Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lapoš chce vylepšiť umiestnenia Polláka

Jachtár Martin Lapoš bol prvým slovenským športovcom, ktorý býval v olympijskej dedine v Aténach. Do Grécka pricestoval 24-ročný Žilinčan už 25. júla a v Aténach strávi takmer celé olympijské hry. Od svojho príchodu do gréckej metropoly sa Lapoš pripravoval pod vedením svojho poľského trénera Miroslawa Maleka.

13.08.2004 11:54
debata

Prvýkrát sa na štart olympijskej rozjazdy postaví v nedeľu 15. augusta, posledná 11. rozjazda ho čaká až 25. augusta. Slovensko malo v ére samostatnosti zastúpenie v triede Mistral na olympijských hrách 1996 v Atlante i 2000 v Sydney. Košičan Patrik Pollák obsadil dva razy 26. miesto. Martin Lapoš by chcel v Aténach vylepšiť doterajšie Pollákovo maximum.

„Skončiť do 20. pozície by bolo pekné, ale beriem každé umiestnenie do 26. miesta,“ naznačil svoje ciele člen Šport Teamu Žilina. Tesne pred začiatkom OH bol v dobrej forme, keď na akademických MS obsadil 3. miesto, čím dosiahol životný úspech. Formu by chcel zužitkovať aj v olympijských súťažiach, aj keď mal menšie problémy so surfom. Lapoš napokon uprednostnil pred novou doskou staršiu. Jachtárov môže potrápiť počas olympijských súťaží aj vietor. „Keď odchádzame z olympijskej dediny na tréning, vietor je dobrý. Po príchode do strediska Agios Kosmas je to už horšie,“ dodal Martin Lapoš.

Olympijská súťaž v triede Mistral bude súbojom skúsených pretekárov s mladíkmi. Favoritom pretekov je Francúz Julien Bontemps. Dvadsaťpäťročný líder svetového rebríčka prichádza do Atén ako úradujúci majster sveta a v posledných rokoch vyhral viacero súťaží. Domáci Gréci sa budú spoliehať na olympijského víťaza z Atlanty 1996 Nikolasa Kaklamanakisa, ktorý však v posledných rokoch svojimi výkonmi veľmi nepresvedčil. V domácich vodách však bude patriť 36-ročný windsurfista tiež do okruhu favoritov. Ďalším adeptom na zlato bude minuloročný majster sveta a strieborný z tohtoročného šampionátu Przemyslaw Miarczynski z Poľska. Dvadsaťpäťročný Poliak si bude chcieť v Aténach prinavrátiť post svetovej jednotky.

debata chyba