Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vezzaliová prepísala olympijskú históriu v šerme

Fleuretistka Maria Valentina Vezzaliová sa v Pekingu zapísala do olympijskej histórie ako prvá šermiarka, ktorá zvíťazila vo svojej disciplíne na troch hrách za sebou. Tridsaťtriročná rodáčka z talianskeho Jesi po tuhom boji zdolala v pekinskom finále Hjun-hee Nam z Kórejskej republiky 6:5.

12.08.2008 03:15
Maria Valentina Vezzaliová Foto:
Fleuretistka Maria Valentina Vezzaliová.
debata

Do zbierky úspechov si tak pripísala piate olympijské zlato. Okrem troch individuálnych totiž bola aj členkou víťazného družstva Talianska na OH 1996 a 2000. V Atlante brala navyše striebro v individuálnej súťaži.

Vezzaliová zaznamenala rozhodujúci šiesty bod 4 sekundy pred koncom časového limitu, vzápätí sa emotívne zosunula na planš a víťazne zatínala päsť. „Pred odchodom do Pekingu mi malý Pietro povedal, aby som mu priviezla medailu. Nepovedal však, či zlatú, striebornú alebo akú. V každom prípade som jeho želanie splnila a som na to hrdá,“ tešila sa talianska šermiarska legenda.

Taliankam sa v Pekingu nepodarilo zopakovať absolútny triumf z predchádzajúcich dvoch svetových šampionátov, keď obsadili prvé tri priečky. Kórejčanka Hjun totiž v semifinále zdolala víťazku barcelonskej olympiády, 38-ročnú veteránku Giovannu Trilliniovú, ktorá potom v dueli o bronz podľahla ďalšej Talianke Margherite Granbassiovej. Práve tretia priečka 28-ročnej majsterky sveta spred dvoch rokov znásobila Vezzaliovej radosť z pekinského triumfu.

„O budúcnosť talianskeho fleuretu sa nemusíme obávať. Verím, že Margherita získa ďalšie zlaté medaily,“ poznamenala trojnásobná olympijská víťazka, ktorá sa počas hymny držala s Granbassiovou za ruky. „Valentina bola dnes nezdolateľná,“ ocenila výkon svojej krajanky Granbassiová, ktorá s Vezzaliovou prehrala v semifinále hladko 3:12.

Mariu Valentinu Vezzaliovú prezývajú veľkou dámou svetového fleuretu a právom. Desaťkrát sa stala majsterkou sveta, päťkrát v súťaži jednotlivkýň (1999, 2001, 2003, 2005, 2007) a päťkrát v družstvách (1995, 1997, 1998, 2001, 2004). Z MS má aj štyri striebra a 2 bronzy. Na európskych šampionátoch si vybojovala päť zlatých (jednotlivkyne 1998, 1999, 2001, družstvá: 1999, 2001), tri strieborné a 2 bronzové medaily.

debata chyba