Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalšie zlatá sú doma! Kaliská i Hochschornerovci sa vrátili z Pekingu

Po zlatom triumfe na pekingskej divokej vode sa olympijskí medailisti Peter a Pavol Hochschornerovci a Elena Kaliská tešili domov ma blízkych, ale aj domácu stravu. Povedali to krátko po prílete na viedenské letisko vo Schwechate. Od vody si síce na pár dní oddýchnu, no už teraz myslia na ďalšie méty.

16.08.2008 21:31
Peter a Pavol Hochschornerovci, Elena Kaliská Foto:
Zlatí Peter a Pavol Hochschornerovci takto nosili na rukách zlatú Elenu Kaliskú.
debata

„Som prekvapený, koľko ľudí nás došlo privítať na letisko, je to zase viacej ako minule a veľmi ma to potešilo,“ povedal vyšší z dvojičiek Peter a prezradil, že poslednú noc spali asi štyri hodiny. Bratov, ktorí sú prvými vodnými slalomármi v histórii, ktorí zlato z olympijského kanála vylovili tri razy po sebe, prišla privítať rodina i priatelia. Tí im vraj v Číne chýbali najviac. „To zlato patrí aj im,“ odkázala svojim najbližším Kaliská za to, že ju cez internet povzbudzovali. Aj vďaka ich psychickej podpore sa už po druhý raz stala najúspešnejšou kajakárkou olympiády a zdolala pekingský kanál, ktorý považuje za najťažší na svete.

Slovenskí reprezentanti sa už tešili aj na domácu kuchyňu. V Pekingu totiž viacerým nechutilo a pre jedlo cestovali aj niekoľko kilometrov. „Boli sme posledný deň v slovenskom dome sa najesť, dal som si dobré halušky a kapustnicu, takže trošku ma to zachránilo, ale, predsa len, keď je to doma uvarené, tak to chutí ešte lepšie,“ priznal Pavol Hochschorner.

Mama Gabriela tak chvíle pred príchodom svojich synov strávila v kuchyni. „Upiekla som mäso, tak ich čakám, ale hovorili, že najprv idú do nejakej krčmy, tak uvidíme, či niečo zjedia,“ povedala mama víťazných dvojičiek Gabriela Hochschornerová, ktorá synov i manžela, ich trénera, čakala na letisku. „Boli to hrozné nervy,“ zhodnotila preteky.

Zvolenčanku Kaliskú zase doma môže potešiť jej najobľúbenejšia paradajková polievka, či špeciality slovenskej kuchyne a steaky. „Sme radi, že sme doma a môžeme si vychutnať našu domácu stravu,“ povedala športovkyňa.

Najúspešnejší slovenskí pretekári si chvíľu od vody oddýchnu. „Na vodu teraz nepôjdem minimálne týždeň, ale určite budem na baráku robiť zase, keďže asi tri týždne stála robota,“ prezradil Pavol. Obaja bratia totiž práve dokončujú domy v Čunove neďaleko Bratislavy.
Aj keď do ďalšej olympiády chýbajú ešte štyri roky, vodní slalomári už na ňu začínajú myslieť. Kaliská, ktorá bola s vekom 36 rokov najstaršou členkou slovenskej výpravy, sa chce udržať medzi špičkou.

„To je najväčšia méta, dostať sa na tú ďalšiu olympiádu a poraziť slovenské lode, ktoré sú veľmi dobre na tom, a keď toto sa nám podarí, tak nebude problém ani v Londýne,“ zhodnotil Pavol Hochschorner. Na päty už totiž slávnym dvojičkám šliapu bratanci Škantárovci. Bratia Hochschornerovci navyše už onedlho budú mať ďalší dôvod na oslavu. Narodili sa totiž 7. septembra 1979, a tak o pár týždňov oslávia 29. narodeniny.

debata chyba