Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je tu, ale inak. Schumacherovci prehovorili aj o dni, keď sa všetko zmenilo

Už budúci týždeň (15. septembra) uvedie streamovacia služba Netflix premiéru dokumentu o legendárnom pretekárovi formuly 1 Michaelovi Schumacherovi.

08.09.2021 16:26
Taliansko Schumacher Foto:
Michael Schumacher s manželkou Corinnou v talianskom stredisku Madonna di Campiglio v januári 2004.
debata

Na nové časti zo snímky upozornili v stredu viaceré zdroje, napríklad denník Bild či stránka Racefans.

Objaví aj pasáž, v ktorej Schumacherova manželka prezradí, že sa mu v deň, keď utrpel vážne zranenie, veľmi nechcelo ísť lyžovať.

Členovia rodiny slávneho jazdca prvýkrát verejne porozprávali viac nielen o jeho páde v decembri 2013, ale naznačili aj jeho následky. Zo zverejnených úryvkov vyplýva, že Schumacher nie je schopný komunikovať.

Michael Schumacher Čítajte viac Tŕnistá cesta medzi legendy. Rekordér z Kerpenu rozdeľoval aj spájal

„Nikdy som nevinila Boha za to, čo sa stalo. Bola to jednoducho smola. V živote azda väčšia ani nemôže byť,“ uviedla Corinna Schumacherová.

Niekoľko hodín pred vážnou nehodou vo francúzskom Méribeli jej Michael povedal, že lyžiarske podmienky nie sú optimálne a mohli by radšej odletieť do Dubaja.

O stave 91-násobného víťaza pretekov F1 by sa najviac mali fanúšikovia dozvedieť v záverečnej časti dokumentu.

"Žijeme spolu v našom dome, kde podstupuje terapiu, staráme sa oňho a robíme všetko pre to, aby sa Michaelov stav zlepšil a cítil sa v rámci možností čo najlepšie.

Snažíme sa, aby cítil rodinnú starostlivosť. Michael chýba každému, nielen mne, ale aj deťom, rodine a otcovi (jeho mama zomrela v roku 2003, pozn.).

Ale Michael je tu. Je prítomný, aj keď inak. A to nám všetkým dáva silu," pokračovala Corinna. Vzali sa v auguste 1995.

Paradoxom je, že počas kariéry, ale aj po jej skončení, sa Schumacher snažil maximálnou mierou ochrániť rodinu od prílišného medializovania.

Michael Schumacher, Kerpen, nehoda Čítajte viac Uškodila Schumacherovi sláva? Dokument poukazuje na chybu po nešťastí

Po nehode však záujem predovšetkým bulvárnych médií vzrástol. Po viacerých špekuláciách rodina prestala informovať o zotavovaní nezabudnuteľnej postavy motoršportu.

"Snažíme sa držať spolu ako rodina presne tak, ako to Michael chcel a stále chce. Kráčame ďalej svojím vlastným životom.

Vždy hovoril, že súkromie má byť súkromím, a pre mňa je veľmi dôležité, aby mal tento pocit tak, ako je to len možné. Michael nás vždy ochraňoval, teraz to robíme my," dodala Schumacherová.

Mick Schumacher Čítajte viac Stred vesmíru bol na trati inkognito. Mick Schumacher odtajnil aj otcove rady

Podotkla, že počas manželovej kariéry sa vôbec nebála o to, že by sa mu mohlo prihodiť na trati niečo vážne.

Okrem zlomeniny nohy na Veľkej cene Veľkej Británie v roku 1999 sa mu zranenia v šampionáte vyhýbali.

Vo filme prehovorí o Schumacherovi aj jeho dcéra Gina-Maria a syn Mick, ktorý kráča v otcových šľapajach. Aktuálna sezóna je preňho debutovou v F1. Jazdí vo farbách tímu Haas.

Graham Hill, Damon Hill Čítajte viac Protekcia vs. kvalita. Titul otcov v F1 (zatiaľ) zopakovali dvaja synovia

"Zažili sme spolu veľa zábavných chvíľ. Zážitkov, ktoré každý prežije so svojimi rodičmi, od toho nešťastia už niet. Teda je ich oveľa menej a v niektorých ohľadoch je to trochu nefér.

Myslím si, že by sme si teraz s otcom rozumeli aj inak, pretože rozprávame podobným jazykom, a to jazykom motoršportu.

Takže by sme sa mohli baviť o viacerých veciach. Často myslím na to, aké by to bolo skvelé. Dal by som za to všetko," netají 22-ročný pretekár.

Michael Schumacher, Jean Todt Čítajte viac Legendy Ferrari si uctili Schumachera. Todt: Nemôžeme komunikovať ako predtým

Chronológia Schumacherovho zranenia

  • December 2013: Tri dni pred koncom roka približne o 11.00 Schumacher nešťastne spadol pri lyžovačke vo francúzskom Méribeli. Tesne pred incidentom sa snažil pomôcť známemu na neupravenom teréne. Po páde narazil hlavou do skaly a napriek tomu, že mal prilbu, upadol do bezvedomia.
  • Vrtuľníkom ho previezli do nemocnice v Grenobli, kde podstúpil operáciu mozgu. Lekári mu odstránili krvné zrazeniny, ktoré mu ohrozovali život. Uviedli ho do umelého spánku, aby znížili opuch na mozgu.
  • Jún 2014: Prebudili ho z kómy. Z jednotky intenzívnej starostlivosti nemocnice v Grenobli ho presunuli do rehabilitačného centra v Lausanne. Rodina informovala, že jeho rehabilitácia prebehne mimo zraku verejnosti.
Michael Schumacher s manželkou Corinnou v... Foto: SITA/AP, ERIC GAILLARD
Michael Schumacher Michael Schumacher s manželkou Corinnou v decembri 2006. Pri zotavovaní zohráva veľkú úlohu.
  • September 2014: Previezli ho do Glandu neďaleko Ženevy, kde žije jeho rodina. Odvtedy sa zotavuje v domácom prostredí.
  • Máj 2015: Manažérka a hovorkyňa rodiny Sabine Kehmová zopakovala, že Schumacher robí pokroky, ktoré zodpovedajú jeho zraneniu a je v procese rehabilitácie.
  • December 2016: Rodina oznámila, že nehodlá poskytovať správy o jeho zdravotnom stave. „Nie je to téma pre verejnosť, musíme chrániť jeho súkromie,“ zdôraznila manažérka.

December 2019: „Veľké veci sa začínajú malými krokmi. Malé časti dokážu vytvoriť obrovskú mozaiku. Spolu sme silnejší, dodávame si silu vo vzájomnej podpore,“ prelomila mlčanie Corinna Schumacherová na sociálnej sieti.

Išlo o reakciu na iniciatívu skupiny priaznivcov populárneho Nemca pri príprave novej stránky s názvom KeepFightingMichael (Bojuj, Michael). Organizáciu Keep Fighting Foundation založila jeho rodina, aby pokračovala v charitatívnej činnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Schumacher #Mick Schumacher #Corinna Schumacherová