Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Posun v kauze uväznenej basketbalistky. Do veci sa vložil Lavrov

Americká vláda sa pokúša vymeniť hviezdu ženskej WNBA Brittney Grinerovú a ďalšieho svojho občana za ruského priekupníka so zbraňami.

29.07.2022 12:48
Brittney Grinerová Foto: ,
Brittney Grinerová s fotografiou zo Zápasu hviezd na súde v Moskve.
debata (22)

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas pracovnej návštevy v uzbeckom Taškente vyhlásil, že bude s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom hovoriť o prípadnej výmene uväznenej americkej basketbalistky Brittney Grinerovej.

Šéf americkej diplomacie zase uviedol, že plánuje s Lavrovom telefonicky prebrať návrh možnej zámeny väzňov medzi oboma krajinami, ktorá zahŕňa Grinerovú, Paula Whelana odsúdeného v Rusku za špionáž a ruského priekupníka so zbraňami Viktora Bouta.

Brittney Grinerová Čítajte viac Grinerová prvýkrát vypovedala pred súdom. Američania oslovia Lavrova

Lavrov uviedol, že aj keď doposiaľ v tejto záležitosti nerokoval s americkou stranou, po návrate do Moskvy sa dohodne na termíne hovoru s Blinkenom.

„Vypočujem si, čo mi chce k tomu povedať,“ vyhlásil Lavrov. Narozdiel od neho, najvyšší ruskí predstavitelia vo štvrtok reagovali na Blinkenov verejný návrh výmeny väzňov kritikou. Podľa zástupcov Kremľa sa takéto veci nemajú rozoberať v médiách.

„Vieme, že o takýchto záležitostiach sa diskutuje za zatvorenými dverami. Verejnosti sa to bežne oznamuje až vtedy, keď sa dohoda uzavrie. Zatiaľ sme sa na ničom nedohodli,“ vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Brittney Grinerová Čítajte viac Grinerovú podporili aj Rusi. Nech sa to skončí priaznivo, znie z klubu

Podobne sa vyjadrila aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová: „Zatiaľ nie je známy žiaden konkrétny výsledok rokovaní. Predpokladáme, že počas diskusií by sa mali brať do úvahy záujmy oboch strán.“

Grinerová v stredu prvýkrát vypovedala pred súdom na moskovskom predmestí Chimki. Uviedla, že 17. februára po zadržaní na letisku po prílete do krajiny jej nikto nevysvetlil situáciu, v ktorej sa ocitla.

Rusko Basketbal Grinerová súd výmena možná Čítajte viac Grinerová priznala vinu z pašovania drog. Rusom vysvetľovala, že bola v zhone

Tlmočník jej vraj nepreložil všetko, a tak sa dohovárala s colníkom pomocou aplikácie v telefóne. Nikto ju nepoučil o jej právach, neposkytol jej právnika a musela tiež podpísať nejaké dokumenty, ktorým nerozumela.

Grinerovej našli v batožine zakázaný konopný olej ako náplň do elektronickej cigarety. Na súde sa už skôr priznala k jeho držbe, ale poprela úmysel porušiť zákon.

Tridsaťjedenročnej pivotke tímu Phoenix Mercury zo zámorskej WNBA a ruského UMMC Jekaterinburg hrozí trest odňatia slobody na 10 rokov za pašovanie a prechovávanie drog.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #basketbal #Sergej Lavrov #Brittney Grinerová