Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďarsko zažilo šok. Kanoista Kolonics zomrel počas tréningu na OH

Tragicky sa skončil pre maďarského kanoistu Györgya Kolonicsa dnešný tréning na olympiádu v Pekingu. Tridsaťšesťročný dvojnásobný olympijský víťaz zomrel pri príprave v Budapešti na zástavu srdca.

15.07.2008 13:59
György Kolonics Foto:
Nebohý György Kolonics (vľavo) a György Kozmann počas pretekov Svetového pohára v Szegede.
debata

Olympijský víťaz z rokov 1996 a 2000 upadol počas tréningu do bezvedomia a nepomohla mu ani okamžitá resuscitácia. „Nie je toho veľa, čo by som vám zatiaľ mohol povedať. Všetci čo boli pritom sú v šoku a nemohli nám to ani opísať,“ povedal hovorca maďarskej kanoistickej federácie Gábor Ganczer.

„Dobre som ho poznal, komunikovali sme spolu, absolvovali sme aj sústredenie v Južnej Afrike. Správa o jeho smrti ma šokovala. V kanoistike je to prvý takýto prípad, o ktorom viem. Určite spustí vášnivú debatu, vrátane špekulácií o dopingu. To je však teraz celkom nepodstatné,“ uviedol bývalý slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Slavomír Kňazovický.

S Kolonicsom zviedol na vode viacero súbojov, k najpamätnejším patrí finále na 500 m na olympiáde v Sydney. V búrlivých vlnách Kňazovický spočiatku viedol, no napokon dopádloval štyri miesta za víťazným Maďarom. „Súťažilo sa v špecifických podmienkach. Jemu to vzhľadom na postavu a techniku pádlovania asi najmenej prekážalo,“ naznačil Kňazovický.

Kolonics pôsobil medzi kanoistickou špičkou sedemnásť rokov. Veľkú premiéru mal na MS 1991 v Paríži. Okrem dvoch zlatých (v Atlante 1996 v C2, v Sydney 2000 v C1) získal na olympiádach aj dve bronzové medaily. V tridsiatke uvažoval o konci kariéry, no rozhodol sa pádlovať ďalej a s veľkým zápalom sa pripravoval už na svoje piate Hry, kde mal štartovať v dvojkanoe na 500 i 1000 m.

Kolonicsov kolega z lode György Kozmann nebol schopný tragédiu pre tlačovú agentúru MTI komentovať. Reprezentačný tréner Zoltán Angyal sa po chvíľke ticha v telefóne zmohol len na dve slová: ,,Kolo zomrel…"

Dilemu, či namiesto posádky Kolonics – Kozmann postavia v Pekingu náhradnú, chcú Maďari vyriešiť v sobotu.

debata chyba