Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tour de France bez krásnych hostesiek? Jeden zo symbolov je v ohrození

Na záver každej etapy Tour de France sa dostane tým najlepším jazdcom veľkej pocty.

30.07.2019 13:25
Tour de France Foto: ,
Slovenský cyklista Peter Sagan na pódiu spoločne so šarmantnými hosteskami.
debata (12)

Z rúk organizátorov a hostesiek si preberú ocenenie za ich predvedené výkony. Dekorovanie víťazov jednotlivých etáp patrí k symbolom slávnej Tour de France asi tak, ako Sagan patrí k cyklistike.

Krásne ženy sú neodmysliteľnou súčasťou tohto záverečného aktu. Kým väčšina športovej verejnosti víta ich prítomnosť, v pozadí sa ozýva hlas feministických skupín, podľa ktorých ide o neúctu voči ženám. Požadujú preto ukončenie tejto tradície.

O tom, že to myslia vážne svedčí aj petícia, pod ktorú sa podpísalo už viac ako 26 000 ľudí. Niektorí členovia skupiny dokonca vyjadrujú svoje presvedčenie demonštráciou pred ústredím organizátora pretekov ASO (Amuary Sport Organisation).

„Fotografie týchto sexistických scén preberajú mnohé médiá po celom svete. Zahájili sme teda petíciu Vzdajme sa hostesiek na pódiách Tour de France!“ prehlasuje feministka Fatima Benomarová.

Po kampani #MeToo sa už sporo odetých dievčat vzdali významné športové podujatia, akými sú napríklad formula 1 alebo španielska Vuelta. Najslávnejšie cyklistické preteky na svete Tour de France si svoju tradíciu držia. Zatiaľ.

„Hostesky na móle slúžia len ako dekorácia. Ženy nie sú nejaké predmety, alebo odmeny. Ako by mala byť predstavená úloha modernej ženy? Určite nie ako tento klasický obraz hostesiek na pódiách s príliš krátkou sukňou,“ sťažujú sa aktivisti.

Marlene Schiappaová, francúzska ministerka pre rovnosť mužov a žien, označila prítomnosť hostesiek na pódiu za „zastaralú“ a uviedla, že petíciu „chápe“.

Spoločnosť Amuary Sport Organisation sa k celej záležitosti odmietla vyjadriť.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Tour de France 2019