Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obrat Pľuščenka. Z obľúbeného športovca je propagátor Putina

Namiesto toho, aby svet obdivoval jeho korčuliarske schopnosti sa Jevgenij Pľuščenko stále viac dostáva do úlohy verného zástancu Putinovej politky.

25.04.2022 14:45
Jevgenij Pľuščenko Foto:
Jevgenij Pľuščenko a Vladimir Putin.
debata (18)

„Ako športovec a každý rozumný človek zdieľam postoj, že šport má byť mimo politiku,“ uviedol dvojnásobný olympijský víťaz krátko nato, ako začali športové federácie uplatňovať sankcie na ruských a bieloruských športovcov za konflikt na Ukrajine.

„Verím nášmu prezidentovi. Nie som politik, som športovec a mojim cieľom je spájať ľudí prostredníctvom lásky k športu a prekonávať politické nezhody,“ dodal Pľuščenko.

No problémom je, že Pľuščenko už dávno nie je iba športovec. Do politiky vstúpil už v roku 2006 a o rok neskôr bol zvolený do zákonodarného zboru v Petrohrade.

Jevgenij Pľuščenko Čítajte viac Aj Rusi sú v šoku, mnohí nechceli na ľad. Pľuščenko im sľuboval šou, ale...

Jeho sympatie k prezidentovi Vladimirovi Putinovi už trvajú vyše desaťročie. Intenzívnejšie sa začali rozvíjať po Pľuščenkovom vystúpení na olympiáde vo Vancouvri 2010.

Ruský krasokorčuliar vtedy získal striebro po tom, čo ho predbehol Američan Evan Lysacek. „Vaša medaila má cenu zlata. Všetci ruskí fanúšikovia obdivujú vašu brilantnosť, bojovnosť, odvahu a vôľu vyhrávať,“ odkázal Putin sklamanému krasokorčuliarovi.

A Pľuščenko mu slová chvály vrátil. „Je to vodcovská osobnosť, ktorú si vážim. Je to vynikajúci človek a ja ho považujem za cára.“

Jevgenij Pľuščenko Čítajte viac Pľuščenko s manželkou držia s Putinom. Sme hrdí Rusi, Ukrajinci klamú

Pred dvoma rokmi zase Pľuščenko aj s manželkou a synom natočili agitačné video, v ktorom nabádali občanov k podpore k zmene ústavy, ktorá by Putinovi umožnila ešte dvakrát kandidovať na pozíciu prezidenta.

A neodvrátil sa od neho ani v tomto roku, keď sa Putinovi otočila chrbtom väčšina západného sveta. Na Instagrame, kde ho sleduje vyše milión fanúšikov, mu po invázii na Ukrajinu vyjadril otvorenú podporu.

Zorganizoval tiež veľkolepú krasokorčuliarsku šou, ktorej cieľ bol zrejmý už z vizuálu predávaných vstupeniek. Na nich bol vyobrazený vojnový symbol Z, z ktorého išli heslá: Za mier, za Rusko a za budúcnosť.

Na začiatku galavečera predstúpil pred plné tribúny jeden z miestnych politikov a vyzval k podpore Ruska aj prezidenta. V priebehu akcie mohli diváci posielať odkazy ruským vojakom vo vojne.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #krasokorčuľovanie #Jevgenij Pľuščenko