Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boháčom vládne rebel z klietky. Ako sú na tom Slováci?

Hoci väčšinu športových udalostí v minulom roku uťala pandémia koronavírusu, najväčšie hviezdy si i tak finančne polepšili.

16.05.2021 15:02
USA MMA McGregor kariéra koniec Foto: ,
Conor McGregor.
debata

Desiatka top boháčov zarobila spolu viac ako miliardu eur, čo je o 28 percent viac ako predvlani.

Tradičný rebríček zostavil ekonomický magazín Forbes. Pozreli sme sa na športovcov, ktorým za uplynulých 12 mesiacov pribudol na konto najväčší balík.

Conor McGregor / MMA / 149 miliónov eur

Neuveriteľná cesta chudobného chlapca z dublinského predmestia medzi popredné športové celebrity pokračuje.

Írsky bitkár, ktorý bol ešte pred niekoľkými rokmi odkázaný len na podporu z úradu práce, povýšil zmiešané bojové umenia (MMA) na najpopulárnejšie športy súčasnosti.

„Keď som domov nosil podporu, opakoval som rodičom, že raz sa to zmení a budem zarábať milióny. Nikto mi neveril, ani oni nie. Lenže Conor McGregor je mužom svojho slova,“ vraví presvedčivo.

O jeho obchodníckom talente a sile osobnosti hovorí fakt, že na prvé miesto rebríčka mu tento rok stačilo nastúpiť na jediný zápas – a aj ten prehral.

Američan Dustin Poirier ho knokautoval už v druhom kole a uštedril mu piatu prehru v kariére. Dalo by sa povedať, že príjmy z krvavej klietky sú pre Íra len vreckovým.

Keď pred dvoma rokmi začal produkovať whisky s vlastným menom, kolegovia sa mu smiali. Výsledok? Pred dvoma týždňami zarobil na predaji značky Proper Twelve viac ako sto miliónov eur.

McGregor už aj vie, ako s peniazmi naloží.

„Plánujem kúpiť podiel v najlepšom klube na svete – Manchestri United. Klub patrí Británii a ostrovom, nie Američanom,“ vyhlásil nedávno.

Ako sú na tom Slováci?

Najlepšie zarábajúci slovenskí športovci medzi top boháčmi sveta podľa očakávania chýbajú.

Prvé miesto si medzi nimi drží Marek Hamšík. Kapitán futbalovej reprezentácie mal počas pôsobenia v čínskom klube Dalian Yifang poberať ročný plat 7 miliónov eur.

Nasleduje cyklistická superhviezda Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) s ročným zárobkom 5 miliónov eur. Top trojku dopĺňa hokejista Tomáš Tatar z Montrealu Canadiens (4,2 milióna eur).

Pre porovnanie – najlepšia lyžiarka uplynulej sezóny Svetového pohára Petra Vlhová zarobila v ročníku 2020/21 na prémiách 401 682 eur.

Treba dodať, že v bilancii Slovákov nie sú započítané sponzorské peniaze a mimošportové príjmy.

Lionel Messi / futbal / 108 miliónov eur

Zostane alebo odíde? Melodráma okolo predĺženia spolupráce nevysokého Argentínčana a FC Barcelona pokračuje. Messi sa vlani vzbúril a k odchodu mal veľmi blízko.

Katalánci však vzpurnú hviezdu upokojili a nateraz v klube zostáva. Aj napriek tomu, že pre ekonomické dopady pandémie musel Messi rovnako ako jeho spoluhráči súhlasiť so znížením platu.

Lionel Messi Čítajte viac Nikto si nezaslúži urážky. Messi podporil bojkotujúce anglické kluby

„Rád by som sa konečne sústredil len na futbal. Podobné ťahanice ma vyrušujú, na druhej strane, aj my hráči máme svoju hodnotu. Kluby ju musia oceniť,“ vravel Messi.

Aj napriek covidovým zrážkam zostáva najlepšie plateným futbalistom planéty. Na rozdiel od McGregora, tri štvrtiny jeho príjmov pochádzajú zo športovej činnosti.

Mimo futbalu ho živí dlhoročný kontrakt s firmou Adidas. Ginny Hilfigerová, sestra známeho módneho návrhára Tommyho Hilfigera, mu vytvorila vlastnú líniu oblečenia.

Košeľa za 300 či nohavice za 500 eur? Nech sa páči, značka Messi je len pre solventných.

Cristiano Ronaldo / futbal / 99 miliónov eur

Na trávniku zažil už aj úspešnejšie sezóny.

Dosluhujúci taliansky majster Juventus Turín (titul oslavuje Inter Miláno s Milanom Škriniarom) stále nemá istotu Ligy majstrov v budúcej sezóne.

Starej dáme jednoducho Ronaldove góly nestačia. V utorok večer strelil jubilejný stý v bielo-čiernom drese, ale na najlepších sa Turínčania v tejto sezóne pozerajú z diaľky.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Svet už vie, čo Ronaldo nevie. Stáť v múre

Portugalskú hviezdu môže tešiť aspoň pohľad na bankové konto. Za uplynulých dvanásť mesiacov zarobila takmer sto miliónov. Pomáha jej k tomu aj obrovská popularita na internete.

Vo februári sa stal Ronaldo prvým človekom na svete, ktorého prostredníctvom troch najväčších sociálnych sietí (Facebook, Instagram, Twitter) sleduje viac ako 500 miliónov fanúšikov.

„Futbal robím pre ľudí, sú pre mňa veľmi dôležití. Interakcia s nimi mi nerobí problém, zaslúžia si ju,“ tvrdí rodák z Madeiry. Zmluva s Juventusom, ktorá mu zaručuje príjem 53 miliónov za sezónu, mu vyprší na budúci rok.

LeBron James / basketbal / 81 miliónov eur

Hovoria mu Midas spod deravých košov. Všetko, na čo siahne, sa premení na zlato.

Vo veku 36 rokov stále patrí medzi najlepších basketbalistov sveta, ale zároveň je aj úspešným biznismenom a vokálnym bojovníkom za rasovú rovnoprávnosť.

LeBron James. Foto: SITA/AP, Tony Dejak
Los Angeles Lakers, LeBron James LeBron James.

A nielen to. V júli sa dostane do kín pokračovanie filmu Space Jam, v ktorom pred hviezdou LA Lakers žiaril legendárny Michael Jordan.

Profit z návštevnosti poputuje na konto konzorcia, vďaka ktorému má James podiel aj v bejzbalovom klube Boston Red Sox či futbalovom FC Liverpool.

„Černosi to v USA nemajú ľahké ani v tejto dobe. Človek sa musí obracať, aby zabezpečil rodinu. Mne sa to zatiaľ darí celkom dobre,“ usmieva sa elitný krídelník.

Zarobené peniaze si nenecháva len pre seba. V rodnom Akrone (štát Ohio) otvoril niekoľko edukačných centier a ich chod financuje z vlastného vrecka.

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #Cristiano Ronaldo #lebron james #majetok #Lionel Messi #Conor McGregor #MMA