Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Top športové podujatia: Kde sa točí najviac miliónov a prečo?

Je významnejším podujatím hokejový šampionát, MS v basketbale či Tour de France? Portál Totalsportal určil na základe troch kritérií rebríček trinástich najväčších. A svetovou jednotkou sú futbalové majstrovstvá sveta.

23.09.2022 07:30
debata

Poradie určili zostavovatelia na základe televíznej sledovanosti, masovosti – marketingovej sily a celosvetovej popularity.

Jednoznačnou jednotkou sú dlhodobo majstrovstvá sveta vo futbale, ktoré dominujú v každom zo spomínaných kritérií. Tu sa dozviete, ako v rebríčku obstáli ostatné turnaje:

Najväčšie podujatia na svete Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
13. Zimné olympijské hry
Počet televíznych...

Futbalový šampionát nemá medzi športovými podujatiami konkurenciu. Od MS v Juhoafrickej republike 2010 si stretnutia pozreli priemerne viac ako tri miliardy ľudí.

Televízne práva na blížiaci sa svetový šampionát v Katare si kúpilo vyše 180 krajín a do kasy Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) išlo viac ako 4,6 miliardy dolárov. Vďaka tomu je „FIFA World Cup“ nie len najväčším, ale aj najbohatším športovým podujatím.

Manuel Neuer Čítajte viac Nový tlak na FIFA. Kapitáni európskych tímov chcú v Katare dúhové pásky

Za všetko hovorí fakt, že finálový duel posledných MS medzi Francúzskom a Chorvátskom (4:2) sledovalo 600 miliónov televíznych divákov. Pre porovnanie, boj o trofej v Lige majstrov si pozrelo 400 miliónov a slávny americký Super Bowl – finále amerického futbalu – videlo 240 miliónov fanúšikov.

Ohromné príjmy preto dovoľujú FIFA rozdeľovať pre účastníkov záverečného turnaja aj lukratívne odmeny. Konkrétne si 32 tímov na MS v Katare rozdelí 791 miliónov dolárov. Nový majster sveta, ktorého meno sa dozvieme 18. decembra zarobí 45 miliónov.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #športové podujatia