Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rogge vyčíta Boltovi nedostatok rešpektu k súperom

V zborovom speve ód na adresu dvojnásobného olympijského víťaza a svetového rekordéra na 100 a 200 m Usaina Bolta zaznel aj kritický tón. "Dovolili" si ju sám prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge, ktorý Jamajčana upozornil, že po svojich zlatých pekinských behoch preukázal málo taktu a rešpektu voči svojim pomalším súperom.

21.08.2008 09:13
Usain Bolt, atletika Foto:
Usain Bolt si po finiši šprintu na 200 m, kde suverénne zvíťazil a získal druhé zlato na OH v Pekingu a navyše pokoril fantastický svetový rekord američana Michaela Johnsona, ľahol na trať a vychutnával víťazstvo.
debata

„To nie je spôsob, akým sa správajú praví šampióni,“ otcovsky poznamenal Rogge neupierajúc Boltovi slávu a zaslúžené porovnania s veľkým Jessem Owensom. Belgičan vyčíta najrýchlejšiemu mužovi planéty, že na seba príliš upozorňuje a prehliada kvality súperov.

„Nemám problém s tým, že sa stará o šou. Myslím, si však, že by mal ostatným prejaviť viac úcty, podať im ruku či uznanlivo potľapkať po pleci bezprostredne po súboji a nie predvádzať teatrálne gestá, akoby bežal iba on sám,“ povedal Rogge najmä na margo Boltovej finálovej stovky, pri ktorej oslavoval svoj triumf roztiahnutými rukami a údermi do pŕs už pred cieľovou šachovnicou.

„Dokážem pochopiť jeho radosť. Možno to myslel inak, ale ja som to pochopil ako výsmech: ´Chyťte ma, ak to dokážete!´ To do športu nepatrí,“ vyhlásil Rogge, ale palicu na 22-ročnom šprintérovi neláme: „Azda sa to naučí. Ešte stále je veľmi mladý.“

Bolt nezložil reparát zo správania hodného olympionika ani v stredu, keď prekonal 12 rokov starý svetový rekord na 200 m. Namiesto toho, aby prijal gratulácie od svojich súperov, tancoval na dráhe s jamajskou vlajkou a kričal do mikrofónov „Som jednotka, som jednotka!“

debata chyba