Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neuer si zavaril. Prichytili ho pri spievaní chorvátskej nacionalistickej piesne

Kapitán Bayernu Mníchov aj nemeckej futbalovej reprezentácie brankár Manuel Neuer si počas dovolenky v Chorvátsku nechtiac zavaril. Na internete sa objavilo video, ktoré 34-ročného gólmana zachytilo spievať kontroverznú pieseň Lijepa li si (Si krásna, pozn.).

14.07.2020 11:17 , aktualizované: 15:11
debata

Táto nacionalistická pieseň je neoficiálnou hymnou chorvátskej futbalovej reprezentácie a Neuer ju spieval na pláži so skupinou ďalších mužov.

Uvedená skladba pochádza z deväťdesiatych rokov minulého storočia a jej slová ospevujú krásu regiónu Herceg-Bosna. Ten bol v prvej polovici 90-tych rokov chorvátskou územnou správnou jednotkou na území dnešnej Bosny a Hercegoviny.

Pieseň v roku 1998 zložil chorvátsky nacionalistický spevák Marko Perkovič, ktorému viaceré európske krajiny zakázali vystupovať pre podozrenie, že sympatizuje s pronacistickým ustašovským režimom z druhej svetovej vojny.

Radosť Manuela Neuera. Foto: SITA/AP, Natacha Pisarenko
Manuel Neuer Radosť Manuela Neuera.

Perkovič je známy aj pod prezývkou Thompson podľa typu samopalu, ktorý používal počas vojnového konfliktu na území Chorvátska (1990–1995). Ten bol súčasťou občianskej vojny v Juhoslávii (1991–2001).

O Neuerovom prešľape informoval britský web BBC Sports. Nemecký gólman je na dovolenke v Chorvátsku s jeho trénerom Tonim Tapalovičom, ktorý sa síce narodil v Nemecku, ale má chorvátske korene.

Je pravdepodobné, že brankár ani netušil, akú pieseň spieva, keďže podľa jeho manažéra neovláda chorvátsky jazyk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Manuel Neuer #Ustašovci