Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šťastný predal v Kanade svoj golfový areál. Syn vraví, že už je nesvojprávny

Desiatky rokov budoval v Quebecku pekný golfový rezort - Golf & Hôtel Plaza Stastny. Už ho nemá. Marián Šťastný, legendárny československý hokejista, svoje podnikateľské dielo, ktoré postavil prakticky od piky, predal.

12.11.2022 15:56
Marián Šťastný Foto:
Marián Šťastný.
debata (29)

Podľa jeho syna Róbert zaň dostal málo. A vôbec, jeho prvorodené dieťa, ktoré sa narodilo ešte pred emigráciou v Bratislave, tvrdí, že najstarší z bratov Šťastných je už nesvojprávny.

Šťastný začal podnikať prakticky ihneď po skončení kariéry. V rozhovore pre trend kedysi priznal, že prvotný zámer mal iný.

„Moje prvé plány boli, že budem farmárčiť. Ministerstvo poľnohospodárstva mi urobilo plán, no neodporučili mi púšťať sa do farmárčenia. Povedali, že rozhodnutie je na mojej strane. Keď mi však vyšlo, že ročné náklady s farmárčením budú v tej dobe okolo 40-tisíc dolárov ročne a príjmy okolo 20-tisíc, tak som z mojich farmárskych snov vytriezvel. Chcel som mať aj zvieratá, ale pri nich by bolo nutné byť nonstop celý rok. Ako hokejista som však do toho nebol až taký veľký fanatik,“ povedal.

Napokon sa rozhodol pre golfový rezort, ktorý mu vraj dával väčší zmysel. Jeho súčasťou bol aj hotel.

Legendárnemu útočníkovi však v roku 2015 diagnosti­kovali Parkinsonovu chorobu a teraz sa rozhodol, že svoj areál predá. Novými majiteľmi sa stali slovenskí podnikatelia Miroslav Kot a Eduard Maták, ktorý je podľa Forbesu 37. najbohatším Slovákom. Za novú kúpu vysolili 6,2 milióna kanadských dolárov, čo je v prepočte približne 4,6 milióna eur.

šatan dzurinda šťastný Čítajte viac Šťastný vyzýva Šatana: Zväz sa musí pridať k prozápadným hodnotám

S manželkou Evou však budú môcť v rezidencii ostať žiť. „Zdravotný stav mi už nedovoľuje venovať sa práci okolo areálu. Sme preto veľmi radi, že sa nám podarilo dohodnúť na predaji. Areál potrebuje novú víziu rozvoja a nemalé investície,“ uviedol k transakcii Šťastný.

To však veľmi pobúrilo jeho syna Róberta… Tvrdí, že jeho otec je nesvojprávny, že nedávno sedel pi krbe v zadymenom dome a pokúsil sa mu vyskočiť z idúceho auta.

„V Kanade existujú dva stupne nesvojprávnosti. S ľahším človek nemôže zvládať svoju agendu napríklad v podnikaní. V horšom prípade sa už nemôže rozhodovať sám za seba. Napríklad keď potrebuje operáciu, rozhoduje zaň niekto iný. To nie je prípad môjho otca. Je si vedomý svojho tela a svojich základných potrieb. Ale podľa môjho názoru už roky nemá potuchy o tom, čo sa okolo neho podnikateľsky deje. Mám na to veľa jasných príkladov a dôkazov,“ povedal Robert v rozhovore pre portál Čas.sk.

„Ten pozemok by som nepredal ani za 20 miliónov dolárov. Je to jedna z najvyhľadáva­nejších oblastí v Quebecu, ktorá je už zo všetkých strán obklopená zástavbou. O tom, kde sa môže stavať, rozhoduje mesto Levis. Bez tohto povolenia sa hodnota pozemku odhaduje na 4 milióny dolárov. S povolením by mal hodnotu 100 miliónov. Môj otec tu tiež naštval veľa ľudí. Čakali teda na pomstu,“ doplnil Robert.

Ten chce ešte rozhodnutie o predaji zvrátiť.

Napokon zareagovali aj jeho rodičia. „Dôrazne sa ohradzujeme proti klamstvám, ktoré šíri náš syn Robert Šťastný. Napriek dlhodobo diagnostikovanej Parkinsonovej chorobe je moje duševné zdravie úplne v poriadku, čo dokazujú aj vyšetrenia psychologické, ktoré potvrdili moju plnú právnu spôsobilosť,“ píše sa v ich spoločnom stanovisku.

Bratia Šťastní v drese Quebecu Nordiques. Foto: AP
Peter Šťastný, Anton Šťastný, Marián Šťastný Bratia Šťastní v drese Quebecu Nordiques.
29 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Šťastný