Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vzbura športovkýň. Sexualizované fotografie v Tokiu dostanú stopku

Japonský olympijský výbor (JOC) má zaviesť opatrenia zamerané na ochranu športovkýň pred sexualizovaným zobrazovaním na podujatiach.

23.10.2020 09:29
Anastasia Mirončiková-Ivanovová Foto: ,
Bieloruska Anastasia Mirončiková-Ivanovová na MS 2019 v Dauhe.
debata (5)

Ako informoval portál RT.com, spolu s ďalšími organizáciami z krajiny vychádzajúceho slnka má JOC prijať konkrétne kroky na zabránenie zachytávania a zdieľania snímok sexuálneho charakteru.

Tento krok nastal po tom, ako niekoľko športovkýň poslalo sťažnosť Japonskej asociácii atletických federácií (JAAF) po zistení, že fotografi sa počas súťaží sústreďovali na ich prsia či zadky.

Spúšte fotoaparátov na tieto miesta často nasmerovali a približovali pri skokoch do diaľky či behoch, pri ktorých atlétky zdvihli nohy alebo sa pripravovali na štartovacích blokoch.

Športovkyne pohoršilo, že fotografie boli následne zverejnené so sexuálne explicitnými titulkami a zdieľané na sociálnych sieťach.

JOC tvrdí, že má v úmysle zaviesť opatrenia na boj proti sexualizácii v rámci príprav na usporiadanie budúcoročnej olympiády a tým chrániť budúcich účastníkov pred zobrazením na spomínanom type fotografií.

Podľa člena JAAF Jodžiho Kuda potrebuje krajina nový zákon, ktorý zakáže nakrúcanie a fotografovanie športovcov v pozícii sexuálnych objektov.

„Vzhľadom na to, že narušenie súkromia spôsobené službami sociálnych sietí sa stáva čoraz vážnejším, dostali sme sa do éry, keď potrebujeme nové zákony a prísnejšie tresty,“ uviedol Kudo.

„Je možné, že športovci, ktorí prídu do Japonska na olympiádu, sa stanú obeťami. Je teda potrebné pracovať s touto záležitosťou,“ dodala ďalšia právnička Sakura Kamitaniová.

Hry v Tokiu, presunuté pre pandémiu koronavírusu, sa majú uskutočniť budúci rok od 23. júla do 8. augusta.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #sexizmus