martikán.
debata

„Cítil som sa veľmi dobre, či po fyzickej alebo psychickej stránke. Pred druhou jazdou som vôbec nemal nervy. Vedel som, že som rýchly a musím si len dávať pozor na prípadnú zbytočnú chybu,“ povedal šťastný Martikán.

Zaváhanie na dvanástej bránke si v prvom momente ani neuvedomil, ako však priznal, päťdesiatsekundový trest bol správny. „Nebol som si istý, a tak som šiel naplno ďalej. V tej rýchlosti som na to radšej nemyslel. Po pozretí videoznáznamu by som si však dal penalizáciu aj sám,“ konštatoval.

Veľký kameň zo srdca spadol aj jeho osobnému trénerovi a otcovi Jozefovi. „Je to preňho veľmi dobrý a povzbudivý výsledok, pretože tento rok sa mu príliš nedarilo. Prvú jazdu síce pokazil, ale to ho ešte viac vyhecovalo a nakoplo. Presne toto potreboval, aby sa zdravo nahneval,“ priznal a pokračoval: „Priznám sa, že som mal nervy, aby sa mu nejaká chyba nestala aj v druhom kole, našťastie to však dopadlo dobre. Bol by to skutočne veľký ‚prúser‘, ak by vypadol v kvalifikácii.“

Akrobatická póza Michala Martikána počas... Foto: TASR
martikan, OH Akrobatická póza Michala Martikána počas kvalifikácie C1.

Štvornásobný olympijský medailista a obhajca zlata z Pekingu sa tak v pohode môže pripravovať na semifinále. „Budú to úplne iné preteky. Trať bude iná, náročnejšia. Beriem to tak, že skutočný boj sa ešte nezačal, naozaj do tuhého pôjde až v utorok. V tomto kanáli je náročná voda, pred každou bránkou sa nepríjemne mení. Netreba tu používať hrubú silu. Aj preto som si pripadal, akoby na trati nebolo dvadsaťdva bránok, ale šesťdesiat,“ vyhlásil rodák z Liptovského Mikuláša.

Krásny areál v Lee Valley White Water Centre bol počas kvalifikácie zaplnený do posledného miestečka, pričom diváci vytvorili pre jazdcov skvelú atmosféru. „Bolo ich dobre počuť, hoci Angličania mohli ešte aj o trošku viac kričať (smiech). Ale nie, bolo to krásne, užíval som si to, veď napokon, sú to olympijské hry, a to je veľkolepý zážitok,“ dodal spokojný Michal Martikán.

**  Počasie sny o zlatej obhajobe nezničilo**

Osud Michala Martikána mal v rukách nielen on sám, ale aj počasie. Nad vodáckym areálom, ktorý je vzdialený od Londýna 40 kilometrov, sa totiž krátko pred začiatkom druhého kola kvalifikácie začalo nepríjemne zmrákať. Ak by II. kolo nemohlo kvôli vyčíňaniu počasia odštartovať, zostali by v platnosti výsledky z toho prvého. „Počasie nám zahralo do karát. Inak by to bolo stratené,“ priznal vedúci slovenskej vodnoslalomárskej výpravy Róbert Orokocký.
 

debata chyba