Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Moderátorku tľapol po zadku a v političke vzkypela žlč. Maďari ukázali maskota MS, nevyhol sa kontroverziám

Atletický sviatok u našich južných susedov sa blíži. Minulý piatok, 15 dní pred štartom majstrovstiev sveta v Budapešti, predstavili organizátori maskota. Je ním skrutkorohá ovca racka s menom Youhuu.

07.08.2023 08:21
Národné atletické centrum Foto: ,
Národné atletické centrum, dejisku MS v Budapešti, na snímke z novembra 2022.
debata (10)

V Národnom atletickom centre, dejisku šampionátu, sa maskot hneď po prezentácii bláznil s deťmi, nechýbali bežecké preteky na tartane či kotrmelce. Nechýbal ani v uliciach maďarskej metropoly.

Prezentácia prebehla aj vo vysielaní maďarských televízií, kde sa však rozjarený maskot nevyhol kritike. V ATV Youhuu kopol do zadku moderátora, zatiaľ čo v relácii TV2 po ňom tľapol moderátorku. Videá zverejnil napríklad web 444.hu.

Správanie maskota sa u viacerých divákov nestretlo s pochopením. Pobúrenie dala najavo aj politička Anett Bőszová zo strany Demokratická koalícia. Podľa nej sa podobné gestá rovnajú sexuálnemu obťažovaniu.

„Toto je sexuálne obťažovanie, ktoré je trestným činom. Predstavte si, že táto scéna sa udiala počas témy – ženy v manželstve strácajú samy seba.

Áno, ak sa stane bežnou vecou, že sa im nepreukáže úcta a môžu sa pokojne obchytkávať alebo sa na ne naložia všetky bremená vznikajúce v domácnosti… za takýchto okolností sa môže stratiť každý. Táto scéna obsahuje všetko, čo brzdí vývoj našej spoločnosti,“ napísala na sociálnej sieti.

Šéf organizátorov Balázs Németh pre portál Index.hu odmietal, že by prišlo k nevhodnému správaniu maskota.

V reakcii zdôraznil, že Youhuu za jeden a pol dňa „dobyl Maďarsko a kamkoľvek prišiel, ľuďom vlial pocit radosti a jeho správanie môžu kritizovať len tí, čo nepodporujú majstrovstvá sveta v atletike“. Tie sa uskutočnia od 19. do 27. augusta.

V kostýme sa podľa jeho slov skrýva profesionálny svetový maskot, ktorý svoju prácu ovláda dokonale a počínal si tak, ako mal.

Jaroslava Mahučichová Čítajte aj Ukrajinci sa pred MS budú pripravovať na Slovensku. Šéf atletiky: Chceme im pomôcť udržať športové sny nažive

„Maďari vidia, že majstrovstvá sveta v atletike sú národnou záležitosťou, zomknutie je každým dňom silnejšie a čoraz viac ľudí si uvedomuje, že je naším spoločným záujmom zorganizovať majstrovstvá sveta v atletike, pretože to môže mať vážny dosah na ekonomický a turistický segment našej krajiny,“ uzavrel Németh.

Budapeštianska perla. Národný atletický štadión Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Maďari sú k športu dlhodobo štedrí. A toto je...
10 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v atletike