Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kremeľ bije na poplach. Ruske vzali spod nosa počas zápasu vlajku

Politika v športe? Hovorí sa, že tam nepatrí, ale svoje miesto si tam vždy nejakým spôsobom nájde.

04.05.2021 07:00
Rusko, zástava, vlajka Foto:
Ilustračné foto
debata (207)

Veľkú pozornosť si tentoraz vyslúžil duel o titul majsterky sveta v dáme hraný vo Varšave. Jeden z usporiadateľov totiž priamo počas partie odstránil ruskej šampiónke zo stola ruskú vlajku. Údajne na pokyn poľského šéfa Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Witolda Banku.

Incident, za ktorý sa poľskí organizátori následne ospravedlnili, komentoval aj hovorca Kremľa.

Neobvyklá udalosť sa odohrala minulý týždeň v zápase o titul medzi úradujúcou majsterkou sveta Tamarou Tansykkužinovou a jej poľskou vyzývatelkou Nataliou Sadovskou. Na videu, ktoré obletelo svet, je vidieť, ako organizátor najprv odlepí nálepku s ruskou trikolórou zo strany stola a potom zoberie aj ruskú vlajočku.

Tansykkužinová na vyrušenie po niekoľkých sekundách zareagovala prekvapeným pohľadom, ale potom sa opäť sústredila na hru.

Vlajku zo stola ruskej športovkyni odobral bývalý prezident Európskej federácie dámy Jacek Pawlicki na príkaz bývalého poľského ministra športu a súčasného šéfa WADA. Ruskí športovci totiž musia v rámci trestu za doping dva roky štartovať na veľkých akciách ako neutrálni športovci bez štátnych symbolov.

K incidentu sa vyjadril aj hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

„Je to veľmi nešťastná udalosť, ale čo viem, tak sa predseda príslušnej federácie už ospravedlnil, takže by sa tento prípad mal považovať za uzavretý. Tiež viem, že naša športovkyňa v tomto zápase prehrala, a samozrejme si myslím, že to mohlo byť spôsobené aj tou udalosťou,“ povedal novinárom hovorca Kremľa, ktorý ale oficiálne vyhlásenie ku kauze nechystá.

207 debata chyba
Viac na túto tému: #dáma #ruskí športovci #ruskí doping